Vi får ofta frågor om det är möjligt att i Spanien testamentera tillgångar till en ideell organisation, t.ex. Cancerfonden och liknande och vilka skattekonsekvenser det får för organisationen i fråga.

Av MARÍA FERNÁNDEZ
GONVEL & KAMPH
spanska advokater och skatterådgivare info@gonvelkamph.net · www.gonvelkamph.net

Du kan bestämma i ditt testamente att du vill att alla eller delar av dina tillgångar ska tillfalla en ideell organisation vid ditt dödsfall (förutsatt givetvis att det inte påverkar någon av dina bröstarvingarnas arvslotter). Det är viktigt att du i testamentet anger konkreta och så pass detaljerade uppgifter som möjligt på organisationen så att den går att identifiera.

I Spanien åtnjuter icke-vinstdrivande föreningar och organisationer, stiftelser och liknande olika skattebefrielser, men endast om de omfattas av den särskilda skatteordningen som framgår av Lag 49/2002 av den 23 december. Denna ordning beviljas av de spanska skattemyndigheterna under förutsättning att organisationen uppfyller de krav som anges i denna lag. Om organisationen inte omfattas av den särskilda ordningen beskattas de som ett vanligt företag.

Detta innebär rent generellt att om du testamenterar ditt arv till en svensk ideell organisation som inte är registrerad i Spanien och inte har något spanskt driftställe, har denna inte rätt till några skattelättnader utan det som erhålles i arv ska beskattas.

För det första, för att få ut arvet måste den svenska organisationen upprätta arvshandlingar enligt spanska formalia, som görs inför en notarius publicus. Därefter måste vissa skatter regleras för att kunna disponera tillgångarna och överföra äganderätten.

När det gäller de skatter som ska betalas i Spanien, även om det handlar om ett arv, omfattas det i detta fall inte av arvs- och gåvoskatt, eftersom denna skatt endast tas ut på arv som fysiska personer erhåller, inte juridiska personer, och sålunda gäller det inte för ideella föreningar eller stiftelser. När det handlar om en utländsk stiftelse eller förening som inte är registrerad i Spanien och inte har något fast driftställe här, kommer arvet att beskattas med Impuesto sobre la Renta de No Residentes (IRNR), inkomstskatt för icke-residenta. Skattens storlek beror på vilken typ av tillgångar det handlar om. Dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Spanien reglerar i vilket land som tillgångarna ska beskattas. Om beskattning sker i Spanien eller Sverige beror på vilken typ av tillgång det handlar om.

Om du testamenterar lös egendom, t.ex. bankmedel, klassificeras det enligt avtalet som annan inkomst eller kapitalvinst som inte härrör från fast egendom, och då ska beskattning ske exklusivt i Sverige eftersom mottagaren inte är bosatt i och inte har något fast driftställe i Spanien. Dock måste skattedeklaration lämnas in, men ingen skatt utgår. Om det istället handlar om fast egendom, en villa, lägenhet eller liknande, utgår inkomstskatt för icke-residenta.

När det gäller arv av fast egendom för att kunna få lagfart, dvs registrera ägarbytet hos fastighetsregistret, måste även deklareras Actos Jurídicos Documentados (AJD), stämpelskatt. I Spanien tillämpas olika skattesatser för denna skatt beroende på den autonoma regionen. T.ex. i Andalusien är skatten i dagsläget 1,2 %.

Sammanfattningsvis, om du testamenterar bankmedel till en svensk ideell organisation utgår ingen skatt för organisationen på arvet, men om det som ges i arv är en fast egendom, beskattas föreningen med inkomstskatt för icke-residenta.

Observera att denna artikel är allmänt skriven och det kan finnas omständigheter i varje enskilt fall som gör att förutsättningarna för skattesituationen ändras. Vi rekommenderar alltid att kontakta en skatterådgivare för att gå igenom din särskilda situation.

Redaktionen SvM

Redaktionen SvM

Redaktionen