”Nu har Du läst första numret av Svenska Magasinet och liksom många, kanske tyckt till! Vi tackar för alla synpunkter och positiva reaktioner på vår ambition att tillgodose behovet av svensk lektyr och information här på kusten”. Av Ola Josefsson

Så inleddes Kära läsare i novembernumret 1990 (48 sidor). Månaden dessförinnan hade Svenska Magasinet utkommit med sitt första nummer. Och vi fortsätter att komma ut varje månad utom i augusti.

Månadens porträtt i november 1990 var tillägnat jazzflickan och hovsångerskan Alica Babs. Hon är sin egen trädgårdsmästare, spelar tennis och golf och målar tavlor när hon inte är kyrkvärd i Nueva Andalucia.

”Svenska Magasinet är stolt över att ha fått en exklusiv intervju med fru Sjöblom, som hon idag helst kallar sig” skriver reportern Birgitta Terpstra.

Hennes favoritbana var Atalaya, säger Alice, som också hyllar Fuengirolas stränder och fiskrestauranger. Hösten 1990 medverkade Alice som hedersgäst i Borgå i Finland vid 50-årsfirandet av ”Svenskhjälpen till Finland” och fick medalj för det. Hon hade även varit inbjuden till Västerås 1.000-årsfirande jubileum som stad.

I novembernumret fanns även en större artikel om kustens svenska frisörer. Det var Hans och Margareta Pettersson, Salong Don & Doña, i Fuengirola. Amador och Ann Kathrin med Salong Hair Gallery i Las Rampas, Fuengirola, Siv Salander med Salong Siv i Marbellas fritidshamn samt Britt Mari Greiner-Wallin med Hot Line i Fuengirola.

Advokatspalten var en ny sektion som Arvid Ernesto Franco Carlander ansvarade för.

En artikel handlade om den svenska kulturveckan ”De Sur a Sur” i Málaga med Pierre Schori, Málagas borgmästare Pedro Aparicio, generalkonsul Henry R. Leo och ambassadör Ulf Hjertonsson på plats. Avslutningen hölls på Cortijo Bacardi där Alice Babs spontant framträdde med ett improviserat sångsolo.

Ett mindre reportage om SWEA som hade startat en lokalförening i Marbella våren 1990 med över 100 medlemmar. Med torsdagsluncher på El Toro i Marbella. Britten Emme var nyligen nedflyttad från Malmö och en av stöttepelarna i den nystartade lokalföreningen.

På nyhetssidorna berättades det om svenskarna Robert, 41 år, och Mikael, 33, som hade åkt dit för ett stort amfetamininnehav. De hade gripits på ett hotellrum. Sveriges generalkonsul Henry R. Leo ger ett råd: ”Tro inte att en miljon pesetas i betalning för att hämta ett paket i Marocko är lätt eller legitimt förtjänade pengar, vilken förklaringen än är till att den som ber om tjänsten inte kan resa själv. 99 procent av de som erbjuds stora pengar, vet vad det är fråga om…”.

Euroland var fastighetsmäklaren som satsade stort på Solkusten. Roland Forsberg intervjuas på kontoret i Marbella och i novembernumret 1990 presenteras projektet Puerto Azul i Marbella med design på hög nivå för skandinaviska köpare.

En artikel tog upp Stock-car-racing i Mijas som blev en stor folkfest och med 12-årige Peter Sundberg som segrare i sin Fiat.

Glädjande är att redan i det andra numret av Svenska Magasinet var det vin. Vinprovningens ABC som gav en första lektion i vinprovningskonsten.

I ett reportage berättades det om planerna med världsutställningen Expo 92 i Sevilla. Redan 1990 förekom fake news. ”Varje rykte om att utställningsområdet inte hinner bli färdigt till öppningsdatum är falskt.” Så sa den svenske generalkommissarien för Sveriges deltagande i EXPO 92, Karl-Erik Norrman när han inför en rekordpublik på över 100 personer talade i svensk-spanska Handelsklubbens regi på Hotell Pyr i Fuengirola.

Vilka minnen har du av Solkusten från 1990/1991?
Vi är många som bär på minnen. Vilka minnen har du av Solkusten från 1990 och framåt. Sitter du inne med en kul historia och bilder är du välkommen att höra av dig till [email protected]