Spanien kan inte leva utan Gibraltar och Gibraltar kan inte leva utan Spanien. Gibraltar är beroende av de 14.000 arbetare som bor i Spanien och passerar gränsen varje dag. Klippan har en status som skapar tusentals arbetstillfällen för spanjorer. Av Ola Josefsson
I juni var 45 personer registrerade som arbetslösa i Gibraltar. Det står i skarp kontrast till hur situationen är på andra sidan gränsen, i sydspanska La Línea de la Concepción. Här ligger arbetslösheten på 32,75 procent (!) enligt siffror från INEM. El Peñon, Klippan, som befolkningen i området säger, här skapas det arbete.
I september 2018 var det 14.446 personer som arbetade i Gibraltar men som var bosatta i Spanien. Det var en ökning med 10,7 procent jämfört med samma månad 2017.
Det är en av anledningarna till varför Spaniens regeringschef Pedro Sanchez vill ha garantier från EU att centralregeringen i Madrid kommer att ha inflytande över de framtida beslut som fattas om det brittiska territoriet Gibraltar också efter brexit. Spanien vill försvara de spanjorers intressen som bor i Spanien men som arbetar i Gibraltar. Frågor som rör Gibraltar får inte lösas mellan Storbritannien och EU utan att Spanien får säga sitt.
Vi har fått de garantier vi behöver. Vi tänker inte lägga in vårt veto mot Brexitavtalet, meddelade Spaniens regeringschef Pedro Sánchez.
Därmed var det sista hindret för avtalet avvärjt. I skrivande stund såg det ut som att den brittiske premiärministern Theresa May skulle förlora omröstningen i det brittiska parlamentet där både brexitanhängare och brexitmotståndare är missnöjda med avtalet.
Det skulle betyda att Storbritannien sparkas ut från EU 29 mars utan några avtal, utan några rättigheter. Och det vill varken brexitanhängare eller brexmotståndare. Så vad återstår då? Jo en ny folkomröstning om Brexit. Det är kanske där vi hamnar under 2019. Vi får vänta och se.
Gibraltar kan liknas vid en liten sten som ligger och gnager i den spanska skon efter freden i Utrecht 11 april 1713 efter det spanska tronföljdskriget. Britterna ville ha Cádiz men fick Gibraltar och Menorca. Menorca blev återigen spanskt efter freden i Amiens den 25 mars 1802. Gibraltar har fortsatt att lyda under Storbritannien och orsakat flera kontroverser under historiens gång.
Under perioden 8 juni 1969 fram till 1982 var gränsen stängd mellan Gibraltar och Spanien. 1982 öppnades en gränspassage till viss del. När Spanien kom med i EG några år senare öppnades gränsen fullt ut.
Tiden står inte still och det gäller även för Gibraltar. En gång i tiden hade platsen sin vikt och betydelse i sitt säkerhetspolitiska läge. Så var det under de två världskrigen och det efterföljande kalla kriget. Fram till 2000-talet var det ett finansiellt centrum känt för offshore, skatteplanering, skumraskaffärer och placeraringar av terroristpengar.
Men fasaden snyggades upp efter att Klippan hamnat på OECD:s svarta lista över icke samarbetsvilliga skatteparadis. 2002 meddelade OECD att Gibraltar inte längre är bland dem som dränerar mer ”hederliga” länder på behövligt sparkapital.
I stället har Gibraltar med gynnsamma skatteavtal de senaste 15 åren blivit ett tillhåll för otaliga spelbolag med sin marknad på nätet. Här finns numera svenskägda bolag med svensk personal.
Gibraltar lever sitt eget liv. Minns när jag via Winston Churchill aveny besökte Klippan 2009 mitt under den ekonomiska krisen i Spanien. I Gibraltar gick ekonomin som tåget. 2008 och 2009 låg tillväxten på mellan sex till åtta procent. Antalet arbetstillfällen ökade med 813 på ett år till 20.509 vilket var rekord i antalet arbetstillfällen.
Jag tog en kaffe, läste Gibraltar Chronicle på Casemates Square och träffade Pauline från Polen som avslutat sin turistutbildning i Portugal. Hon ville pröva lyckan på Gibraltar. Efter en timmes arbetssökande hade Pauline fem jobberbjudande. Detta mitt under krisåret 2009.
Gibraltar är en kassako. Spanien har vid flera tillfällen tagit initiativ till nya förhandlingar om Gibraltars framtid. Motparterna, London, chefsministern och lokalregeringen i Gibraltar har varit ovilliga till samtal. Liksom lokalbefolkningen.
Storbritannien kommer aldrig att lämna ifrån sig Gibraltar frivilligt. I november 2018 framkom det att den brittiska premiärministern Theresa May hade ett gemensamt budskap. Hon försäkrade att Storbritannien aldrig kommer att svika Gibraltar i kommande förhandlingar med EU. Låt ingen vara i tvivel om detta. De framtida förhandlingarna kommer att omfatta hela den brittiska familjen, inklusive Gibraltar, hälsade May.
Så med det utarbetade Brexitavtalet förändras ingenting. Den närmaste tiden blir som tidigare. Relationen mellan Storbritannien och Spanien om Gibraltars framtid kommer som tidigare att pendla mellan ”frostig” till ”töväder”. För Spaniens regeringschef Pedro Sánchez handlar det om att hålla god min och brösta upp sig. ”Med Brexit förlorar vi allt, men i Gibraltarfrågan vinner Spanien” sa Sánchez medan vi undrar vad han menar.
Den brittiske premiärministern Theresa May har upprepade gånger betonat att några förhandlingar med Spanien om Gibraltars status i framtiden aldrig kommer att ske. Hon avvisar helt påståendet från Spaniens sida att britterna skulle ha öppnat dörren på glänt till en förhandling.
”Vårt budskap till Gibraltars folk är klart och tydligt. Vi är stolta över att Gibraltar är brittiskt och det kommer inte att förändras” säger Theresa May i lokaltidningen Gibraltar Chronicle.