Juni, juli och augusti, varma soliga dagar och ljumma mysiga kvällar på terrassen till cikadornas musik. Det är härliga månader med mycket frukt och grönsaker som den fiber och mineralrika frukten Brevas, ett fikon som är moget redan i maj och finns till och med juli då ett annat fikon Higos kommer Man vill ju inte äta så mycket lagat som varmrätt och framför allt inte stå någon längre tid i köket under denna period. Därför har jag knåpat ihop lite enkla maträtter som jag hoppas att ni ska ha glädje av.
Så varför inte bjuda in grannar och framför allt dina spanska grannar på en tapaskväll och en copa. Gör detta även fast din spanska är lite ringrostig.
Du kanske får vänner för resten av livet. Tills vi hörs o syns till nästa gång.
”SÄTTET ATT FÅ EN VÄN ÄR ATT VARA EN”
EN SKÖN SOMMAR ÖNSKAR GÖRAN I KÖKET
MOZZARELLA SALLAD MED FIKON OCH SERRANOSKINKA
4 pers.
8 skivor skinka
8 fikon (higos) delade i fyra
4 mozzarellaostar i skivor
färsk basilika för dekoration
balsam vinäger
olivolja
Lägg upp snyggt på tallrik eller fat, garnera med basilikablad och häll på lite olja och vinäger. För dem som vill kan man med fördel strö lite flingsalt och ta några drag med pepparkvarnen.
TOSCAGRATINERADE BREVAS MED PITAHAYASÅS OCH GLASS 4 pers.
4 Fikon (Brevas) i halvor
1 Pitahaya
Tosca smet:
½ dl socker
50 g smör
50 g sötmandel (flagad eller grovhackad)
1 msk grädde
1 msk mjäl
Gröp ur pitahyan och rör fruktköttet till en slät sås.
Blanda alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull.
Låt det sjuda under omrörning tills den tjocknar.
Häll smeten över fikon och gratinera i ugn 225 g tills toscasmeten fått vacker gyllenbrun färg.
Lägg upp på tallrik eller fat.
SANGRIA
6 cl apelsinlikör
6 cl brandy
1 flaska rödvin/merlot, rioja, cabernet savingnon
1 citron, 1 lime, 1 apelsin, skuren i tunna skivor
1 äpple skalat och urkärnat i fina bitar
1/2 dl socker och en bit kanelstång samt 3 kryddnejlikor
33 cl Gaseosa eller Seven Up och isbitar
Blanda frukten med socker, kanelstång, kryddnejlikorna i en stor tillbringare, häll på vinet, brandyn och likören och rör tills sockret har löst sig. Ställ i kyl och låt dra minst fyra timmar, strax innan servering tillsätt läsk och isbitar.
MELON GAZPACHO
4 pers.
1,5kg Vattenmelon kärnfri Sanida
2 röda paprikor
4 plommontomater
1 skalad gurka
1 charlottenlök
1 lime (rivet skal och saft)
1 tsk riven färsk ingefära
Skär melonen i mindre bitar likadant med paprikorna, tomater och gurkan.
Hacka löken, mixa allt med stavmixer, sila av soppan om ni inte vill ha den med frukt och grönsakskött, smaka av med limeskal, saft och ingefära, ställ i kylen minst två timmar men helst över natten.
SMÖRGÅSTÅRTA I SPANSK TAPPNING
500 gr bimbobröd (vitt formbröd) skär bort kanterna.
200 gr Cecina (luftorkat innanlår) i små tärningar
1/2 finhackad purjolök
10 st inlagda grillade tomater i små bitar
1 vitlöksklyfta finhackad
1 dl majskorn
1 dl creme fraiche
300 gr oueso blanco (philadelfiaost)
1 dl majonäs
3 msk chilisås
100gr riven manchego ost
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Garnering:
1/2dl majonäs
200 gr wueso blanco (dessa ingredienser blandas till en jämn smet)
100 gr cecina
8st sardellfiléer
10 små inlagda grillade paprikor och oliver och basilika
Blanda alla ingredienser till fyllningen, varva brödet med fyllningen och avsluta med fyllning täck med plastfolie och ställ i kylen över natten, det blir bättre smak om den får stå och dra. Täck tårtans kanter med ostmajonäsen och lägg cecinan omlott. Garnera ovansidan med övriga ingredienser, servera tårtan som den är eller med en god mix sallad.