Svenska skolan i Marbella startade 2003 i Anne Sandstedts språkskola som numera heter The Language center med endast 15 elever. Redan året därpå utökade skolan och hyrde då en villa i Centro Forestal och elevantalet steg till ca 35 elever. År 2014 hade skolan 75 elever och valde då att flytta in i nya lokaler där den också ligger idag i Urbanización La Alzambra ovanför Puerto Banús. På tre år steg sedan elevantalet från 75 till 155 elever som skolan även har i dagsläget. Sedan några år tillbaka har skolan även kö för att komma in.

När man kommer in på skolan möts man av ett lugn och en lummig trädgård som liknar en oas mitt i ett bostadsområde. Skolgården har gräsmattor, pool, fotbollsplan och en större sandlåda. Det finns även flera ytor för att sitta ned ute och arbeta. Skolans olivlund används ofta, bland annat firas både svenska skolans dag och skolavslutningen men den används också som mottagningsplats för skolas vårbal samt dagligen för lugna lässtunder i skuggan. Några av barnen klättrar ibland upp i träden och sätter sig och läser.

Skolan präglas av trygghet och studiero. När man går runt på skolan under lektionstid arbetar alla klasser i lugn och ro. Lärarna undervisar i flera ämnen och klasser men eleverna är alltid kvar i sina hemklassrum. Skolan har en bra gemenskap och ett gott socialt klimat. De flesta eleverna känner varandra privat vilket gör att de äldre eleverna ofta tar hand om de yngre eleverna på raster och aktivitetsdagar. Samtliga elever går hela skoldagar från 09.00-15.00 och får därför redan från start många undervisningstimmar, däremot har eleverna inte många läxor utan utför den största delen av arbetet i skolan. Skolan följer helt svensk läroplan och är godkänd från skolverket att få statsbidrag men även att ge ut betyg.

Skolan är under ständig utveckling. I höstas anställdes en ny rektor, Denise Jimenez Norrestad samt sju nya lärare som har bildad ett starkt arbetsteam tillsammans med lärare som varit flera år på skolan. Det här läsåret har skolan även startat ett samarbete med en kommunal spansk skola från Marbella. CEIP Xarblanca. Skolorna träffas flera gånger under året och har gemensamma aktiviteter. Eleverna lär sig mer om den spanska kulturen, vågar använda och utveckla sina spanskakunskaper samt skapar vänner i närområdet som talar spanska. Skolan har även satsat stort på både svensktalande och spansktalande personal så att eleverna får in båda språken i vardagen på ett naturligt sätt.
På våren firar skolan många stora event. Varje år i maj har skolan öppet hus på en lördag. Detta år bjuder skolan på många elevuppträdanden, aktiviteter i klassrummen, loppis samt försäljning av fika. Vinsten skänker skolan till en skola i Filippinerna. Skolans välgörenhetsteam har kontakt med den skolan vilket gör att eleverna kan se resultat från deras insamling genom bilder och brev från skolan i Filippinerna. Den 6 juni firar skolan såklart Sveriges nationaldag. I år är det skolans trivselteam som anordnar aktiviteter för elever och föräldrar på skolan. Vårbalen är även en uppskattad tillställning bland eleverna. Skolan har också många discon under året men just vårbalen är lite mer speciell med mingel i olivlunden, fotografering samt vals som startar upp balen.

Annons

Inför hösten startar svenska skolan i Marbella upp Sofia Distans för elever i åk 7-9. Det är något som varit på tal många år men först nu har skolan tillgång till en större lokal inom skolans område vilket öppnade upp för denna möjlighet. Ny anställning av lärare för detta är nu i full gång. Det kommer att underlätta för många familjer som tidigare fick skjutsa sina barn till skolor längre bort alternativt även byta skolsystem.

Är ni nyfikna på mer så tveka inte med att höra av er till skolan och boka ett besök.