Funderar du på att bli vinbonde bör du vara inställd på hårt arbete i vingården året runt. Vin är gjort på vindruvor, och dessa druvor växer i en vingård. Det är ju ganska självklart, eller hur? Då är det väl bara att så en kärna från en druva och vänta på att det skall växa upp några druvor? Inte riktigt. Det handlar om mycket mer; Varför? Var? Vad? Hur? När? Schackbrädan och de berömda riskornen är en bra liknelse i sammanhanget. Av Terje Lönnroos
Varför, frågar vi oss. Det är i stort sett omöjligt att förena kvantitet med kvalitet. Så vad försöker vinbonden göra? Ett stort vin av en handfull druvklasar eller, ett enkelt vin av några hinkar fulla med druvklasar, eller någonting mitt i mellan? När vinbonden har bestämt sig för vilket kommer nästa fråga…
Var?
Ett stort vin kan bara komma från en bra vingård. Och dessa är lätträknade. Dessa vingårdar är inte billiga. Det finns vingårdar som betingar ett värde som överskrider de mest exklusiva tomterna i Tokyo eller New York.
Tänker man satsa mer på kvantitet bör man hitta ett stort traktorvänligt fält. I båda fallen behöver det finnas tillräckligt med vatten, antingen i form av regn, eller genom ett konstbevattningssystem (om det är tillåtet).
Vad?
Tempranillo? Monastrell? Cabernet Sauvignon? Kanske alla tre, eller bara en av dem, eller ännu fler? Vinbonden sår aldrig, utan det planteras alltid rotstockar. Dessa rotstockar är alltid amerikanska för de är resistenta mot den beryktade vinlusen (phylloxera) som äter av vinstockens rötter och tar på så sätt död på vinstocken. Ovan jord ympas sedan den planta som skall odlas. En vinranka som lämnas att växa fritt täcker snart flera tusen kvadratmeter.
Hur?
Vad skall det vara för avstånd mellan plantorna? För tätt placerade och plantorna skuggar varandra, vilket gör att druvorna inte mognar ordentligt. För stort avstånd mellan plantorna gör att man inte får in tillräckligt med plantor, vilket är oekonomiskt. Hur skall vinrankan beskäras? En vinranka behöver tillräckligt med löv för fotosyntesen, men inte så mycket löv att druvorna inte får tillräckligt med sol.
En vin bonde jag känner brukar säga att druvorna skall kunna se solen.
Hur kraftigt skall vinrankan beskäras, ansas och rensas från druvor? Vill du ha en liten mängd druvor med mycket smak, eller massor av vattniga druvor utan smak? Kommer vingården att vara högteknologisk med maskinell skörd? Eller kommer det att krävas mycket folk vid skörden? Hur mycket, om några, gödningsmedel eller bekämpningsmedel skall användas? Skall man kanske ägna sig åt biodynamisk, ekologisk eller organisk odling?
När?
Många vinodlare ägnar sig även åt andra frukt- & grönsaksodlingar. Andra planerar sin vinodling utifrån månens läge till jorden. Och många andra arbetar med intuitionen de har fått från generationers erfarenhet av vinodling på just deras vingård. Skördetiden är den mest kritiska tiden för vinmakaren.
Det finns flera vetenskapliga metoder att välja för att mäta och konstatera det exakta tillfället för att skörda, men det bästa sättet är helt enkelt att gå ut i vingården och smaka på druvorna. Smakar dom mogna så är det dags att skörda.
Ett år på en vingård
Ett vingårdsår har ingen naturlig början eller slut. Det är snarare en vinbondes hög- & lågsäsong man talar om. Vintern är lågsäsong.
Januari
Vinterbehandling då vinrankan beskärs så att det bildas en kraftig stam som sedan skall bära upp höstens frukt.
Februari
Vinterbehandlingen fortsätter med beskäring. Nu tas även sticklingar som sätts i sand inomhus. Dessa sparas till nästa år för ympning.
Mars
Plöjning och ogräsrensning. Vårvärmen väcker vinstocken.
April
Vårstädning. Sticklingarna som togs förra februari skall planteras. Nu börjar vädret bli viktigt – inte för varmt men inte heller för kallt. Knoppningen får inte komma igång för tidigt då det finns stor risk för frostskador.
Maj
Oftast en lugn period. Men i vissa regioner är fortfarande faran för nattfrost stor. Nu avlägsnas onödiga rotskott regelbundet och besprutningen mot bladsjukdomar börjar.
Man använder sig av en blandning bestående av vatten, kalk och kopparsulfat som kallas bordeaux-blandning vid besprutning.
Juni
Tiden mellan blomning och skörd är ganska exakt hundra dagar. Bra väder är viktigt för blommorna, samtidigt måste bladsjukdomar som mjöldagg (oïdium) och s.k. falsk mjöldagg (mildiou) hållas efter. Nu måste man också skära bort skott som inte bär blommor.
Juli
Regelbunden besprutning med bordeaux-blandningen. I slutet på månaden börjar de röda druvorna få sin färg.
Augusti
Nu skall alla rödvinsdruvor ha fått sin färg. Redskapen repareras och fat och tankar inspekteras och iordningställs.
September
Nu börjar druvorna mogna. September är förutom juni den viktigaste månaden vad gäller väderleken. Trots en fin sommar har många årgångar bara blivit halvbra p.g.a. ett regnigt september.
Oktober
Om alla druvor är skördade börjar efterarbetet, vinbonden kanske skall gödsla. Det är nu han plöjer för nya plantor.
November
Nu skall vingården städas. Gamla skott skärs bort.
December
En lugn månad på fälten. Skott skall skäras.