”Träna för att bli yngre” är en slogan på många gym i Sverige. Men i stället kunde det vara tvärtom – träna för att bli äldre. Att träna på gym har många fördelar jämfört med andra motionsformer som kan bli monotona. Tack vare ett brett utbud av träningsmetoder inom maskiner, funktionell träning och gruppträning kan du hela tiden variera dig Av Ola Josefsson

På Alpha Fitness i Fuengirola väljer många att trimma formen, dels för att få mer energi, orka med vardagen bättre och känna sig yngre. Men det främsta skälet till varför många tränar är att känna sig friskare och bli äldre.

Massor av energi
-Träning är en bra investering, det finns inget bättre om du vill hålla dig frisk och fräsch och få massor av energi.
Jorge Tardio, delägare till Fitness Alpha med tolv anställda vet vad han talar om. Han har arbetat som instruktör inom Fitnessbranschen i över 18 år. Sedan fem år tillbaka driver han sitt eget gym, Alpha Fitness vid Plaza Hispanidad i Fuengirola.
-Verkligen kul att vi har så många svenskar och skandinaver här på gymmet, det märks att ni gillar att träna, säger Jorge när Svenska Magasinet besöker anläggningen.

Andalusisk mästare
Jorge har blivit andalusisk mästare i bodybuilding vid inte mindre än fyra tillfällen, senast 2004. Han har dessutom två andraplatser vid de spanska mästerskapen från 2002 och 2003. Senaste gången, 2004, kom han på fjärde plats.
Förutom att Jorge Tardio är ägare till Fitness Alpha är han personlig tränare på gymmet och kör flera spinningklasser i veckan. Jorges spinningpass är bra och effektiva vilket undertecknad kan garantera efter att ha besökt hans klasser otaliga gånger.

Kombination
-Just kombinationen gym med massage, fria vikter och maskiner samtidigt som man kan gå på olika klasser uppskattas av många, säger Jorge och nämner spinning och Power Dumbell som exempel.
Power Dumbell är det som vi i Sverige kallar för Body Pump, ett koreograferat gruppträningspass med uppvärmning, styrketräning och stretching. Det både är och känns effektivt då kroppens större muskelgrupper får sig en genomkörare.
Säkerhet är en av de viktigaste sakerna som en duktig instruktör arbetar med, vilket Jorge Tardio betonar:
-Vi är sju personer som arbetar på gymmet, det finns alltid någon som våra kunder kan fråga. Våra kunder kan fråga oss om allt inom Fitness som träningsprogram, kost, diet, kosttillskott, rehabilitering av skador och mycket annat.

Slimma kroppen
Skälet till varför många ”går på gym” är många. En del går dit för att bara bygga muskler i massor, att få biffiga överarmar, andra för att trimma magen, rumpan eller låren, åter andra för att bli spänstigare och få en snygg symmetri, någon annan vill få igång förbränningen eller ämnesomsättningen. För andra är det viktminskning som gäller, tajta till kroppen, att helt enkelt känna sig mera fit, få en snyggare kropp.
Inom Fitness finns det ingen åldersgräns. Styrketräning för äldre är något som verkligen kan rekommenderas. Så även om du har kommit upp i åren ska du inte tveka. Fråga instruktören i ditt gym så utarbetar denne ett skräddarsytt schema just för dig.

Problem med nacke
-Många som kommer till oss har problem med nacke och axlar. Vi instruerar och visar hur övningar ska utföras för att undslippa skador, och vi lägger upp ett personligt schema.
Jorge betonar också hur viktigt det är som instruktör att fråga sina gymkunder om tidigare eventuella skador, om personen fortfarande går till läkare och så vidare. Man måste som instruktör försäkra sig om personens fysiska och mentala hälsa.
-Frågar du oss instruktörer så blir det inga problem, vi är garantin på att din träning blir säker och att den ger bästa resultat, förklarar Jorge Tardio, instruktör och ägare till Fintess Alpha i Fuengirola.