Att värme påverkar hunden gäller naturligtvis oavsett om vi vistas i Spanien, Sverige eller någon annanstans. Som hundägare behöver vi ofta både tänka förebyggande för hur vi kan underlätta för hunden, samt vad vi gör om krisen är framme.

Hur kan vi förebygga överhettning hos vår hund, och hur kokar man egen vätskeersättning? Här kommer sommarens kanske viktigaste tips!

Av Stina Lundin e-post: stina@ccbreeding.com

Hundens kroppstemperatur ligger normalt mellan 38 och 39 grader. Om temperaturen överstiger 39 brukar det sägas att hunden har feber. Redan vid 39,1 kan temperaturen vara ett tecken på exempelvis infektion. Hundens marginaler är således mer känsliga än hos oss människor, vilket också gör dem känsligare för all typ av temperaturförändringar.

Medan vi människor svettas ut överskottsvärme kyler hunden ner sig genom att flåsa, den kan ofta även söka sig till ett svalare golv eller skuggparti. Finns inte möjligheten att sänka kroppstemperaturen vid överhettning kan hunden drabbas av värmeslag. De flesta hundar vet själva hur de ska hantera värmen, medan, oftast yngre hundar, inte själva har riktigt samma koll innan det är försent. T.ex. yngre hundar som leker och har kul med en hundkompis.

Till en början kan tecknen på värmeslag vara att hunden söker sig till svalka och dricker mycket vatten. Ett annat tecken är oro, trötthet och kräkningar. Hunden kan till och med, om det är riktigt illa, uppvisa sig apatisk, förvirrad eller vinglig. Naturligtvis vill ingen hamna där, så hur förebygger vi vardagen för vovven när solen gassar och värmer som mest? 

Viktigt är att bedöma om hunden kan behöva veterinärvård för att stabilisera sig vid värmeslag. Det är också viktigt att vara försiktig med nedkylningen så att kylan inte chockar den överhettade kroppen. Ta hunden till skuggan eller ett svalt rum och erbjud hunden vätska. En blöt handduk mot magen, bröstkorgen och insidan av låren är också en bra hjälp. Vatten är naturligtvis en nyckel till att återställa hundens mående, men än bättre är vätskeersättning i en sådan situation.

Vätskeersättning är både för oss och vår fyrfota vän ett bra-att-ha. Sommarens bästa tips är att förebygga överhettning hos hunden med extra mycket vätska på varma dagar, och lära sig koka egen vätskeersättning, som ni båda kan smaka!

Recept på egen vätskeersättning 

Koka upp ingredienserna i en kastrull och låt svalna innan du ger hunden eller dricker själv.

1 l vatten

1 msk druvsocker eller honung

1 tsk salt

Mängd: 0,5 dl per kroppskilo och dygn. 

Dvs. en hund på 5 kg behöver ca 2,5 dl vätska per dygn, medan en 30 kg hund 1,5 liter. Kom ihåg att portionera ut vätskeersättningen under dygnet. Om hunden har drabbats av värmeslag och inte vill dricka kan en vanlig plastspruta med vätskeersättning på tungan vara ett effektivt sätt för få hunden att komma igång och dricka själv.

Andra sätt att förebygga värmeslag och överhettning är att med omsorg välja tider för fysiska aktiviteter med hunden. Ta långpromenaderna tidig morgon eller sen kväll, se till att hunden inte springer runt i gassande sol, leker och stojar. Man kan även hälla vatten eller vätskeersättningen på hundens mat för att ha koll på att hunden får i sig det den behöver.

Andra tips är kylvästar och kyldynor, de gör under för vovven varma dagar och ger en tacksam svalka. Finns i välsorterade djurbutiker i olika storlekar och prisklasser.

I nästa nummer: Lagar och regler i Spanien

Redaktionen SvM

Redaktionen SvM

Redaktionen