Fyra nätter och fem dagar fyllda med vin och spansk historia. Följ med på Svenska Magasinets Vin & Kulturresa i samarbete med guiden Siv B. Ling mellan den 25 till 29 oktober. Resan innehåller flera besök på vinbodegor med provsmakningar i två av Spaniens mest presigefyllda vinområden, Ribera de Duero och den världsberömda vinregionen La Rioja – namnet kommer från Rio-oja, en biflod till floden Ebro som flyter genom området. Det sägs att vin har odlats i Rioja längre än i Bordeaux. Redan romarna såg de goda odlingsmöjligheterna för vin i det Riojanska landskapet. Programtext: Siv B. Ling

Vi upplever det färgsprakande landskapet med sina pittoreska byar och vi färdas ibland på de gamla pilgrimsvägarna som leder till Sankt Jakobs grav i Galicien. Precis som pilgrimerna gör vi ett uppehåll i Santo Domingo de la Calzada för att besöka katedralen som har en mycket säregen historia. Vi bor tre nätter i Logroño som ligger i hjärtat av den världsberömda vinregionen La Rioja. Under resan har vi olika kulturella inslag, som museer, kyrkor, kloster, medeltida borgar, städer och byar.

Dag 1, 25 okt. Málaga-Madrid-Medinaceli-Soria-Logroño
Vi reser klockan 9 från Málagas centralstation Maria Zambrano med höghastigshetståget AVE. Tåget är framme i Madrid klockan 11.50. Härifrån fortsätter vi med buss till Medinaceli där vi äter lunch innan vi fortsätter via Soria mot Logroño. Vi hinner med att göra resans första Bodegabesök på Bodegas Corral i Navarrete med provsmakning innan vi kommer fram till vårt centralt belägna hotell Carlton Rioja. Här ska vi stanna i tre nätter. Middag och övernattning på hotellet.

Dag 2, 26 okt. Logroño
Smakupplevelsernas dag! Efter frukost på hotellet åker vi till Briones, (40 km) där vi börjar med att besöka Museo del Vino med provsmakning. Nästa stop blir i Haro (ca 10 km) där vi besöker Bodegas Bilbainas. I dag äter vi lunch på ett typiskt meson i Santo Domingo de la Calzada som är belägen på den gamla pilgrimsvägen som leder till aposteln Jakob den äldres grav i Galicien.
Efter lunch besöker vi stadens katedral som har en mycket säregen historia. Under eftermiddagen åker vi tillbaka till Logroño för att besöka dagens sista bodega, Bodegas Franco Española som öppnar klockan 18. Efter bodegabesöket är det dags att göra en tapasronda, på Logroños mest kända gågata, Calle del Laurel, ett populärt nöje bland stadens invånare, här ligger tapasbarerna tätt, man kan gå från bar till bar för att prova olika tapas. Det finns också mesones om man hellre vill äta på restaurang. Övernattning på hotell Carlton Rioja i Logroño.

Dag 3, 27 okt. Logroño
Efter frukost på hotellet åker vi till Badarán (ca 36 km), här besöker vi Bodega Moreno Peña Efter rundvisning med provsmakning fortsätter vi till San Millán de la Cogolla (ca 6.5 km) där vi ska besöka det medeltida klostret San Millán Yuso och lära känna dess spännande historia. Dagens lunch äter vi på Hostelería Monasterio San Millán. Dagens sista Bodega är Bodegas Ontañon innan vi åker tillbaka till hotellet. Middag och övernattning på hotell Carlton Rioja i Logroño.

Dag 4, 28 okt. Logroño – Burgos-Peñafiel
Frukost på hotellet och avfärd med buss 135 km till Burgos, staden som en gång var Kastiliens huvudstad. Här finns bl a en av den gotiska konstens skönaste smycke, katedralen som vi ska besöka med el Cid Campeadors gravmonument. Efter besöket i katedralen äter vi lunch på ett meson i centrum. Efter lunchen fortsätter vi 140 km till Quintanilla de Onésimo där vi besöker Bodegas Arzuaga med provsmakning innan vi fortsätter till Peñafiel ca 22 km där vi har middag och övernattning på hotell Ribera del Duero 3***.

Dag 5, 29 okt. Peñafiel-Madrid-Málaga
Frukost på hotellet innan vi besöker den medeltida borgen, där ligger stadens vinmuseum som vi också besöker och provsmakar fyra olika viner.
Lunchen äter vi på ett för trakten typiskt meson innan vi fortsätter söderut till Madrid (ca 190 km) och Atochastationen. AVE-tåget avgår kl 18.35 från Madrid med ankomst Malaga kl 21.25.
Pris per person i dubbelrum från Madrid: 625.00 €
Pris per person i dubbelrum från Malaga: 695.00 €
Enkelrumstillägg: 125.00 €

I priset ingår:
AVE-tåget Málaga-Madrid-Málaga
Två nätter på fyrstjärnigt hotell med frukost och middag
En natt på fyrstjärnigt hotell med frukost
En natt på trestjärnigt hotell med frukost och middag
Fem luncher på lokala restauranter där vin och vatten ingår.
Airkonditionsbuss under hela resan från och till Madrid
Entreér till de bodegor som nämns i programmet
Entreér till de monument som nämns i programmet
Skandinavisk guide under hela resan: Siv B. Ling
Reseförsäkring

Anmälan kan göras hos Ruta/Solar, Resebyrå, Pasaje La Pandereta s/n, 29640, Fuengirola
Tfn: +34 952 479 954 eller +34 952 479 958, e-mail: fuengirola@rutasolar.com
Eventuella frågor kan också göras till Siv Ling, tfn: +34 609 577 162, e-mail: siv.ling@telefonica.net

Här är fler resor som guiden Siv Ling arrangerar:
2013
25-29 oktober, vinresa till Rioja och Ribera del Duero
12-16 november, Marocko, nyhet, 4 nätter/5 dagar, Chefchauen-Meknes-Fes-Rabat, Tanger, med buss från Costa del Sol.
22-25 november, Siv Ling och Svenska Magasinets traditionella Madridresa

2014
17-18 februari, Marocko, två dagar, Ceuta-Tetaouan-Chefchaouen-Tanger
19-24 mars, Marocko – Casablanca – Marrakech – Casablanca med flyg
6-12 april, Barcelona med flyg
22-29 april, pilgrimsresa till Santiago de Compostela, Portugiskiska leden