Málagavin på druvor som normalt växer i Österrike, utsökt pistageolja, världens bästa olivolja från Priego de Córdoba, skinka från Belloterra i Córdoba, utsökta ostron eller ost på mjölk från Málagakor.
Eller 500 viner från 150 producenter. Ett besök vid en vinmässa får gomseglet att svaja.
Vi är privilegierade med flera bra vin- och matmässor på Solkusten. Förutom varumärket Sabor a Málaga som arrangerar marknader regelbundet på kusten har vi även Guía Peñín, Verema och Salón de Innovación en Hostelería.
Den som har vuxit senaste åren är SUR Wines & Gourmet som i oktober firade sin femte upplaga. Mässan arrangeras på hotell NH i centrala Málaga. Utställningslokalerna och vinprovningsrummen vid hotellet på calle San Jacinto är utmärkta för detta ändamål.
Den gyllene vinmilen
Arrangören Diario Sur i samarbete med provinsstyrelsen i Málaga hade till i år fått med provinsstyrelsen i Córdoba och Valladolid. Den sistnämnda är vinets epicentrum i Spanien med varumärket Milla de Oro del Vino, Den gyllene vinmilen, som är området som sträcker sig längs floden Duero.

En vinprovning med Juanjo Sánchez Vidal är en upplevelse. Det är glädje och vinkultur förenat.
Provinsstyrelsen i Valladolid närvarade med livsmedelssatsningen ”Alimentos de Valladolid”. Totalt ingår 500 företag med två tusen produkter. I Málaga närvarade 14 företag.
– Málaga är oumbärligt. Det är tredje gången vi är här eftersom försäljningen går mycket bra. Vi är mycket nöjda med mottagandet och responsen vid dessa mässor, säger Francisco Fuentes.

Trevliga viner från Rueda.
Från Valladolid kom även Isabel Turrado, direktör för DOP Dehesa Peñalba, en Pago-producent, det vill säga en enskild vingård med den högsta vin-klassificeringen som visar att vinet kommer från en specifik vingård med en unik terroir.
– Málagaprovinsen är viktig för oss. Det här är en viktig mässa för oss som vi besöker varje år med målet att vinna ny mark.
Svenska Magasinet har besökt SUR Wines & Gourmet sedan starten och kan bara konstatera att den bara blir bättre och bättre. Det är trevligt att även möta svenska uppköpare av spanskt vin som hittar hit. Privatpersoner som exporterar vin till Sverige för försäljning.
Skyltfönster
Vinmässan är ett skyltfönster för mindre producenter från små samhällen på landsbygden. Här visar de upp produkter och nå ut till nya kunder och köpare.

Direktören för den lokala satsningen, Sabor a Málaga, En smak av Málaga, Leonor García-Agua:
– Det handlar om hårt arbete och mycket ansträngning för många mindre lokala producenter. Förutom att tillverka kvalitetsprodukter kan de skapa sig ett namn vid evenemang för att sälja och fortsätta växa. Flera av dem är familjeföretag generationer tillbaka.
Själv han jag med tre av de vinprovningar som arrangeras i samband med mässan. Grandes vinos de Rueda bjöd på några härliga överraskningar från distriktet som är känt för landets bästa Verdejo-viner.

En premiär som heter duga. Årets vin från Bodegas Pérez Hidalgo i Álora norr om Málaga. Ett vitt torrt vin på Moscatel och Pedro Ximénez, årgång 2025. Svenska Magasinets Ola Josefsson provade vinet serverat av ägaren José Miguel Pérez Hidalgo.
Vinos Sierras de Málaga innehöll lokala viner som följdes av dagens avslutande provning. Det gäller att avsluta på topp och det gjorde vi med Vinos Ganadores del Concurso Vino de Museo från Valladolid.
Juanjo Sánchez Vidal, sommelier, höll i sista provningen. Hans sätt att berätta och beskriva vin är som skönsång.
Mina tips från SUR Wines & Gourmet
Bodega Kieninger överraskar ständigt. Bland annat har de tagit hit en druva från Österrrike, blaufänkisch. Nu görs det utmärkta österrikiska viner i Ronda. Familjen Kieninger utför ett hantverk med sina ekoviner från odlingar som täcker tre och ett halvt hektar. Det blir 15 000 flaskor om året varav 300 får anses vara mycket exklusiva.
Vizar

DOP Dehesa Peñalba producerar utmärkta viner som Vizar Prestigio, Vizar Selección Especial och Vizar Syrat. Det förstnämnda vinet lagrat 15 månader på fransk ek.
Graciano Crianza 2022

Från Bodega Gredales vid Toledo. Härliga toner av björnbär, nyanser av ek, kokos, vanilj och kryddnejlika.
Nabal

Nabal Crianza 2022. Ett utmärkt Tempranillo-vin, alltid på topp från mogen frukt, torkade örter, krämig ek, fyllighet, kryddig och mogna tanniner.
La Biótica Degustación

Ett familjeföretag startat 1980 i Medina del Campo vid Valladolid som gör utsökta tillbehör. Inget socker i produkterna bidrar till nyttigheter. Dottern Silvia Blanco är kommersiell chef och berättar om deras målsättning med att nå nya marknader. Tillverkar bland de bästa vinkexen jag smakat.
A la sombra del castaño
A la sombra del castaño från Laderas del Valverde i Pesquera de Duero. Ett Tempranillo-vin som är lagrat i kastanjefat 12 månader. Går det? Uppenbart ja. En trevlig överraskning.
Valladolid-viner

Viner i en klass för sig.
En fino från Córdoba

Poley Fino del Lagar en Rama. En fino från Bodegas Toro Albalá i Aguilar de la Frontera i Córdoba. På 100 procent Pedro Ximénez.
Hantverksvin

Ogón Tinto fino från bodegan med samma namn. Ett litet familjeföretag med härliga viner från Castilla y León.
Fler tips:
Cominport presenterade ett urval av sake och djupfrysta japanska ostron till överkomliga priser.
Queso La Laja presenterade den enda komjölksosten som tillverkas i Málaga.
Grupo Pistacyl saluför en utsökt olja gjord på pistagenötter.
Eukel presenterade ett hantverksöl från Málaga i argentinsk stil.
Maychoco är den bäst tillverkade chokladen som görs i Benajarafe öster om Málaga.
Aceite de Oliva Virgen Extra Rincón de la Subbética Alamoda Ecológico. Långt namn? Men så är det också en av världens bästa olivoljor med nya utmärkelser och priser varje år.


















