Sommaren är här, årstiden som ofta förknippas med kärlek och välmående. Visst hjälper solen på humöret, men hur kan vi maxa sommarens glädjeämnen genom att må så bra som möjligt?
Naturens bästa fotvård ökar dina nivåer av kärlekshormon.
Av Frida Fagerdahl, e-post: fridafagerdahl@gmail.com
De bästa sakerna här i livet är ofta helt gratis. Visst är det härligt att gå barfota i sanden vid havsbrynet, där havsvattnet svalkar samtidigt som sandkornen ger dig en naturlig fotpeeling. Finns det någon bättre fotvård än så? Fötterna härdas utan förhårdnader och huden får näring och lugnande behandling av havets alla mineraler. Dessutom tränar man balansen och känner kontakt med naturen. Det kan faktiskt öka oxytocinet i kroppen – vårt eget kärlekshormon.
Den spanska värmen
I Spanien kan värmen ibland skapa lite utmaningar. Det är det viktigt att fylla på både med vatten och elektrolyter som vi förlorar när vi svettas mer än vanligt. Framför allt salt behöver ersättas, men också kalium – en banan är perfekt! Vätskeersättning som Resorb kan också vara smart att ha hemma.

En skön dag på stranden medan barnen är fysiskt aktiva och leker i strandkanten.
Om du inte får i dig tillräckligt kan du bli trött, yr eller till och med få solsting. Muskelkramper kan bero på salt- och magnesiumbrist, men även på för lite bra kolhydrater som binder vätskan i muskelcellerna, så tänk på att äta bra även om värmen gör att aptiten minskar. Lätta, svalare rätter mitt på dagen och middag på kvällen brukar funka bäst. Helt i linje med den spanska kulturen.
Sök gärna skugga under de hetaste timmarna. Och visst är AC skönt, men den kan torka ut luften och ge halsont om den står på hela natten. Ett bra knep är att kyla ner rummet innan du ska sova och sedan stänga av eller använda timer.
D-vitamin för starkt skelett och immunförsvar
Solens UVB-strålar omvandlar kolesterol i huden till D-vitamin. Vitaminet som är viktigt för ett starkt skelett och välfungerande immunförsvar. På sommaren räcker det att vara ute femton minuter i solen tre dagar i veckan med t-shirt och kortbyxor utan solkräm när ultraviolett index ligger över tre. Det kan de flesta klara utan att bränna sig om man inte väljer de timmarna där solen är som starkast. Övrig tid är det smart att skydda huden.

Skapa din egen oas. Ett kompakt strandtält kan ge härlig skugga för hela familjen.
D-vitamin får man inte bara från solen – även en somrig middag med fet fisk som lax eller sardiner är ett utmärkt sätt att fylla på depåerna.
Solens underbara strålar
Solen är underbar och energigivande. Den får oss ofta på gott humör. Så visst ska vi njuta av solens strålar – vi ska bara vara lite smarta.
Det är viktigt att skydda sig mot för mycket av solens UVB- och UVA-strålar. Kort sagt är det inte bra att bränna sig så att huden blir röd och öm. Enligt World Health Organization (WHO) skulle fyra utav fem fall av hudcancer kunna förebyggas genom att följa några enkla råd:
WHO:s nyckelråd för att skydda huden mot solen:
- Undvik solen mitt på dagen, vanligen klockan 12–15.
- Sök skugga
- Skydda huden med kläder
- Använd solglasögon
- Använd solkräm med solskyddsfaktor
- Var extra försiktig på höga höjder, nära vatten, snö eller sand
Vad är ultraviolett index?
Ultraviolett index (UV-index) är ett mått på hur starkt solens strålning påverkar huden. Hur stark solen är beror på flera faktorer: hur högt på himlen den står, ozonlagrets tjocklek, molnighet, hur nära ekvatorn du är och på höjden – tunn luft på hög höjd ökar exponeringen. Även reflekterande ytor som vatten, sand och snö förstärker UV-strålningen. Om UV index är högre än tre behöver man skydda sig för att undvika att bränna sig.
Man kan hitta UV-index på de flesta vädersajter. En sida som ger en översiktlig bild över dagens UV-index timme för timme är https://en.tutiempo.net/ultraviolet-index. Där kan man tydligt se att solen är som starkast mellan klockan tolv och femton världen över – men i Marbella behöver man skydda sig mycket längre tid av dagen jämfört med Stockholm. Man ser där att UV-index typiskt kommer över tre vid klockan tio på morgonen och ända till sju på kvällen, jämfört med Stockholm som har UV-index över tre mellan klockan tio och sexton. Det växlar såklart dag för dag, så det bästa är att kasta en blick på UV-index när man ändå kollar dagens väder för att avgöra när solkrämen ska på.
Hudens pigment Melanin skyddar mot solens stålar
I huden finns pigmentet Melanin som ökar när solens strålar träffar huden. Det gör att huden blir brunare och det i sin tur skyddar mot att vi bränner oss, alltså att huden inte blir röd, varm och öm – inflammerad. Mörkare hudtyper har mer melanin och därför ett naturligt bättre skydd, men alla hudtyper kan bränna sig om solexponeringen blir för stor.
Brun-utan-sol produkter skyddar inte som Melanin gör. De innehåller vanligtvis DHA (dihydroxiaceton), som reagerar med aminosyror i hudens yttersta hornlager och ger en brun färg. Men till skillnad från kroppens eget melanin skyddar den här färgen inte mot UV-strålning. Brun-utan-sol ger alltså inget verkligt skydd mot att bränna sig i solen.
Solskyddsfaktor (SPF) i solkräm
Ingen solkräm har 100 % skydd men om man smörjer ett tillräckligt tjockt lager med SPF 30 blockerar det omkring 97% av UVB och UVA strålarna. Det innebär att en person som annars bränner sig efter 10 minuter teoretiskt kan klara sig 30 gånger längre tid, alltså 5 timmar utan att bränna sig. Det är viktigt att under den tiden smörja flera gånger cirka varannan timme eftersom krämen försvinner successivt, speciellt efter man tagit sig ett svalkande dopp i vattnet eller om man svettas mycket.
Det viktiga är att man lär sig hur känslig hud man själv har och att man ser till att inte bränna sig. Det är antalet gånger du bränt dig under livet som spelar roll för hur stor skadan i huden blir på sikt.
Barn har känsligare hud, särskilt under det första året, med en mycket tunnare hudbarriär. Därför rekommenderas skugga och täckande kläder i första hand. Små barns hud tar också lättare upp ämnen i krämer, så om solskydd behövs är det bäst att välja en barnanpassad variant med milda ingredienser, gärna fysikaliska filter.
Solskydd genom kläder och skugga
Visst är kläder ett bra solskydd – men alla plagg skyddar inte lika bra mot solen. Hur bra de fungerar beror på flera saker: tygens tjocklek, färg, hur tajt de sitter och om de är torra eller blöta.
Jeans ger till exempel riktigt bra skydd, medan tunna linnetyger släpper igenom mer sol. Mörka färger som svart stoppar fler UV-strålar än vita plagg. Torra kläder skyddar bättre än blöta och svettiga, och löst sittande kläder är ofta bättre än tajta kläder.
Men – ingen vill väl gå runt i svarta jeans en stekhet sommardag! Då är luftiga, ljusa linnebyxor att föredra för att inte drabbas av värmeslag i stället. Det viktiga är bara att komma ihåg att en vanlig vit t-shirt faktiskt bara blockerar cirka 90 % av UV-strålarna, ungefär som solskydd med SPF 10. Du kan alltså bränna dig även med kläder på kroppen.
För den som vill vara extra säker finns det speciella kläder med inbyggt UV-skydd som blockerar ännu mer sol.
Skugga är att föredra speciellt mitt på dagen när solen är som starkast. Trädens blad och även parasoll släpper dock igenom en del strålar. Så det är fortfarande klokt att smörja in sig speciellt om man sitter på stranden där havet och sanden kan reflektera solens strålar.
Dags att skaffa coola solbriller och en snygg solhatt
Solglasögon är ju ändå en av de viktigaste accessoarer för att se cool ut. Det i sin tur ökar vår sociala status och då även vårt må-bra-hormon – serotonin. Så varför inte slå två flugor i en smäll. Må bra och skydda ögonens lins mot UV-strålarna som på sikt kan bidra till grå starr och suddig syn.
När vi ändå är inne på accessoarer, varför inte inspireras av den spanska sombrerokulturen och använda en bredbrättad hatt som skyddar hjässan, ansiktet, öronen och nacken – de områden som lättast bränns i solen.
Aloe Vera mot solbränna
Om du ändå bränt dig i solen är aloe vera en pålitlig och vetenskapligt bevisad klassiker. Dess gel lugnar inflammation, håller huden återfuktad och kan påskynda läkning av brännskador. Aloe vera-gel finns att köpa i de flesta matbutiker, strandbutiker, apotek eller hälsokostbodar.
Snygg hud
Ja – absolut. Det är många som tycker att det är fint att vara sommarbrun. Men att öka sitt melanin långsamt och kontrollerat utan att bränna sig ger den sundaste och snyggaste versionen av detta. Huden bevarar sin elasticitet och glow. Man slipper sömnlösa nätter för att huden bränner och ömmar, och sedan flagande hud som ändå slutar med att se ojämn ut. Och framför allt minskar man risken för den tråkigaste konsekvensen av alla – hudcancer.