Spanien just nu – vin dödar

av | feb 11, 2022 | Artiklar, Februari 2022, Spanien just nu

De spanska vinproducenterna är på krigsstigen mot Europaparlamentet. Anledningen är att EU vill följa förordningen med tobak att också gälla alkoholhaltiga drycker. En varningsetikett med budskapet att vin ger cancer och dödar. Det finns även förslag till stramare marknadsföring och skattehöjning. Av Ola Josefsson
På Twitter: @JosefssonOla

2003 gjordes en översyn av tobakslagen. Cigarettpaket fick tryckta budskap som ”rökning är skadligt för hälsan”. Senare ändrades texten till ”rökning dödar”. Här i Spanien finns texten ”rökning kan orsaka en långsam och smärtsam död” eller ”rökning orsakar impotens”.

Nu vill Europaparlamentet att varningsbudskap ska finnas på alkoholhaltiga drycker. Och hit räknas världens äldsta måltidsdryck. Enligt Europaparlamentet.

Läs mer: EU säger nej till varningsetiketter på vinflaskor

Dörren har öppnats för demonisering av vin, säger ordförande vid spanska vinförbundet FEV (Federación Española del Vino) José Luis Benítez. Han tillägger att EU redan arbetar på ett utkast där rött kött och vin utesluts från listan över marknadsföringsprodukter.

För vinkonsumenter skulle det betyda att samtidigt som vi läser om ursprungsbeteckningen, vinproducent, druvsorter, lagringsklassificering finns budskapet på etiketten som förutspår smärtsamma tragedier för den som tänker dricka innehållet i flaskan.

Allt startade i juni 2020 med EU:s kommitté BECA (Comité Especial para Derrotar al Cáncer) som grundades för att bekämpa cancer. Nyligen presenterade kommittén en slutrapport med 196 punkter och allt från hälsosam kost till att förebygga cancer genom undersökningar.

Det är punkt 15 och 16 som gör att spanska vinförbundet FEV med sina 700 producenter ser rött. Rapporten säger att alkohol utgör en riskfaktor för flera former av cancer. När det gäller att förebygga cancer finns det ingen säker alkoholkonsumtion eller nivå. Av det skälet vill EU vidta åtgärder för att minska konsumtionen av alkoholhaltiga drycker genom att införa varningsetikett och höjd skatt.

Det som irriterar vinbranschen är att EU drar alla över en kam och inte gör någon skillnad på vodka, whisky, gin, vin eller öl. EU-rapporten säger också att det inte finns någon ”säker nivå”. Så genom att bara dricka ett glas rött eller vitt till maten så riskerar du att drabbas av cancer är budskapet.

Röster från EU-parlamentet säger att när BECA-kommittén utarbetade sina 196 punkter var det delen som hänvisade till alkohol som väckte mest debatt.

Vissa vill se varningsetiketten på en framträdande plats på flaskan. Den tyske parlamentarikern Peter Liese från europeiska folkpartiet erkänner att det finns olika åsikter men att man hoppas nå fram till en balanserad ståndpunkt. Vi önskar inte att bilderna från cigarettpaket ska dyka upp på vinflaskor.
Det finns ett förslag som kommittén själv tagit upp att flaskorna förses med QR-kod i stället för varningsetikett.

Den spanska parlamentarikern Dolors Montserrat (Partido Popular) tror att det finns tid att styra upp situationen. Montserrat berättar att de lyckats få in Medelhavsdieten i dokumentet. Det är betydelsefullt eftersom alla vet att vin ingår i världens främsta diet.
Stefania Zambelli från Italien krävde utan framgång ett specifikt undantag för vin. ”Vi kan inte lägga vin i samma påse som övriga alkoholhaltiga drycker eftersom en måttlig konsumtion av vin är något som rekommenderas”.

Ja man kan verkligen undra om inte EU har andra viktigare saker att göra än att straffa vinkonsumenter som vill ta ett gott glas vin till maten. Det är ju en del av Medelhavskosten som kardiologer rekommenderar.

Striden om mänsklighetens äldsta måltidsdryck har pågått i många år och lär fortsätta. Vetenskapliga studier används från båda håll. Rapporten från BECA-kommittén är baserad på en studie publicerad 2018 i tidskriften The Lancet och antagen av WHO. Den säger att det inte finns någon säker nivå på alkoholkonsumtion.
Spanska vinförbundet motsätter sig studien i The Lancet och tillägger att cancer är en multifaktoriell sjukdom där även livsstil och övrig konsumtion är avgörande.

2014 kom studien från Association Cancer Research som redogjorde för de mest troliga orsakerna till cancer: Tobak, fetma, undersjukdomar, genetiska faktorer och stillasittande liv.

Men EU:s mål står fast enligt kommissionens ordförande inom offentlig hälsovård, John F. Ryan. Alkoholkonsumtionen ska minskas med tio procent till 2025. Rakt över, oavsett alkohol.

I februari 2022 kommer Europaparlamentet att rösta om BECA-kommitténs rapport som resolution. Spanjorskan Dolors Montserrat som är född i CAVA-distriktet Sant Sadurní d'Anoia menar att striden inte är förlorad.

Det gäller för parlamentsledamöterna att inse att Spanien, Frankrike och Italien, de stora giganterna i att producera vin är länder med en mer ansvarsfull konsumtion. Här finns kulturen, intresset, traditionen och ideologin utanför husknuten.

Något beslut kommer inte att verkställas på en gång eftersom det gäller en resolution. Men framöver kan EU-kommissionen kräva att jordbruksprodukter anpassas till den europeiska planen mot cancer och att resolutionen ska följas.

För oss vinentusiaster kan framtiden betyda ökade skatter på vin och en varningsetikett på flaskan som säger: Ett glas av detta innehåll orsakar cancer och i ett längre perspektiv döden.

MER OM VIN:
Vin bättre investering än aktier
Vacker av vin och resveratrol
Vin från Manilva och Mallorca
Vin motverkar förkyning
Snyggare och charmigare av vin
Rödvin förbränner fettceller
Vintips: Hjälper dig att gå ned i vikt

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson