För snart ett år sedan inledde Svenska Magasinet artikelserien ”on tour”. Sedan dess har vi besökt en rad kommuner på Costa del Sol. Nu står den gamla sockerstaden Torre del Mar på tur. Av Ola Josefsson
Jämfört med andra delar på Costa del Sol är det skandinaviska näringslivet ganska outvecklat kring Torre del Mar. Även om inte befolkningsunderlaget är så stort har en del skandinaver valt att satsa på Torre del Mar eller Vélez-Málaga.
Vélez-Málaga omgärdas av jordbrukslandskap och berg. Grönsaksodlingar och vinodlingar breder ut sig i det kuperade landskapet.
La Sirena
En och annan svensk väljer att slå ned sina bopålar i Torre del Mar. Kustbyn som tillhör Vélez-Málaga kommun har sedan 1970-talet haft en ganska stabil svenskkoloni.
Från början handlade det om urbanisation La Sirena vid Benajarafe, väster om Torre del Mar, där svenskarna en gång i tiden var i majoritet. Andra bostadskvarter med stor inflyttning av svenskar och skandinaver är Caleta del Sol.
Vid en promenad utmed Calle Doctor Fleming i Torre del Mars stadsdel stöter vi på butiken ”Kiruna Decoración”. Jo, den har fått sitt namn efter den svenska staden långt upp i norr. En hyllning till staden där sommarsolen aldrig går ner, får vi senare veta. På den uppfräschade Paseo de Larios ligger den svenskägda restaurangen Caramba.
Danska möbler
Brödrafolket från andra sidan sundet syns, märks och hörs i Torre del Mar. Utmed genomfartsleden Avenida de Andalucia ligger Vest Bank och Muebles Dinamarca som öppnade i januari. De fyra ägarna Carolinas Salas, Carsten Lund, Lisbet A. Volante och Stephen F. Volante tänker möblera Torre del Mar.
-Vi har inte bara möbler, bäddar och madrasser. Vi har dessutom 975 olika mattor. Till 99 procent kommer allt från Skandinavien, säger Stephen F. Volante, försäljningschef vid Muebles Dinamarca.
I butiken fastnar våra ögon vid kända svenska märken som Hilding och Hästveda eller danska Kj möbler, Haslev och Engell.
I Caleta de Velez ligger Al-Andalus Real Estate med danska fastighetsmäklare samt den danskägda möbelfirman Muebles Piramides Puerto.
Få influenser
Det finns några svensk– och dansktalande mäklare även på den här sidan av Málaga. Det expansiva bostadsbyggandet har även nått till Torre del Mar.
Mitt i byn ligger Costasur som drivs av Carlos Aviles Nordling och hans syster Anna Aviles Nordling. Anna beskriver Torre del Mar som ett ganska genuint spanskt samhälle med få influenser utifrån.
-Tidigare var staden inte så vacker men de senaste åren har det hänt en hel del i området. Infrastrukturen har tagit stora kliv framåt samtidigt som köpcentrum kommit till och gator samt torg har fått en ansiktslyftning.
Kommunen Vélez-Málaga är en riktigt gammal by. Kommunalpolitikerna har insett stadens kulturella värde och nu ska hela gamla stan renoveras. Meningen är att Vélez-Málaga ska bli ett uppfräschat utflyktsmål som ska dra turister.
Spårvagnar
Det som de flesta talar mest om är spårvagnarna som ska hjälpa till att knyta ihop Vélez-Málaga med Torre del Mar. Projektet har dock försenats åtskilliga gånger men sommaren 2005 började det att likna någonting. Projektet ska kosta runt 18 miljoner euro när det väl är klart. Med EU-pengar (från Sverige en del) och regionalregeringen Junta de Andalucia ska Vélez-Málaga bli ensamma om spårvagn på Solkusten.
Enligt Anna Avilés Nordling, fastighetsmäklare vid Costasur, är fritidsbostäderna något billigare än på västra Costa del Sol. Samtidigt är inte utbudet lika stort. Den som gillar livet mellan tee och green har bara två golfbanor i närområdet att besöka. Fler golfbanor är å andra sidan på gång men det tar sin tid, från planering till att projektet är genomfört.
Rekreationshotell
Den tidigare domaren från Danmark skulle stanna några veckor. I stället beslöt han sig för att stanna. ”Det finns ju inget liknande i Skandinavien”, sa dansken.
På en av kullarna mellan Torre del Mar och Vélez-Málaga, med vacker utsikt mot hav och berg, ligger Casa Klein som är ett skandinaviskt mellanting av rekreationshotell, konvalescenscenter och vårdhem.
I trädgården som kan liknas vid en paradisisk park finns pool, blommor i alla färger, apor, fåglar, hundar och dvärghöns. Hela platsen andas frid och harmoni. Joan Klein Rosén är direktör vid anläggningen, som hon själv beskriver som ett rekreationshotell.
Nunnor ville köpa
De spanska myndigheterna gillar Casa Klein. När två kontrollanter kom på besök blev de så mäkta imponerade av anläggningen så att de skämtsamt sa att de ville skriva upp sig på väntelistan.
-Fastigheten skulle egentligen sålts till en grupp nunnor. Men så fick de inte det ekonomiska stödet från Opus Dei som de hade räknat med så affären gled dem ur händerna.
I stället behöll Joan sitt gamla hus som gjordes om från bostadshus till rekreationshotell med 15 luftkonditionerade rum. Sedan Joan startade Casa Klein december 2001 har det så gott som varit fullbelagt hela tiden. En av gästerna har bott på anläggningen i tre och ett halvt år.
Äldsta 98 år
Den äldsta gästen är en kvinna som är 98 år. Efter 30 år i Spanien ville hennes dotter att mamman skulle komma hem till Sverige. Men så fann dottern Casa Klein och hennes mamma kunde stanna kvar i Spanien.
Totalt är det tolv anställda vid Casa Klein. Här finns läkare, sjuksköterska, sjukvårdsbiträde, fysioterapeut, arbetsterapeut och andra specialister inom flera områden. Personalen med sina familjer anordnar grillaftnar med gästerna vilket skapar en naturlig miljö vid anläggningen.
-Vi ska aktivera våra gäster och ge dem en fullgod service, säger Joan Klein Rosén. Många av våra gäster har tränats upp efter svåra sjukdomsfall. Våra duktiga terapeuter som Rolf Martinsen och Eva Sandell gör ett jättejobb.
Joan bodde i fastigheten från 1987 tillsammans med sin dåvarande man Karl Klein som senare avled. Enligt Joan som numera är omgift känns det fint att kunna föra minnet av honom vidare genom Casa Klein.
Tysk framgång
I Benajarafe, väster om Torre del Mar, ligger den tyskägda butiken Marcoplast. Företaget har produktionslokaler i samma fastighet.
-Svenskar är bra kunder. De är kvalitetsmedvetna, säger Jan Werner.
Han startade företaget 1983, vid 16 års ålder. Marcoplast med egentillverkning har vuxit och har 27 anställda. Satsningen på egentillverkade skjutdörrar och fönster har gett goda marknadsandelar på Costa del Sol. Marcoplast använder sig av tyska system av skjutfönster som går att öppna i praktiken åt alla håll.
-Vi har specialgjorda fönster för dem som bor i områden med mycket oljud, säger ägaren och nämner specialglas eller säkerhetsglas på 12 mm som även finns upp till 18 mm.
Här rullar SJ
Om ni läser dessa rader i Sverige eller sitter på flyget mellan Sverige och Spanien, har tidningen blivit transporterad upp till Sverige av Sören & Jens.
Det är tack vare speditionsföretaget Sören & Jens utmärkta transporter som tusentals läsare i Sverige varje månad får sitt eget exemplar av Svenska Magasinet.
Det danskägda företaget har sin omlastningscentral på landsbygden vid Cajíz inte långt från Torre del Mar. Varje vecka går det lastbilar från Spanien upp till Sverige och Skandinavien.
-Industrigods, kyl och frys, frukt och grönt som exempelvis jordgubbar, säger André Bagge Hansen, skandinavisk kontaktman för Sören & Jens på Costa del Sol.