Ryggsmärta: Finns bara i ditt huvud eller ”på riktigt”?

av | dec 10, 2019 | Artiklar, December 2019, Fitness & Hälsa

Alla artiklar du läser om ryggsmärta fokuserar på samma sak. Spända muskler och dålig träning. Men stämmer detta och i så fall hur och varför kom smärtan till en början? Av Leg. kiropraktor & hälsoexpert Micke Dahlström
+46 707 99 66 36 (also WhatsApp)eller 656 82 66 18 Mikael@sweqino.com

Det är förvisso sant att spända muskler ochtteller en felaktigt liggande kota orsakar smärta. Men bilden är mycket större än så. De spända musklerna är ofta ett försvar, de försöker skydda dig. Smärta är ett varningssystem, en signal som talar om för oss at något är fel, men smärtan svarar inte på frågan ”vad är fel?”, bara att ”något är fel!”.

Ryggsmärta kostar idag samhället, företaget och den enskilde individen åtskilligt med pengar och lidande varje år. Men måste det vara så? Varför kan ingen komma på en universallösning på problemet. Jag menar vi är ju ändå uppbyggda på samma premisser. Sant är att vi har lika antal muskler, samma benstruktur och så vidare, men där slutar likheterna. Vi har olika arbetsuppgifter och arbetspositioner, vi tränar olika mycket och med olika saker. Dessutom finns det ganska lite hjälp att få från samhället när det gäller dessa frågor. Glöm vårdkarusellen, om du har ont i ryggen måste du gå till en ”alternativ” terapeut. Det spelar egentligen ingen roll om denna är kiropraktor, naprapat, massör eller liknande, det vikiga är deras syn på läkning och hälsa.

Varför och inte vad
Dessvärre är det så att de flesta terapeuter fokuserar på VAD som ska göras. En massör masserar och använder en viss teknik; HUR. Men detta svara inte automatskt på frågan VARFÖR. Varför kom ryggsmärtan, varför återkommer den hela tiden. Hitta en terapeut som arbetar från det andra hållet, som börjar med varför och sedan går ”utåt”. Vad terapeuten har för diplom på väggen spelar mindre roll, hitta en terapeut som törs ställa frågan varför.

Fysisk eller psykisk?
Ryggsmärta beror på obalans eller trauma. Tänk dig att du tränar bara höger kroppshalva i 2 år. Du skulle se helt sjuk ut. Sedan får du för dig att du ska ut och springa. Dessvärre måste vänster kroppshalva arbeta lika mycket som den högra, vilket kommer att resultera i en obalans och så småningom som smärta.

Detta förhållande har vi alla i våra kroppar, men det är framsidan som är stark medan baksidan är på tok för svag (i jämförelse med framsidan). Detta kallas en ”muskulär” obalans. Bra tänker en del, då kan jag gå och träna bort smärtan. Njae, det stämmer inte riktigt, i så fall skulle sjukgymnaster och framför allt PT få otroliga resultat, men det får de sällan med smärtpatienter. För att du ska kunna träna musklerna behövs det nerver och dessvärre är det så att muskler i ”vila” får en sämre nervförsörjning, vi kan kalla de att hjärnan tappar kontakten med dessa. Detta är en sanning med modifikation. Det är otroligt svårt att träna upp en muskel (till adekvat styrka) om hjärnan inte har kontakt med den. Så först måste vi etablera kontakt, sedan kan du gå och träna upp de svaga musklerna. Vad gör då att musklerna tappar kontakten? Ja, dels är det den dagliga snedbelastningen i våra liv, stilla sittande vardag, oträning, felaktig träning osv, men en otroligt stor del beror också på hur vi mår mentalt. Hur väl trivs vi på jobbet, med vår partner, hur mycket stress lägger vi oss själva i form av rädsla att inte duga, kontrollbehov, rädd att andra ska se att man egentligen inte är så bra som andra tycks tro.

Denna mentala aspekt är ofantligt mycket vanligare när det gäller smärta än man kan tro. Om du varje dag kör in svansen mellan benen på grund av att du går omkring på en massa felaktigt programmerade program (som rädslor, fobier, försöka vara perfect etc), så kommer du förr eller senare att få smärta någonstans i kroppen.

Tips!
Se till att gå varje dag efter jobbet, ca 20 minuter, för att förbränna stresshormoner
Sitt på en pilatesboll varje dag, ca 10-15 minuter, på jobbet eller framför TVn.
Drick mycket vatten.
Träna yoga minst en gång per vecka.
Lär dig stretcha höftböjaren, det är den stora boven vid ryggsmärta.
Hitta en terapeut som arbetar utifrån varför och inte en som fokuserar på vad och hur de gör.
Lär dig EFT eller någon annan form av teknik som du lätt kan använda mot smärta och/eller emotionella besvär.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!