IBLAND UNDRAR JAG OM VISSA DELAR av livet i Spanien är en prövning av mitt tålamod. Tänk att en så enkel sak som att blir vaccinerad och erhålla ett nytt vaccinationsintyg kan bli så omständligt.

Eftersom det är lönlöst att ringa min vårdcentral, måste man fysiskt besöka den varje gång. Första försöket i det här ärendet gav inget resultat, då närmare 100 personer stod i kö för att bli betjänade av de två administratörerna i receptionen. Jag gav bort min kölapp och åkte hem, suckade och beslöt mig för att prova igen under siestatimmarna. Sagt och gjort, när klockan blev dags tog jag min mapp med pass, hälsokort, medicinrecept och gudvetvad och åkte igen. Toppen, bara fyrtio personer före i kön, jag beslöt mig för att vänta.

När det var min tur bad jag på knagglig spanska om en tid för min tredje vaccinering, lämnade fram mitt residensiakort, vaccinationscertifikat och hälsointyg att jag är autonomo här i Spanien (företagare som betalar sociala avgifter). Kvinnan bakom disken slog in mina siffror och ändrade till ännu surare min. Hon kunde inte hitta mig i systemet. Jag tog fram ytterligare ett papper och vips, där var jag och fick min nya tid för vaccinering.

Dagen för vaccination var jag först i kön, vilken ovanlighet. Sköterskor hörde att jag var utlänning och switchade över för att prata engelska med mig. Jag påtalade då att man angivit fel födelsedatum på mitt certifikat. Istället för den 31 mars var jag nu född den 28/3. Efter diverse om och men lyckades de korrigera mitt födelsedatum. Spanjoren är ofta hjälpsam men det finns också den raka motsatsen och ofta påträffad i serviceyrken. Systrarna bad mig komma tillbaka 2 dagar senare för att få mitt nya certifikat.

Annons

Det har för min del visat sig vara helt meningslöst att ens försöka använda appen man har tagit fram för att tanka hem sitt digitala certifikat. Tålmodigt har jag testat om och om igen och undrat om jag är ensam i Spanien om att inte få den här appen att fungera vid något tillfälle? I vilket civilicerat land måste man åka till sin vårdcentral för att få ett papper utskrivet, jag bara undrar?

Den här morgonen valde jag att hänga på låset, men trots det 90 personer före mig i kön. Jag åkte hem igen. Nytt försök vid siestatid. Mannen bakom disken var allt annat än intresserad av mitt ärende och printade ut mitt gamla vaccinationsintyg och hävdade att jag bara fått två vaccinationer. Jag protesterade förstås men till ingen nytta. Uppgivet vände jag emot bilen för att köra hem igen, men då slog testosteronerna i taket och jag återvände tillbaka, nu jäklar, ge mig mitt certifikat!

På bottenvåningen fanns de hjälpsamma sjuksystrarna – jag provar och hoppas på bättre tur där istället, var min tanke. Jag fick dock ställa mig i kö bland de som vaccinerades. Det visade sig att jag mycket väl fanns i systemet, dock under två olika namn – mitt efternamn först respektive sist. Vem är vem, undrade systrarna? Båda är jag, svarade jag intygande. Efter mer letande i systemet lyckades man också hitta att jag blivit vaccinerad en tredje gång. För att få mitt certifikat utskrivet måste jag dock återvända till receptionen. Och nytt köande. Äntligen min tur. Skrivaren rasslade till och mitt nya covidpass såg dagens ljus.

Bara ett problem. Mitt födelsedatum hade på nytt ändrats och var felaktigt. Jag hade nu blivit ett par månader yngre och född den 31 maj…!