Inspiratören, entreprenören, motivatören, kartläsaren, föreläsaren och coachen Tina Törner är på väg till Solkusten. Kvinnan från värmländska Säffle som vid 17-årsålder reste till USA för att bli pilot men i stället blev kartläsare åt några av rallyvärldens främsta. Av Ola Josefsson
När jag når Tina sitter hon i bilen på motorvägen mellan Karlstad och Göteborg.
”Vänta ett tag, vart ska den lastbilen”, hör jag Tina säga. ”Okej, nu kan vi prata…”.
Efter endagsbesöket i Sverige är Tina på väg hem till Schweiz. Hon har många järn i elden, men klagar inte. I stället trivs hon med livet som är bättre än någonsin.
– Det är jätteskönt att ha mycket att göra, jag äskar ett sådant liv, det ger energi.

Tina Törner trivs med att ha många bollar i luften, just för tillfället handlar det om flera projekt. Hon älskar att träffa människor från olika kulturer och religioner, mixat om vartannat.
– Jag känner mig privilegierad som får ha hela världen som arbetsplats. Jag har precis idag bokat resor till Kuala Lumpur, Marbella och just avslutat ett uppdrag på Grand Canaria.

Vi känner Tina Törner väl från rallyvärldens scen. Under de senaste åren har hon blivit en av de mest uppskattade föreläsarna. Den 14 till 19 maj kommer Tina Törner till Marbella i samband med hälsoboost-veckan på Centro Foprestal Sueco där hon ska hålla i en av föreläsningarna. Tina Törner kommer bland annat att tala om det inre ledarskapet, hur man utvecklar sig själv och skapar sin lyckliga vardag.
– Det är ändå du själv som skapar den lyckliga vardagen och jag ska berätta om verktygen som behövs. De som lyssnar får testa verktygen som hjälper en själv att hantera känslor, zooma ut och in på sig själv, hur man får konstruktiv feadback som blir till det bästa jag, säger Tina Törner.

Tina Törner har under de senaste tio åren gått utbildningar inom ledarskap, personlig utveckling, coach och friskvård vilket har gjort att uppdragen som föreläsare har utvecklats ihop med tävlandet inom rally.

Våren 2011 kom Tina på tredje plats i Let’s Dance tillsammans med Tobias Karlsson. Den framgången på dansgolvet har ökat på Tinas popularitet som föreläsare. Hon berättar på ett konstruktivt sätt om personligt ledarskap och motivation, yttre och inre ledarskap och hur man bygger upp bra team.
– Jag jobbar nu även med coahing av grupper inom företag som Ikea i Sverige samt företag i Tyskland och Schweiz. Uppdragen som föreläsare har gett bra gensvar och respons.

Vid en föreläsning för ett tag sedan inför ett hundratal stod 60 i kö efteråt för att tacka och ge en kram.
– Flera frågade när de kunde börja jobba för mig. Då känner jag att jag lyckats genomföra det som deras vd tog dit mig för att göra – motivera och inspirera. Att några sedan erbjuder mig sina tjänster gör ju att jag växer och verkligen känner att jag är redo att ta mig an utmaningar utanför motorsporten på längre sikt. Det är fantastiskt att få sådan feedback på insatsen så snabbt. Snabba och konkreta resultat är vårt drivmedel för att hålla oss alerta inom sporten.

Gensvaret från föreläsningarna har blivit så stort att hon redan nu funderar på att lägga bilhjälmen på hyllan.
– Jo jag planerar att starta något nytt, men jag har inte nått dit ännu. Jag har satsat nästan 25 år på idrott så jag vet vad jag har gjort. Nu känner jag det som att jag vill slå in på något nytt. Men det är ändå en ny process i mitt liv, så allt är inte så enkelt.

Idag är Tina en mycket uppskattad föreläsare, coach och en framgångsrik kartläsare i rally. ”I huvudet på en vinnare” är en av Tinas föreläsningsrubriker.

Känner du dig som en vinnare?
– Varje människa måste är en vinnare. Redan när du får livet har du blivit en vinnare. Sedan kan man göra ytterligare något åt det. Men förutsättningarna är olika. I Afrika kan jag inte jobba på samma sätt, där är andra förutsättningar.
– Jag föreläser utifrån där vi är, i västvärlden. På andra platser gäller det att vara kreativ för att överleva, få mat och tak över huvudet, utan stöd från samhället.

Kan vem som helst bli en vinnare?
– Alla är en vinnare när de får livet. Sedan kan du utveckla livet som vinnare. Livet är kort, besök en kyrkogård och titta på gravstenarna och se hur länge de har levt i jämförelse med hur länge de funnits under gravstenarna – då kan konstatera att jordelivet är kort.

Du kommer från Värmland precis som ishockeylaget Färjestad. I media framställs Färjestad som ett lag med vinnarkultur? Kan vi som enskilda individer bli påverkade av en sådan kultur?
– Om du umgås i en miljö bestående av framgångsrika personer skapas en vinnarkultur. Framgångsrika människor är i regel som svampar; de har sugit upp värdefull information. Det känns som om det är lättare att bli framgångsrik om du är uppvuxen i ett entreprenörssällskap till exempel. Så tänk så viktigt det är att välja sin omgivning; umgås du med positiva människor blir du positiv, umgås du med negativa så blir du negativ. När all energi drar åt samma håll blir man svårslagna, som Färjestad exempelvis.
– I Färjestad sitter det i väggarna, vi ska slåss om SM-guld varje år är klubbens måtto. Den här säsongen inleddes rent bedrövligt, de bytte tränare och det gick upp och ner. Men nu är de att räkna med i slutspelet, trots att det i början på säsongen var helt nattsvart. De har vinnarkultur…

Några minnen från Spanien?
– Framför allt biltävlingar. Jag tror att jag har kört det katalanska rallyt vid sju eller åtta tillfällen. Jag har flera kompisar som har hus i Spanien.

Du hade egentligen tänkt bli pilot och gick på flygskola i USA, vad hände?
– På grund av andra människors förutfattade meningar så blev det inget. Jag var lite för tidigt ute helt enkelt. Bara 18 år och inte med det skinn på näsan som krävdes. Men den erfarenheten har hjälpt mig under hela livet. Jag har fått en förståelse kring hur andra människor kan ta ifrån dig dina egna drömmar och visioner.

I stället satsade Tina Törner på att bli den bästa kartläsaren i världen.
– Jag brydde mig inte om vad andra tyckte och tänkte, jag skulle bli kartläsare i rallyvärlden.
År 2004 och 2005 var hon kartläsare i Dakarrallyt åt rallyföraren Colin McRae. Hon har även kommit tvåa i 2006 års Dakarrally och körde 2009 års Dakarrally i Argentina tillsammans med Nasser Al-Attiyah där de vann två sträckor. Och hon har vunnit tre världsmästerskap för damer samt fyra världscupsegrar i Rally Raid VM.

Och nyligen åt du middag i Burj Khalifa i Dubai med Robert F Kennedy Jr, hur var det?
– Jättetrevlig, nyskild, 58 år, och med en enorm social kompetens och mycket duktig på att berätta. Nyfiken och intresserad.

Vilka personer beundrar du mest?
– Jag träffa Nelson Mandela när jag jobbade i Sydafrika, det är jag mest stolt över. Det är otroligt vad den mannen har gjort, och han arbetar utifrån glädje.
– Mitt stora föredöme och den jag värdesätter mest är min farmor som hade glädjen och styrkan i livet att visa mig vägen. Hon lärde mig att se livet med glimten i ögat och skapa sitt eget liv.

Hur ser framtiden ut?
– Jag har vissa entreprenörskap på gång. Jag håller på att se över olika möjligheter och produkter som jag vill satsa på. Jag är engagerad i projekt i Schweiz som jag funderar på att utveckla även i Sverige. Det blir säkert detta som jag kommer att jobba med i framtiden.

Lycka till och välkommen till Marbella!
– Tack, det ska bli trevligt.