Vin är historia och kultur. Vin bidrar till konversation kring bordet. I Spanien finns vinodlingar så långt ögat når och vinmakare berättar stolt sin historia där generationer har bidragit till ett enastående hantverk som vi känner stor ödmjukhet inför. Av Ola Josefsson

Svenska Magasinet har besökt en kunglig hovleverantör i Fuenmayor i La Rioja. Marqués de Arviza är en av de äldsta bodegorna i Rioja och startade med vinproduktion 1874. Men vinproduktionen i Rioja sträcker sig längre tillbaka i tiden än så.
Vinkällaren ligger tolv till 15 meter under markytan och härstammar från 1493. Här råder de bästa omständigheterna för att lagra vin. Året om är det 14 grader, 65 procent luftfuktighet och det är mörkt.

Det finns bodegor som kan liknas vid jättar eller fabriker som Bodegas Don Jacobo och Bilbainas. Bodega Don Jacobos med imponerande lagerlokaler där bara en av lokalerna har 500.000 liggande flaskor. En halv miljon. Öppna en flaska vin om dagen och du kan hålla på i omkring 1.370 år!
Andra bodegor är lika mycket konstgalleri som bodega som Bodega Ontañón med passion för vinstockar, vin och konst. En annan vinmakare har gjort verklighet av en pojkdröm och byggt sin egen bodega. Som David Morena gjorde 1988.

Så finns det familjebodegor som bygger på gamla traditioner i flera generationer och som stolt berättar sin historia om fylliga röda viner.
En sådan är Marqués de Arviza i Fuenmayor som kan beskriva som en familjebodega, traditionell med flera utmärkta viner och utmärkelser. Bodegan har runt 10.000 besökare varje år.
– Vi är den näst äldsta bodegan i Rioja. Druvorna kommer från egna odlingar som är på 38 hektar. De äldsta vinstockarna är 70 år. Produktionen ligger på 250.000 flaskor per år, berättar Antonio Ruiz-Clavijo.

Till skillnad mot andra bodegor har Marqués de Arviza egna odlingar. 25 hektar består av tempranillo, 10 graciano och tre hektar med garnacha tinta. Druvorna kommer från de äldsta vingårdarna som är grunden till de mest framgångsrika vinerna. Vinerna lagras på franska ekfat.
Reserva-vinet från 2006 (90 procent tempranillo, 10 procent Granacha) tillhör favoriterna och är det vin som levereras till spanska kungahuset med specialgjord etikett. Lagrat 24 månader på franska ekfat. Ett elegant vin med rubinröd färg och intensiv, varm doft med förnimmelse av mogen frukt i kombination med inslag av
kryddor och vanilj. Smaken är lång och ihållande, balanserad med mogna tanniner. Fruktigt med en ton av rostat kaffe, kakao och vanilj vilket ger komplexitet, mycket intressant.

Antonio tillhör den fjärde generationen från familjen Ruiz- Clavijo med yrke vinmakare. Firman gör tre viner Marqués de Arviza som crianza och reserva. Vinfirmans flaggskepp är El Tractor (29 euro) som började marknadsföras i slutet på 2010. Druvorna kommer från två utvalda vingårdar. Namnet kommer av den gamla traktor som dekorerar familjens trädgård.

I somras kunde vi läsa om att en av de mest respekterade vinmakarna i landet, Fernando Chivite, kommer att ingå i ledningsgruppen för Marqués de Arviza med ansvar för att utveckla och expandera verksamheten. Efter mer än 35 års erfarenhet inom familjeföretaget Chivite som vinmakare, vd för produktion, inköp, investeringar, utveckling och forskning så inleder Fernando Chivite ett nytt professionellt äventyr och blir nu knuten till en av Riojas äldsta vingårdar.

Rioja som vindistrikt har haft sina upp -och nedgångar precis som andra vindistrikt. Oidium eller mjöldagg härjade i Bordeaux 1850 vilket gjorde att många vinodlare flyttade söderut till Spanien. När sedan vinlusen invaderade Bordeaux 1870 kom ännu fler. År 1900 hemsökte vinlusen även Spanien varför en del vinodlare flyttade hem till Frankrike igen.
Sedan kom det spanska inbördeskriget och andra världskriget skapade ytterligare problem för vinodlarna. På 1970-talet skulle Rioja-vinerna få ett uppsving när andra länders viner blev allt dyrare. Rioja-vinerna ansågs som prisvärda samtidigt som charterresenärer som flög till Spanien upptäckte landets viner.

Vinodlarna från Bordeaux var inte först. Spaniens vinhistoria inleds omkring år 1100 f kr då fenicierna grundade Cádiz och planterade de första vinstockarna. Greker, kartager och romare hämtade sina viner från Spanien. Pilgrimer på väg mot Santiago de Compostela stannade till i Rioja. Därför ligger många av Spaniens bodegor utmed pilgrimsleder som går till Santiago de Compostela.

Som besökare känner man en stor ödmjukhet för det hantverk som vinmakare har utfört under flera generationer. Eldsjälar som gått en kamp mot klimatet och när skadeinsekter angripit odlingar eller när det har handlat om torka eller köld.

När Svenska Magasinet besöker La Rioja och Ribera del Duero i slutet på oktober sjunger vinskörden på sista versen. 100 dagar efter blomning börjar vinskörden som i normala fall pågår i sex veckor.
Vanligast druva i La Rioja är tempranillo eller Tinto Fino som den också kallas på sina håll. Garnacha tinto, Graciano och Mazuelo är andra blå druvor. Bland de gröna hittar vi Viura, Malvasia och Garnacha blanca.

Försommaren 2013 var svalare och regnigare än normalt vilket gav senare blomning.
– Normalt är det blomning i maj. I år var blomningen 20 dagar senare, berättar Jose Ramón Jiménez Berger som driver företaget El educador en Vinos och är officiell auktoriserad guide för flera bodegor i La Rioja.
Riojas vinodlingar har ökat sedan 1990-talet från 45.000 hektar till 65.000 hektar. För tillfället får det inte anläggas fler vinodlingar. I stället för kvantitet gäller nu kvalitet.
– Nu är det fokus på kvalitet och därför regleras marknaden av Consejo Regulador de DOCA Rioja. När du köper vin från Rioja så vet du vad du köper, säger Leticia Pérez Cuevas på Bodega Ontañón.
Spaniens ursprungsbeteckning på vin kom till 1972 och har sedan dess förtydligats. DOCA är en ny högsta klass som infördes 1988. Det är kvalificerade viner med kontrollerad ursprungsbeteckning.

Vinodlingarna ligger i ett vackert landskap. Bostadshus i naturfärger gör sig fint i landskapet. Några vitkalkade byar som i södra Spanien hittar vi inte här.

I flera av Spaniens vinregioner blir det fullkomliga äktenskapet – mat och vin – till en enhet. Det gäller i synnerhet Mesetan, högplatån, i Gamla Kastlien som är landets köttbälte. Boskapsskötseln är utbredd varför huvudrätten i normala fall består av kött som lamm, iberisk gris, spädgris, kalv eller biff. Grytor och mustiga soppor är vanligt.
Men La Rioja och Ribera del Duero handlar inte bara om vin. Det är lika mycket traditioner och en fascinerande historia. Landskapet är omväxlande och ofta dramatiskt. Gamla Kastilien eller våra dagars Castilla y León har runt två tusen borgar.
I La Rioja är det mer frodigt. Skogar inbjuder till svamppromenader på hösten, i vattendragen fiskas öring. Bergskedjor skyddar vinodlingarna.
– Naturen och skiftningarna är fantastiska i området. Naturen är det viktigaste som finns, säger Leticia Pérez Cuevas avslutningsvis.

Har du varit på vinresa?
En vinresa i Spaniens intressanta regioner är en höjdpunkt. Svenska Magasinet i samarbete med den auktoriserade guiden Siv Ling arrangerade vin- och kulturresa till La Rioja och Ribera del Duero i slutet på oktober.
– Glada, helnöjda resenärer som skickade tackbrev, berättar Siv Ling som nu lägger upp för en ny vinresa hösten 2014.
Sju bodegor och två vinmuseum klarades av på fem dagar förutom besök på kloster och andra kulturella sevärdheter.
Vinmuseet i Briones visar en pedagogisk utställning där vi följer vinmakarens fyra årstider. Här visas tillverkningen av vintunnor, vinkorkar, vi lär känna dofter och spännande arkeologi.
Haro och Fuenmayor är kända vinsamhällen i La Rioja och här ligger Marqués de Arviza, Cune, Muga och Bilbainas.
Tapas-gatan calle Laurel i Logroño var en höjdare. En gågata fylld med taparbarer, kanske Spaniens bästa.
I området finns vandringsleder eller pilgrimsleder.
Burgos imponerande katedral, den tredje största i Spanien, där riddaren El Cid ligger begravd.
Vad är ett gott vin? Det som du gillar. Kom ihåg: Du avgör själv vad som är gott!

Visste du att…
En vintunna (225 liter) av amerikansk ek kostar 150 euro. Väljer du fransk ek kostar tunnan upp mot 350 euro.

Tipset
De flesta viner som crianza och och reserva bör inte sparas mer än tre till fem år. Flaskorna ska förvaras svalt, mörkt och liggande. Efter fem år blir vinerna sämre.
Tänker du lagra vin bör du köpa vin direkt från bodegan. Du vet aldrig hur flaskorna har hanterats vid en transport.