För 15 år sedan fanns i Ronda endast två bodegor som gjorde rött vin. I dag har antalet vuxit till närmare 20! Det är därför knappast någon överdrift att tala om Rödvinsrevolutionen i Ronda Av Morgan Skantz
En av de tjugo rödvinsproducenterna heter Theodor Conrad, och han driver sedan drygt tolv år sin bodega Vinos Conrad där han gör viner på druvor från sin egen vingård Coto de la viña San Jacinto.
För Theo, som han kallas bland vänner, började äventyret 1998. Hans barn hade fått nys om att ett vackert markområde i Ronda, med tillhörande ruin till byggnad, var till salu.
”Pappa, varför köper du inte detta ställe, och förverkligar din dröm om att skapa en egen vingård?”
Sagt och gjort. Theo, som den schweizare han är, satsade till hundra procent, och inom bara ett par år var närmare sju hektar planterade med drygt 32 000 vinstockar. Strax därefter hade den tillhörande ruinen förvandlats till en lika vacker som modernt utrustad bodega.
Samtliga druvstockar, med enda undantaget Tempranillo, var franska sorter. Theo gör nämligen ingen hemlighet av att han är starkt påverkad av att ha bott större delen av sitt liv på gränsen till Frankrike.
”När det dessutom visade sig att de franska druvsorterna trivs alldeles utmärkt i den jordmån och med det mikroklimat vi har här hos oss fanns all anledning att satsa på något annat än alla andra. Alltså på spanska viner med en fransk accent.”, konstaterar Theo som den klockrenaste självklarhet.
Vad är det då i just detta område som gör att det passar så bra för rödvinsproduktion?
Theo Conrad vet svaren:
”Egentligen började det hela för 23 miljoner år sedan! Då var nämligen det som idag är min vingård en ”bahía del mar”, alltså en havsvik. Här lades grunden för vår jordmån. Sedan betyder bergen oerhört mycket. De skapar kalla kvällsvindar. Även under mycket varma dagar har vi här uppe väldigt svala nätter. Det gillar druvstockarna! Att vi ligger drygt 700 meter över havet har också stor betydelse.”
Till historien hör naturligtvis att bergen Theo talar om är inga mindre än ”Snöbergen”, Sierra de las Nieves. Vingården ligger vid foten av denna bergskedja och på 720 meters höjd över Medelhavet.
Markområdet är klassat som Naturpark. Tack vare de svala vindarna från bergen är skörden sällan avslutad förrän i mitten av oktober.
Vinsektorn i Ronda har för övrigt utvecklats till kommunens näst största sysselsättningsgren efter turismen. Närmare 100 personer får sin utkomst genom bodegaarbete, och under skördesäsongen växer siffran med ytterligare 400 personer.
Sitt första vin släppte Theo på marknaden år 2003, Creación Conrad Soleón. Just denna årgång har han för övrigt själv i dag endast fyra (!) flaskor kvar av.
Sedan 2003 har sortimentet utökats med ytterliga två etiketter. Samtliga med tydlig fransk accent. Samtliga dessutom alltid lagrade på franska (!) ekfat, och alltid under 12 månader. I lagringskällaren finns 102 ekfat, som förnyas vart fjärde år. Han vet vad han vill, den gode Theo. Till sin hjälp i vinmakandet har han sedan flera år den argentinske önologen Rodrigo, vars fru för övrigt är önolog på en annan av Rondas numera många bodegor.
Druvsammansättningen i de olika vinerna varierar en aning år från år, men följer i princip nedanstående grundschema. Schemat ska för övrigt tolkas så att det finns mest av den druvsort som nämns först. Just nu är det årgång 2007 som ligger klar att marknadsföras.
Conrad Soleón: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Petit Verdot
San Lorenzo: Pinot Noir, Petit Verdot och Tempranillo (hoppsan!)
Cristina: Malbec, Cabernet Franc, Merlot och Petit Verdot.
Samtliga viner är väl värda att prova. Även om priserna inte direkt ligger i budgetklass. Räkna med mellan 15 och 25 euro.
Gemensamt för Conrads viner är, förutom den tydliga franska accenten, att de är mycket lagringsbara. Den som söker ett kraftfullt och komplext matvin kommer garanterat att hitta sin favorit.
Fotnot: Om ni är en grupp som vill göra ett studiebesök på denna vackra vingård och bodega, kontakta artikelförfattaren så hjälper jag gärna till.
Svenska Magasinets vinjournalist Morgan Skantz har 25 års samlad erfarenhet från den spanska vinvärlden. Under vinjetten ”Spanska viner” presenterar han de senaste nyheterna, ger tips om spännande viner, avslöjar myter och svara på läsarfrågor.
Om du vill veta mer om något av vinerna som nämnts i dessa artiklar, eller har andra frågor om vin,
är du alltid välkommen att höra av dig. Enklast är om du skickar ett e-mail till: info@vinosskantz.com.
Välkomna och ¡Salud!