Under våren 2018 hade mässorna Köpa hus Utomlands i Stockholm, Göteborg och Malmö besöksrekord. Under hösten registrerade samtliga utställningar färre besökare, det var en viss avmattning. Det som är oroande just nu är den svaga svensk kronan menar Björn Simonsson, VD vid Fair Media International AB. Av Ola Josefsson

Även om det finns mörka moln på himlen i form av en svag krona så väntas antalet svenskar som köper bostad under den spanska solen öka. Samtidigt fortsätter priserna att stiga.

Som Svenska Magasinet berättade den 13 september på webben är den spanska bostadsmarknaden fortsatt het. En rapport från inskrivningsmyndigheten Colegio de Registradores visar att antalet bostadsköp mellan april till juni ökade med 12,4 procent jämfört med samma period ifjol. Totalt gjordes 134.196 transaktioner vilket var en ökning med fyra procent jämfört med kvartalet dessförinnan.
Om vi slår ut det på en tolvmånadersperiod så registrerades 494.263 transaktioner i Spanien. Vi måste gå tillbaka till 2008/2009 för att hitta liknande siffror.
12,9 procent av bostadsköpen under årets andra kvartal gjordes av utlänningar vilket var cirka 17.100. Britterna ligger i topp på 14,9 procent följt av tyskar (7,6%), fransmän (7%), belgare (6,4%) och svenskar (6,1%).

Under andra kvartalet 2018 ökade antalet svenska bostadsköpare med nära 14 procent jämfört med andra kvartalet 2017. Det ska bli intressant och se var vi landar vid bokslut 2018. Uppskattningsvis kommer fyra tusen svenskar att köpa sig en bostad under den spanska solen 2018, det som kan liknas vid en folkrörelse.

Priserna fortsätter att stiga på bostäder visar index ”Índice de Precio de la Vivienda de Ventas Repetidas” som följer Case & Shiller-metoden som används i Spanien. På årsbasis ligger det på 10,7 procent skriver nyhetsbyrån Europa Press.

100 fastighetsmässor
Sedan 15 år tillbaka arrangerar Fair Media International AB fastighetsmässor i Norden för köp av bostäder utomlands. Sedan starten 2003 har Fair Media arrangerat över 100 fastighetsmässor.

Fair Media gör för tillfället åtta mässor i Sverige och Finland varje år. Stockholm, Göteborg och Malmö i Sverige och Helsingfors i Finland. Fastighetsmässorna är specialmässor endast för bostäder i utlandet. Under våren 2019 arrangeras utställningar i Göteborg (2-3 mars), Stockholm (16-17 februari), Malmö (23-24 mars) och Helsingfors i Finland.
Det som oroar köparna just nu är den onödigt svaga svenska kronan. Det finns egentligen ingen anledning till varför kronan ska vara så svag som den är nu, menar Björn Simonsson, VD vid vid Fair Media International AB, som arrangerar mässorna i Sverige och Finland.
– Riksbanken vill hålla en låg ränta för att tvinga fram en inflation på runt två procent. En svag krona är ett sätt för Riksbanken att nå det målet. Den stora faran för kronan skulle vara om vi lågkonjunktur och att Riksbanken inte hinner höja räntan.

En svag krona är mörka moln för mäklare som arbetar med att sälja bostäder utomlands. Kronan har försvagats mot euron och det skapar en viss tveksam vid köp i utlandet.
I början av 2013 kostade en euro runt 8,25 SEK.
– En rimlig nivå borde vara 8,30. I stället har euron ökat i värde jämfört med den svenska kronan som står runt 10,30 SEK.

Tidigare i höstas presenterade SEB sin konjunkturprognos. SEB spår att kursen kommer att ligga kring 10,50 kr vid årsskiftet.
– Det är fortfarande Riksbanken som står i vägen för att kronan ska stärkas – det är inte politisk osäkerhet, sa Robert Bergqvist, SEB:s chefekonom.
Banken tror att valutaparet EUR/SEK sannolikt blir kvar på svaga nivåer under hösten 2018 och in i nästa år.

Fyra tusen
Omkring fyra tusen svenskar väntas köpa bostad i Spanien i år. Den siffran skulle ha varit större med en starkare krona. Enligt bedömare i branschen som Svenska Magasinet har talat med avvaktar en del med att köpa i väntan på en starkare krona.

Vid höstens första mässor av Köpa hus Utomlands i Malmö och Göteborg var besöksantalet färre än i våras. Dessa mässor låg tidigt, redan i september, efter en solig och varm sommar i Sverige. Kanske inte det riktiga suget efter en bostad i ett varmt land hade infunnit sig. När mässan i Göteborg hölls var det brittsommar på västkusten och 25 grader.
– Värdemätaren blir mässan i Stockholm som i år ligger sist av mässorna, sa Björn Simonsson när jag intervjuade honom vid mässan i Malmö sista veckoslutet i september.

Flera av utställarna i Malmö jag pratade med var nöjda. Ett högt besöksantal behöver inte betyda att utställarna är nöjda. Kvalitet går före kvantitet i sådana här sammanhang.
I slutändan handlar det om hur många avslut som vi kan göra, som en utställare sa. Besökarna i Malmö är i regel köpstarka. De tar sig inte ut till Hyllie i onödan.

Tro på framtiden
Svenska Magasinet mötte besökare från Göteborg, Halmstad och Helsingborg som hade tagit sig till Malmö för att träffa pålästa utställare och lyssna till seminarier som handlar om köpeprocessen i Spanien eller pensionering utomlands.
Att köpa en bostad utomlands handlar också om att tro på framtiden. Sedan mässorna startade 2003 är det allt fler yngre besökare. Nu är det barnfamiljer som strömmar till förutom 55-plussarna som planerar för pensionen.
De som redan är pensionärer, där allt är betalt i Sverige, kanske söker sig till ett varmare land. Andra säljer sin sommarstuga eller lantställe för att i stället lägga pengarna på ett boende i Spanien under vinterhalvåret. Och så har vi Spaniensvenskar som på ålderns höst säljer sin fristående villa för att i stället köpa en lägenhet, och komma ifrån allt arbete som ett hus i Spanien ändå kräver.

Svenska Magasinet träffade Anna Öberg och Mikael Sten från Helsingborg på Malmömässan. De har besökt mässorna några gånger för att lyssna på seminarierna och samla information. Deras förstaval är Spanien och nu söker de en semesterbostad på norra Costa Blanca.
– Vi har varit i Spanien många gånger. Vi trivs bra med kulturen och allt. Det är lättillgängligt och det går att ta bilen dit. Vi tittar i första hand på en lägenhet för 150.000 euro. För oss blir det en semesterlägenhet att åka till, vi får vårt eget, samtidigt som vi ser det som en investering. Kanske vi kommer att hyra ut den när vi inte är där och på så viss finansiera köpet till viss del.

Cristel Ek och Maria Bäcklund från Halmstad är förstagångsbesökare vid Köpa hus Utomlands. De vet inte riktigt var de vill köpa. De besöker mässan för att lyssna, iaktta och samla information.
– Sedan åker vi iväg för att titta på platser och lägenheter. Det är Spanien som gäller. Vi ser ett köp som en investering som pensionärer.
Maria ska åka till Fuengirola i julhelgen medan Christel väljer Torrevieja på Costa Blanca.

Även Cecilia Rasmusson Hellgren och Mats Hellgren från Staffanstorp är förstagångsbesökare. De ser mässan som ett startskott i att göra verklighet av sina drömmar och planer.
– Vi har pratat och drömt om att köpa något eget semesterboende i värmen. Vi såg annonser om mässan här i Malmö och nu är vi här. Det är inget speciellt område vi tittar på i första hand. Vi vill resa, lära känna platser för att se vilket område som passar oss. Lägenhet med två sovrum och tillgång till pool letar vi efter.

De besökare vi pratar med har något gemensamt. Samtliga nämner altan eller terrass. En lägenhet med terrass där det är möjligt att grilla utan att störa grannar.
Terrasslivet i Spanien lockar och drar i kombination med stillheten och lugnet.