Har du problem med sömnen? I så fall är du inte ensam. Mer än en tredjedel av svenska folket har sömnproblem och sover mindre än sju timmar per dygn. Sömnbrist kan leda till flera allvarliga sjukdomar – utbrändhet, diabetes, högt blodtryck, hjärtinfarkt och till med fetma. Av Ola Josefsson

”Unga sover för lite”, ”Lite sömn ny livsstil”, ”Forskare varnar för följderna av slarv med dygnsrytmen” är några rubriker hämtade ur tidningar den senaste tiden.
I svenska reseskildringar om Spanien har vi i åratal kunnat läsa om att spanjorerna avskaffat nattsömnen, dock en aning krystad analys mer gjord ur turistens ögon. Så kan det å andra sidan upplevas om man besöker metropoler som Madrid, Barcelona, Valencia och Sevilla, med en stadig ström av människor, dygnet runt.

24-timmarssamhälle
Docent Gaby Bader, sömnforskare vid Institutet för klinisk neurovetenskap på Sahlgrenska akademisjukhuset i Göteborg, säger till Svenska Dagbladet:
-Vi går mot ett 24-timmarssamhälle där vi sover allt mindre och nästan ständigt är tillgängliga. Den nya livsstilen med kanske bara fem timmars sömn är riskfylld.
Gaby Bader studerar affärsfolket. Det är unga män och kvinnor med gott om pengar, guldkantade kontokort, aptit på livet – och som nästan aldrig sover.

Varningssignal
Vi kan aldrig nog betona vikten av en god natts sömn. Och skulle du få sömnproblem ta det då på fullaste allvar. Sömnproblem är nämligen en allvarlig varningssignal.
De flesta människor som blir sjukskrivna på grund av stress och utbrändhet har också haft svåra sömnstörningar.
-De personer som drabbas av stressrelaterade sjukdomar har haft gott om varningssignaler innan de blivit sjuka. Den vanligaste varningen är sömnsvårigheter. Och det är farligt om kroppen inte får sin återhämtning, säger Aleksander Perski, docent i medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet (KI) till tidningen Arbetsliv.

Annons

Samband
-Störd sömn kan leda till diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och depression, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid KI till samma tidning. Det finns mycket som visar på ett samband mellan kraftig sömnstörning och utbrändhet.
Bra sömn handlar inte enbart om hur många timmar du är avskärmad från omvärlden. Du måste igenom alla sömnens faser för att få fullt utbyte av den. Dessutom sover du bättre om du tränar regelbundet. Det är dock ingen god idé att träna precis före läggdags, du bör kunna varva ned några timmar.
I en del fall kan sömntabletter vara nödvändigt, men undvik dem så mycket som möjligt. Du blir beroende av dem, och efter hand som dosen ökar, kommer den sövande effekten också att påverka dig på dagen.

Så sover du bättre
Med några enkla knep kan du förbättra din sömn:
• Håll rummet mörkt och svalt.
• Tvätta sängkläderna regelbundet.
• Tvätta bäddmadrassen och huvudmadrassens överdrag minst en gång om året.
• Vänd madrassen regelbundet – så håller den sig bekväm längre.
• Lös inte dagens problem på natten
• Skaffa dig fasta rutiner innan läggdags – det vänjer kroppen vid att du snart skall somna.
• Motionera inte senare än fyra timmar före sängdags
• Begränsa ätandet och drickandet strax innan du skall lägga dig. Var försiktig med kaffe, coca cola och liknande uppiggande drycker.
• Använd inte alkohol som sömnmedel
• Använd inte sömnmedel regelbundet
Källa: Wonderland sängar, Camas Nordicas, tidskriften Iform.