Sol och sangria-såpan Eldorado anses tillhöra en av tv-världens största floppar. Sunday Mirror kallar den ”BBC:s största flopp” som har kostat de brittiska licensbetalarna åtskilliga miljoner pund flera år efter nedläggningen. I brittiska medier i slutet på 90-talet spekulerades det om en nota på 20 miljoner pund på obetalda avgifter Av Ola Josefsson

I stadsdelen Los Llanos de Nacimiento i Coín spelade BBC och företaget Cinema Verity in såpoperan Eldorado i början av 90-talet som handlade om britter som flyttat till Costa del Sol. Meningen var att den brittiska motsvarigheten till Australiens Home And Away och Neighbours med solsken och glamour med innehåll skulle få lika höga tittarsiffror. Nu uteblev succén och tv-serien lades på is efter bara ett år. Det hindrade inte Sveriges Television från att köpa in serien som dock blev kortlivad hos de svenska tv-tittarna.

Tomma skal
Här byggdes kyrka, bensinstation, kommunhus, barer, restaurang, poolområde, radhusområde, vägar och buss-stopp. När Svenska Magasinets reportageteam besöker området och går in i husen konstaterar vi snabbt att det rör sig om fejk. På insidan är de flesta byggnader tomma. Det är bara ett skal vi ser från utsidan.
Eldorado kom att bli tv-världens största flopp inom genren tv-såpa. Notan hamnade på otroliga 20 miljoner pund, hit räknar vi juridiska omkostnader, uppgörelser, gager, böter, moms och mycket annat.
Tio år efter att serien gått i graven jagade spanska skattemyndigheterna brittiska BBC för hundratusentals pund i obetalda avgifter. Spanien i sin tur vägrade att lämna över utrustning till BBC till en summa av 650.000 pund, enligt brittiska medier.

“The lost city of gold”
Spaniens speciella anti-korruptionsenhet har försökt att utreda hela historien som går under namnet ”the lost city of gold”. Korruptionskontoret i Màlaga har vägrat diskutera fallet. En utredning skulle baseras på material från Jose Tomas Sanchez, manager för Eldoradoprojektet.
Såpan med ingredienser som sol, strand, sangria och sex kostade enbart tio miljoner pund i produktion. Några skandinaver fanns med i rollistan. Dansken Kim Romer spelade Per Svendsen och danskan Nanna Möller spelade Lene Svendsen.

Stockholmstjej
Blonda svenska stockholmstjejen Bo Corre gjorde ett antal avsnitt som Ingrid Ollsen. Svenska Magasinet hittar Bo Corre som numera bor i New York sedan 13 år. Hon försöker hålla sig evigt ung och vacker som vegetarian, löpning, ägnar sig åt djupyoga, och har den senaste tiden spelat in reklamfilm åt Kappahl och uppträdde förra vintern på Strindbergs Intima teater.
Bland aktörerna i såpan Eldorado har Jesse Birdsall uppmärksammats mest. Han hade en stor roll i det brittiska kriminaldramat Bugs.

Prisbelönta Arrayán
De senaste åren har filmbyn i skogarna utanför Coín var inspelningsplats ett flertal omgångar av den spanska tv-såpan Arrayán som sänds på Canal SUR vid tio-tiden flera gånger i veckan. Producenten Linze ligger bakom trettiominutersavsnitten av serien som snittar en miljonpublik. Även tv-serien Plaza Alta spelas in i Ciudad de Cine i Coín. 2006 fick tv-serien Arrayán utmärkelsen premio Ondas som bästa spanskproducerade serien, tillsammans med Hospital Central.
I filmbyn finns ett antal lägenheter till uthyrning för 600 euro i månaden. En skylt vid infarten lockar med hotell. Receptionisten informerar oss om att sommartid fylls anläggningen och poolområdet av semestrande spanjorer.