Hur kommer Spanien, Costa del Sol, Costa Blanca, Balearerna, Kanarieöarna och andra områden som drar svenskar och turister att komma på fötter igen efter Covid-19-pandemin? Av Ola Josefsson
Den 26 april började Spanien öppna upp med att minderåriga under 14 år fick komma ut en timme per dag. Därefter vuxna och äldre. Så ska näringslivet komma på tå. Sommarens första dopp i havet planeras till den 8 juni när stränderna öppnar upp för badgäster.
Stängda caféer och barer har vi tröttnat på. En servicenäring som sysselsätter många ungdomar. Enbart i provinsen Málaga och på Costa del Sol finns det 18.000 barer och restauranger officiellt. Totalt i Spanien 181.230 barer. 259 invånare per bar, eller fyra barer per tusen invånare.
Långtidsarbetslösheten i Spanien kommer att öka kraftigt när klädföretag, frisörer och reseföretag slås ut i coronakrisens spår. Allt fler kommer att förlora jobbet. Psykisk ohälsa, passivitet och inaktivitet beskrivs som en tickande hälsobomb.
Fyra avtrappningsfaser i det nationella nödläget gäller till slutet av juni även om det är svårt att se något normaltillstånd redan i år. Över 80 vaccinprojekt pågår i laboratorier runt om i världen. Optimisterna talar om september men det kan dröja till 2021.
Andalusien är att regionen tillsammans med Murcia och soliga Kanarieöarna har redovisat betydligt färre fall av Covid-19 per hundratusen invånare jämfört med andra regioner. Andalusiens president Juanma Moreno har fått mycket beröm för sina ansträngningar att upprätta en pakt mellan samtliga partier i regionen.
Moreno har lyckats där regeringschefen Sánchez har gått bet med att åstadkomma borgfred i Andalusien.
Även ytterkantsvänsterpartiet Adelante Andalucia med partiledaren Teresa Rodríguez, och socialistpartiet PSOE:s Susana Díaz har berömmer Moreno och sagt ja till samarbete.
Junta de Andalucia har välkomnat britter, tyskar och nordbor som är skatteskrivna i Andalusien tillbaka. Här valde en del att resa till sina hemländer när coronautbrottet tog fart. Flera av dem har sedan genom konsulära myndigheter hört sig för om det är möjligt att komma tillbaka.
Personligen tror jag att den internationella turismen delvis kommer att öppna upp ganska snart. Slutet på juni pekas ut som möjlig omstart. Observera delvis plus att det krävs en solid plan. Thierry Breton, EU-kommissionären för inre frågor, har påmint om att turistindustrin som till 90 procent består av små eller medelstora företag utgör 10 procent av EU:s BNP och sysselsätter 27 miljoner personer direkt och indirekt.
För turismen på Spaniens soliga kuster gäller att reguljärflyget kommer i luften. Ana Nyblom på Golf Torrequebrada säger att de är helt beroende av utrikesflyget då de i huvudsak lever på golfturister från andra länder.
Utan flygnäringen kan Costa del Sol slå igen. Det räcker inte med den inhemska befolkningen. Det är turister från utlandet som i huvudsak fyller restauranger, semesterbostäder, golfbanor och får hyrbilsfirmor att gå upp i varv.
I förlängningen ger det jobb för mäklare, byggare och så många fler branscher. Den som har varit här som turist gör sedan slag i saken, köper semesterbostad och kanske flyttar hit.
Så vad händer med flygbranschen som upplever sin värsta kris någonsin? Flygandet i Spanien har minskat med 94 procent. Det handlar om en nära på total förlamning.
Vi kommer att få läsa om otaliga räddningspaket inom transportsektorn den närmaste tiden. Frankrike har redan gått ut och meddelat att Air France-KLM får cirka 10 miljarder euro. Den tyska regeringen går troligtvis samma väg när det gäller Lufthansa.
Totalt väntas förlusterna för flygbolagen att hamna på 300 miljarder euro enligt IATA vilket berör 25 miljoner arbetstillfällen.
Krisande SAS varslar 5 000 anställda om uppsägning, enligt ett pressmeddelande. Och nästan lika många drabbas när Norwegians pilot- och kabinbolag i Sverige och Danmark ansöker om konkurs vilket påverkar de som är anställda i Norwegian Air Resources Spain.
Norwegian kommer att öppna upp steg för steg när viruset och paniken har lagt sig. Det blir inte samma Norwegian som tidigare. Det är inte heller bekräftat att Spanien finns med på deras karta i framtiden.
Och hur blir det med lågprisflygbolagen när myndigheterna planerar för social distansering ombord.
Det går helt emot målsättningen som Ryanair, Norwegian, EasyJet eller Jet2.com har som budgeterar med fyllda plan, snabb ombordstigning och extra intäkter från incheckat bagage, handbagage eller försäljning ombord.
Om flygplanets kapacitet i framtiden blir begränsad betyder det höjda biljettpriser med upp till 50 procent och lågprisflygets dagar är räknade.
Ryanairs VD Michael O`Leary säger i en intervju till Financial Times att de kommer att låta flygen stå kvar på marken om social distansering införs.
Den där billiga semesterresan till Spanien blir inte möjlig för gemene man. Att dra på utlandssemester blir en klassfråga.