Det har den senaste tiden skrivits nya kapitel i boken om Spaniens politikerklass. En instabil politisk situation har börjat bli en vana på dessa breddgrader.
Ständiga korruptionshärvor och landets territoriella modell med 17 autonoma regioner sliter i landet. Om Tyskland har 83 miljoner invånare och 100.000 betalda politiker så kan det jämföras med Spaniens 47 miljoner invånare och över 400.000 betalda politiker. Eller att Spanien har dubbelt så många politiker än Italien som är tvåa på listan över Europas länder med flest politiker.
Spanien är politikernas paradis. Här är det lätt att vara politiker och uppmärksamheten är stor. Med centralregering och regionregeringar som fajtas inbördes. Det är en såpopera som rullar i tv varje dag.
I den stora Ipsos-rapporten som publicerades i slutet på sommaren är ekonomin och arbetslösheten det som oroar spanjorerna mest. Så det borde vara ganska självklart att det politiska parti som vill vinna valen under 2023 skulle presentera åtgärder för att stimulera ekonomin. Under 2023 är det allmänna val i Spanien plus lokalval och även val i vissa regioner.
Stimulansåtgärder för ekonomin lyser med sin frånvaro. I stället sätts förhoppningarna till lån (77 miljarder euro) och pengar från EU-fonder (84 miljarder euro i krediter) totalt mer än 160 miljarder euro.
Den politiska debatten gäller i huvudsak att reformera straffskalan för uppvigling, uppror och förskingring för att blidka katalanska separatister i budgetarbetet. Eller förändringar i författningsdomstolen och sänkta straff för sexualbrottslingar.
För samtidigt som prisökningar och bolån bekymrar folk mest lägger regeringen all kraft på att sänka straffen för uppvigling och förskingring. Vad resultatet blir i framtiden återstår att se. Redan nu drömmer (läs hotar) katalanska separatister med ny folkomröstning om regionens självständighet liknande ”kuppförsöket” den 1 oktober 2017.
Spaniens lagstiftning hade tidigare med brottet uppvigling ett verktyg för att skydda sig från försök att förändra den demokratiska och konstitutionella ordningen även om det inte var tal om uppror.
När uppvigling avskaffas riskerar kuppförsöket i Katalonien att upprepas. Det finns inget rättsliga instrument för att genom lagen agera mot upphovsmännen.
Märk väl att Spaniens grannländer har juridiska mekanismer som till och med är strängare än Spaniens i att försvara sig mot kupper eller självständighetsförsök.
Dessutom sänks straffet för förskingring av offentliga tillgångar eller otillåten förvaltning av tillgångar och skattepengar. Det kan betyda att dörren öppnas för korruptionsdömda politiker. Storfräsare som Andalusiens tidigare S-märkta regionpresidenter José Antonio Griñán och Manuel Chaves kan få se sina straff sänkta i paradiset Spanien.
Regeringschefen Pedro Sánchez vill skriva sin egen historia. En karriärpolitiker med ständiga protokollfel och arrogans till stil och etikett. Filmklippen från invigningen av höghastighetsjärnvägen till Murcia var pinsamma där señor Sanchéz promenerade före landets statschef kung Felipe VI. Ungefär som vid en mottagning på Kungliga slottet i Madrid där Sanchéz efter att ha hälsat på kungen ställde sig vid sidan om den spanske monarken och välkomnade gästerna.
I november höll Socialistinternationalen (SI), en internationell organisation för socialdemokratiska partier, kongress i Madrid och där valdes Pedro Sanchéz till SI-president. Jag kommer att gå till historien för att jag har grävt upp Franco och flyttat diktatorns kvarlevor från det monument han byggd i Valle de los Caídos, sa Sanchéz.
Pedro Sánchez gör vad som faller honom in, allt i egenintresse och för att kunna sitta kvar och styra. Trots att gamla gråsossar och tunga namn som Felipe González, Alfonso Guerra och även regionpresidenter kommer med kritik. Sanchéz sitter kvar tack vare en brokig samling.
Det finns inget annat utrymme för tolkning när man hör den nuvarande samordnaren för det radikala baskiska partiet Euskal Herria Bildu och tidigare ETA-terroristen Arnaldo Otegi, som påminner om att utan de baskiska och katalanska separatisterna som ”vill lämna den spanska staten” skulle Spaniens regering inte vara livskraftig. Ge oss något, så får du något av oss, är budskapet från Baskien och Katalonien.
Hur mycket Sanchézregeringens strategier med pakter kan snedvrida rättssystemet och äventyra statens befogenheter återstår att se.
Diario SUR:s chefredaktör Manolo Castillo skrev i en söndagskrönika nyligen att ”när man lyssnar på talespersonen för den republikanska vänstern i Katalonien, Gabriel Rufián, hur han skryter med att ha tagit bort ”leksaken” uppvigling från ”de fascistiska domarna” kommer man till slutsatsen att världen är upp och ner och att försvaret av själva staten håller på att monteras ned”.
Sista halvan av 2023 är Spanien ordförandeland i EU och tar över efter Sverige. Räkna med en gigantisk show av Pedro Sanchéz. Om det går emot Sanchéz och blir valförlust vid det allmänna valet 2023 så fortsätter karriären. Med ett toppjobb eller uppdrag någonstans i världen.
Su Majestad Felipe VI y el presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, viajan ya a bordo del AVE inaugural Madrid-Murcia. #MurciaMásCerca pic.twitter.com/PGWtJYq5lA
— Renfe (@Renfe) December 19, 2022