”Vi låser upp tv-kanaler”, ”TV utan gränser”, ”Nu kan du se alla svenska, danska och norska tv-kanaler helt lagligt i Spanien”. Budskapen trummas ut över den spanska Solkusten via annonser på webbplatser och i föreningslivet. Nu har de nordiska tv-bolagen tröttnat. Av Ola Josefsson

IPTV-leverantörer vidaresänder nordiska kanaler som SVT1 och SVT2 i Spanien helt utan tillstånd från Sveriges Television och de övriga nordiska tv-bolagen. Något som Svenska Magasinet berättat om i nätupplagan tidigare i somras. IPTV-leverantörer påstår att de har tillstånd och att deras verksamhet är laglig.
– Det hela bygger på en stor lögn. Det som de sysslar med är helt olagligt, säger Riffa Hänninen, tidigare kanalchef på SVT World och den som samordnar SVT:s ansträngningar att få stopp på IPTV-leverantörerna i Spanien.

Svenska Magasinet har talat med IPTV-leverantörer som säger att de är lagliga och att de även betalar in avgifter för att vidareutsända tv-signaler till nordiska hushåll i Spanien?
– De har inte betalat in några avgifter till SVT. Kanske har de betalat in till den spanska motsvarigheten till Stim, SGAE, med huvudkontor i Madrid. Men det är inte det saken handlar om. Den springande punkten är att vi inte har rätt att sälja hela kanaler till Spanien.

Riffa Hänninen har god kännedom om den olagliga verksamheten i Spanien. För några år sedan gällde det illegal kabel-tv. Spanska jurister kopplades in den gången för att få stopp på de olagliga sändningarna i bland annat Nerja och Torrevieja-området. Nu väntar nästa kamp mot en illegal verksamhet.
– Den gången anlitade vi ett spanskt företag för att få stopp på vidareutsändningar i kabel-tv. De blev skrajja den gången och slutade. Nu ska vi köra nästa race, säger Riffa Hänninen till Svenska Magasinet.

Nu handlar det om IPTV-leverantörer som vidaresänder nordiska kanaler som SVT1 och SVT2 i Spanien helt utan tillstånd från Sveriges Television och de övriga nordiska tv-bolagen.
– Det mest danskar som erbjuder Box-TV. De samarbetar med återförsäljare som tidigare har arbetat åt SVT. Nu jobbar de åt Box-tv. Bakom Box-TV står Danelca med adress i Benalmádena.

Riffa Hänninen och teamet på SVT World har gjort en stort arbete för att kartlägga företag, återförsäljare och installatörer på den spanska Solkusten.
– Vi har gjort en sammanställning som vi har lämnat över till våra jurister. Sveriges Television har tillsammans med Danmarks Radio överlämnat ärendet till UBO, Union of Broadcasting med krav att den otillåtna vidaresändningen måste upphöra.

Riffa Hänninen bekräftar för Svenska Magasinet att SVT World efter IPTV-leverantörernas intåg på den spanska marknaden har förlorat många abonennter. Efter pressmeddelandet om att SVT World ska ta krafttag mot IPTV-leverantörerna kom hundratals abonennter tillbaka.

Det var i maj som SVT World sände ut ett pressmeddelande efter att det hade kommit till deras kännedom att representanter för diverse IPTV-leverantörer gåt ut med felaktig information att SVT Worlds sändningar skulle upphöra vid årsskiftet 2013/2014. Något som SVT World dementerade.

IP-TV eller streaming är lagligt i Sverige. Däremot är det inte lagligt att skicka signalen vidare till utlandet. För IPTV-leverantörer handlar det om stora intäkter från tusentals kunder runt om i Europa. En person insatt i branschen säger till Svenska Magasinet att det handlar om ”jättepengar”.

Förutom olagliga IPTV-leverantörer finns det företag som säljer VPN-tjänster som gör att man kommer förbi geoblockeringar.
– Dessa är svårare att komma åt, även om detta inte heller är lagligt. Ett av de företag som säljer VPN-tjänster verkade tidigare i Åkersberga, i dag finns de på Teneriffa.

Det är inte bara svensk tv som tar krafttag mot IPTV-leverantörer. Även brittiska BBC har tröttnat liksom Sky som har begränsat sändningarna utanför Storbritannien.

Riffa Hänninen har nyligen gått i pension och slutat som kanalchef vid SVT World.
– Min målsättning har hela tiden varit att få SVT till worldwide vilket den har blivit. Så nu kan jag sluta och gå i pension.

Riffa fortsätter dock som samordnare i SVT:s målsättning att få stopp på de olagliga sändningarna till Spanien. Sofie Modin tar över som kanalchef på SVT World efter Riffa. Sofie är i nuläget föräldraledig.
”Det åligger våra kunder att betala tv-licensen”

Box-TV är ett av flera företag på Solkusten som är så kallad IPTV-leverantör. Box-TV har flera återförsäljare. Bakom Box-TV står svenskägda TD Sat & Sound och danskägda Danelca.

Enligt Riffa Hänninen på SVT World är Box-TV ett av de företag som blivit kontaktade av Union of Broadcasters (UBO) danska advokatbyrå på uppdrag av Danmarks Radio och Sveriges Television.

När Svenska Magasinet når ägaren Nicolai Aarestrup på Danelca S.C. Så nekar han till att man blivit kontaktade av advokat.
– Det stämmer inte i stället har vi samarbete med Danmarks radio. Vi har inte hört något.

Inte heller Thomas Davidsson på TD Sat & Sound har hört något från någon advokat. Nicolai Aarestrup och Thomas Davidsson beskriver marknaden av iptv som en djungel med flera oseriösa företag som varken gör rätt för sig, betalar moms eller skatt.
– Betalar du för deras tjänster hamnar pengarna på ett konto i Polen. Det är företag som varken betalar skatt eller moms i Spanien, menar Thomas Davidsson.

Betalar ni avgift till Danmarks Radio eller SVT World för att få leverera deras signaler till husåll på Solkusten?
– Vi har kontrakt med spanska kulturdepartementet. Det har tagit oss två år för att få tillstånd att levererare iptv här. Vi har betalat licens till EGEDA för att få leverare iptv- i Spanien. EGEDA är den myndighet man betalar till för att få sända ut signaler. Däremot har vi inte lov att sända ut spanska kanaler, förklarar Nicolai Aarestrup.

Han betonar att det sedan åligger företagets kunder att betala tv-licens i exempelvis Sverige. Kunderna är själva skyldiga att betala tv-licensen.
– Vi betalar för de licenser och tillstånd som vi behöver i Spanien. Sedan är det upp till kunderna att själva betala tv-licensen i de nordiska länderna.

Nicolai Aarestrup reagerar på att man från SVT:s sida går ut och säger att all iptv är förbjudet.
– Det finns i Sverige och Danmark. Enbart i Danmark finns det 160.000 hushåll som kan se svensk tv via iptv.
Nicolai Aarestrup hänvisar till DR Sydeuropa ”som har gått igenom allt. Det vi gör är lagligt och DR Sydeuropa rekommenderar oss”.

Tidigare kunder av SVT World har lämnat kanalen eftersom de menar att innehållet är för dåligt.
– Man ska bara inte jämföra SVT World med SVT1 och SVT2. Det är helt olika utbud, menar Thomas Davidsson. Tv-tittarna har tröttnat på SVT Worlds dåliga utbud.