Så här inför juletider känns det naturligt och lockande att skriva om något som hör ämnet till men i ärlighetens namn få jag absolut ingen automatisk julstämning här på Solkusten. Kanske är det just i det läget då man behöver anstränga sig lite extra för att skapa det? Trädgårdskribent Susanna Nevhage
e-post: info@susannasgardendesign.se
www.susannasgardendesign.se
Visst är det något magiskt med ljusen i mörkret, värmen i huset, dofterna, förväntan om ledighet och tid med nära och kära. Sista rycket för att bli klar med uppdrag, projekt och måsten för att kunna glida i pyjamasen, raggsockorna och avnjuta varm choklad framför brasan eller någon löjlig romantisk komedi som går i repris.
Den stämningen är värd att arbeta för. Vilan är välbehövlig efter en lång höst som denna och med lite extra hemtrevlig känsla vill jag tro att den är än mer välgörande.
Julgran eller inte?
Julgran har jag inte haft sedan jag var barn och känner för första gången att det är något jag längtar lite efter, framförallt för ljusslingan. Jag minns så väl känslan när man tassade ner i vardagsrummet på morgonen, mörkret låg fortfarande tungt där ute och i resten av huset men granen lyste upp allt på ett alldeles magiskt sätt. Förtrollande vackert. Den känslan saknar jag.
Att få tag i en rödgran här i Marbella går naturligtvis, de säljs på diverse Viveros och håller fin kvalitet. Dock motsätter jag mig slöseriet i att hugga ner ett friskt träd för att bara kassera efter någon månad. De flesta av oss vet ju vilket fyrverkeri det bjuds på om man eldar granen i brasan så inte ens det är riktigt ett alternativ. Därför har jag klurat på alternativ som inte känns lika slösaktigt.
Här i Spanien växer rumsgran (Araucaria heterophylla) i trädgårdarna och är faktiskt en riktigt trendig rumsväxt i Sverige. Hos de flesta välsorterade florister och plantskolor står det alltid en på ett rustikt bord, gärna med lite mossa över jorden. Den här skönheten är så stilig att den inte behöver mer pynt än så egentligen, speciellt, om man som jag, gillar en lite mer avskalad design. Vad man istället satsar på är en riktigt snygg kruka, givetvis dränerad med fat, samt en bra jord för krukväxter. Något snyggt är en riktigt nätt batteridriven ljusslinga som inte tynger ner de fina grenarna och stör det vackra arkitektoniska formerna.
Det här trädet är endemiskt för Norfolk öarna utanför Australien, alltså ett kustnära läge med hög luftfuktighet. Den trivs allra bäst om den får stå ljust men inte i direkt solljus, jämnfuktig jord som inte torkar ut. Det får dock absolut inte vara stående vatten något inget barrträd uppskattar. För att den här skönheten ska må riktigt bra ska du gärna duscha den så ofta du kommer ihåg.
Syreproduktion och luftfuktighet
Detta gäller ju de flesta rumsväxter och vår kära rumsgran är inget undantag. Den har nämligen fantastiska miljöförbättrande egenskaper såsom syreproduktion och ökad luftfuktighet, något
som förbättras vid regelbunden omvårdnad. Vintertid behöver man inte bry sig om näring då den naturligt går in i en vilotid från ungefär oktober till mars. Därefter kan man tillföra en utspädd lösning i bevattningen en gång varannan vecka. Den tycker inte om en alltför basisk och kalrik miljö så vattna den gärna med avkalkat vatten som man gör med kaffeplantan. Vad jag uppskattar med detta träd är att den kan få fortsätta pryda vardagsrummet resten av året och nästa jul har den bara vuxit sig ytterligare lite ståtligare. En rumsgran i kruka kan bli nästan två meter hög förutsatt att man byter till en lite större kruka varje år. Vad den behöver då är en decimeter i diameter större volym och fräsch jord, passa då på att beskära rotsystemet en aning med en vass och rengjord sekatör för bättre förgrening och för att undvika rotsnurr. Att ha en gran stående i vardagsrummet i juni kan ju kanske kännas lite udda men tillsammans med storbladiga växter som har samma ståndortskrav är den riktigt effektfull. Förslagsvis kan den stå i en grupp med Monstera deliciosa och Alocasia amazonica, några andra riktigt vackra och trendiga växter.
Gruppera och njut!
Gruppera rumsgranen redan nu till julen med hyacinter, en lykta och kanske en söt liten tomte. Stilleben i rätt balans förstärker ofta intrycket och den mysiga känslan ännu mer så plocka fram dina favoritsaker som passar till krukan och njut av den infunna julkänslan. Det ska jag! Njut av ledigheten och era kära, ät gott, läs böcker och ta hand om varandra. Vi ses igen i januari med ny idéer och faktaspäckade rader. God Jul!