Med sitt centrala läge mitt på Costa del Sol lockar Benalmádena både investerare och köpare.

Från 1.200 invånare i slutet av 1960-talet har kommunen nu cirka 73.000 bofasta.

Den smala huvudgatan avenida Juan Luis Peralta som går genom Benalmádena Pueblo har bara ett körfält så trafikljus släpper fram bilarna växelvis från vardera håll. Här ligger kommunhuset och svenskägda Boutiquehotellet Pueblo.

Det bor i cirka 73.000 i kommunen. I byn ligger kommunhuset.

Många väljer att strosa längs calle Real. Vid nummer 10 var ett svenskt par bosatt redan i slutet på 1950-talet. Kvinnan var konstnär. Mannen fotograf. Vi återkommer till det lite senare.

Annons

Calle Real går fram till Plaza de España. I rondellen står La Niña de Benalmádena som är den mest kända statyn i byn.

Fortsätter du framåt längs calle Santo Domingo dyker kyrkan med samma namn och tillägget ”de Guzmán” upp. Från kyrkparken har du kanske den finaste utsikten på hela Solkusten.

Nedanför slingrar sig Carretera Costa del Sol likt en orm till gamla kustvägen N-340. Den är kurvig. En av kurvorna hade tidigare smeknamnet ”prinsens kurva”. I Villa Capricornio bodde prins Carl Bernadotte under nära 40 år fram till sin död sommaren 2003.

Urbanisationer

Det är sköna och inspirerande dagar. Inte konstigt att svenskarna har trivts sedan 1950-talet.

Benalmádena är den sjunde största kommunen på Solkusten. Den som minns skiftet 80/90-talet kan ganska snart konstatera att antalet urbanisationer och bostadsområden blivit betydligt fler.

Från kyrkans park har du en fin överblick. Du ser fritidshamnen, Torrequebrada golfbana, Palomaparken, Arroyo de La Miel, linbanan och nya bostadsområden.

Orange folkabussar

Claes Rene kan fira 55 år i Benalmádena i januari 2024. Sedan han kom till Solkusten 1969 har han gjort mellan 7.500 och 8.000 bostadsaffärer.

– Exakt hur många, det vet jag inte, men siffran ligger där någonstans.

Rekordet ligger på 84 försäljningar på en månad. Det var 1982. Det gick väldigt bra med Andalucia Real Estate – bo i solen. Med orange folkvagnsbussar kördes svenska klienter runt för att titta på hus och lägenheter.

– Vi körde stenhårt fram till Kuwaitkriget. Kontoret låg i ”båten” i La Carihuela, fastigheten som liknar en båt. Det var fullt sving. Vi sålde till alla, även till Japan och USA innan hela marknaden tvärbromsade med Kuwaitkriget.

”Kiko” här med José María Ubeda fick ett torg uppkallat efter sig.

”Kiko”, som han kallas är fortsatt aktiv. Hälsan och humöret är på topp.

– För ett och ett halvt år sedan opererades jag för prostatacancer och det gick bra. Läkaren tipsade om da Vinci-metoden, så den tog jag. Sedan dess är cancern borta. Det är min enda krämpa hittills.

Tillsammans med kompanjonen José María Ubeda sålde han 65 tomter och byggde 22 radhus i Urbanizacion La Hacienda. Några av köparna var kändisar från det svenska nöjeslivet.

– Svensktoppen grillar på Solkusten, stod det i veckopressen i Sverige när svenska musiker samlades i Benalmádena. Det var Lasse Holm, Lotta och Anders Engberg samt Kicki Danielsson.

Autentisk by

När ”Kiko” kom till kusten 1969 fanns det inte så mycket i Benalmádena. Vid stranden låg hotell Tritón som var ett av de första lyxhotellen. Arroyo de la Miel existerade knappt alls. Upp till byn eller Pueblon åkte nästan ingen. Nu är det en av de vackraste byarna på kusten.

Bästa utsikten på Solkusten.

– Den mest autentiska av de byar som ligger nära havet. Om Mijas är pubar och barer vill jag nog säga att Benalmáden Pueblo känns mer äkta.

De senaste 20 åren har det byggts mycket innanför kommungränsen. Benalmádena är en av kustkommunerna som förändrats mest och numera finns det cirka 73.000 bofasta invånare.

En gång Benalmádena, alltid Benalmádena.

– De flesta stannar kvar och intresset sprider sig som ringar på vattnet. I morgon ska jag ut med nya kunder som är bekanta till andra som jag sålde till för fyra år sedan. Nu vill de sälja sin lägenhet för att köpa hus med trädgård.

Bostadsområdet Hacienda var tidigare ett populärt ställe för svensktoppstjärnor.

Svenskättlingen Enrique Bolín var en omtalad borgmästare i flera perioder sedan 1966. En gång i tiden Spaniens yngsta borgmästare utnämnd av Franco. Bolín avled i oktober 2018, 78 år gammal.

– Kontroversiell, men Enrique Bolín fick saker gjorda. Som hamnen och den vackra Palomaparken. Bolín bestämde att en stor park skulle byggas, det skulle bli en grön lunga, en oas utan bostäder. Hade det varit Marbella så hade det byggts bostäder…

– Och fritidshamnen Puerto Marina är arkitektoniskt vackrare än Puerto Banús.

Fotoutställningen visar en del av livet i byn.

Benalmádena har linbana upp till bergstoppen Calamorro, en av kustens finaste golfbanor Torrequebrada och i kommunen ligger ett av kustens två kasino.

– Med pendeltåget når du flygplatsen på lite mer än tio minuter. Och du har nära till det pulserande Málaga.

Fotoutställning

Claes ”Kiko” Rene var inte den förste svensken i Benalmádena. Sedan i somras visas en utställning med fotografier, tagna av en svensk som ska ha varit bland de första utlänningarna i kommunen. Men ingen känner till svenskens namn. 2007 när han skulle flytta hem på grund av hög ålder lät han donera ett 40-tal foton som visar livet i Benalmádena Pueblo i slutet på 1950-talet.

Kulturföreningen Ben-Al-Arte i Benalmádena tyckte att fotografierna bar på en skatt. En utställning arrangerades vid seniorboendet Silvestre González vid plaza de Andalucía, ett stenkast från kommunhuset.

José Luis Molina, sekreterare vid kulturföreningen Ben-Al-Arte och Alonso Jiménez, har berättat att de lät spåra personerna på bilderna och på så vis fått fram namnen.

– På ett foto där folk äter lunch finns en almanacka från 1957. Det finns andra som har känt igen sig själva eller någon anhörig som uppger att bilderna är från 1957 eller 1958.

Svensk bil

Förr och nu. Den okände svenske fotografen var bosatt på calle Real 10

En bild visar svenskens hyrda hus i det som numera är calle Real 10. En kvinna sitter på gatan och målar. Troligtvis är det svenskens fru. Framför huset står en svenskregistrerad bil.

Bilderna visar ett lantligt nostalgiskt byliv. Med åsnor, grisar och lekande barn på gatorna. Eller kvinnor vid den lokala tvättinrättningen El Chorrillo eller La Cazalla.

Det fanns flera lokala karaktärer som Pedro från ”La Romera” som förutom att driva en bar även kastrerade grisar utanför dörren…

Uppgifter pekar på att svensken var bland de första utlänningarna som bosatte sig i området. Det är oklart vad han arbetade med även om det finns teorier kring att han skulle varit författare och hustrun konstnär som hade funnit inspiration i Benalmádena.

Vad händer med tivoli?

2012 firade Tivoli i Arroyo de la Miel 40 år. Under de 40 första åren hade nöjesparken 30 miljoner besökare.

Dansken Bent Olsen startade Tivoli World 1972 och ägde anläggningen fram till 2004. Det var ett populärt nöjesfält där artister som James Brown, Montserrat Caballé, Julio Iglesias, BoneyM, Isabel Pantoja, Rocío Jurado, Lola Flores, Miguel Bosé och Alejandro Sanz uppträdde.

Arkitekten var från Danmark. Idén var att skapa en nöjespark som Tivoli i Köpenhamn.

Under årens lopp har parken moderniserats. Senast 2005 till 2008 då även nya åkattraktioner installerades.

Men tivolit har de senaste åren blivit den mörka sidan av Costa del Sol. Några glada skratt och tillrop från barnfamiljer har inte hörts de senaste åren då nöjesparken har varit stängd.

Hitta lösning

När Juan Antonio Lara (Partido Popular) vann lokalvalet i maj 2023 var ett av vallöftena att hitta en lösning och öppna nöjesparken. Orsaken till att den är stängd beror på stora skulder.

Vad Svenska Magasinet erfar förs nu samtal mellan flera parter. Men det är en komplicerad process. Det Madridbaserade fastighetsbolaget Tremón äger nöjesparken. Kommunen menar att nöjesparken är omodern och behöver en omfattande renovering.

När Tremón köpte området presenterades stora planer om ett nytt shoppingkomplex på 152.000 kvadratmeter med åkattraktioner, hotell, bio och scen. Satsningen skulle medföra en enorm omvandling av Arroyo de la Miel. Det talades om en backe med konstgjord snö plus mycket annat.

Stadsplanen

Tremón köpte anläggningen av företagaren Rafael Gómez, känd under smeknamnet Sandokán och ägare till företaget Arenal 2000. Men köpet drog ut på tiden och hamnade i domstol.

En stor skuld hängde med från den tidigare ägaren. De senaste åren har flera rykten gått som att allt skulle rivas för att lämna plats för kontors- och bostadsfastigheter. Men enligt stadsplanen är området avsatt för nöjespark.

I dagsläget handlar det om att utarbeta en genomtänkt hållbar ekonomisk plan. Det krävs investeringar för att fräscha upp det gamla nöjesfältet.

Även de anställda kräver ersättning efter att parken varit stängd i tre år. Tills den saken avgörs i domstol fortsätter de att göra vissa övervaknings- och underhållsarbeten. Så mycket mer går inte att göra då vattnet är avstängt och växtligheten har torkat.

Club de Hielo lever vidare

Club de Hielo i Arroyo de la Miel med Solkustens enda ishall har hotats av nedläggning på grund av en gammal skuld på 400.000 euro.

Nu lovar kommunens nye borgmästare Juan Antonio Lara (Partido Popular) att sportanläggningen ska leva vidare.

49 anställda kan pusta ut tillsammans med de runt 3.500 som besöker gym, sim- och ishall.

Ishallen har inte varit i gång sedan mars 2020 då den stängde i samband med covid-19-pandemin. När omstarten gjordes hösten 2022 brakade kylaggregatet ihop.

Simhallen och gymanläggningen har däremot har fungerat som vanligt förutom under några månader när den stängdes i december 2020 på grund av skulden.

Med en nyinvestering på 1,2 miljoner euro där även en ny ismaskin ingår, lovar borgmästaren Juan Antonio Lara att verksamheten vid Club de Hielo fortsätter som tidigare.

En tidigare skuld på 400.000 euro från det tidigare koncessionsbolaget UTE (Unión Temporal de Empresas) som hade tillstånd att bedriva verksamheten ska vara löst.

– Jag vill tacka det nuvarande koncessionsbolaget för deras utmärkta arbete med att driva anläggningen, sa borgmästaren när han besökte Club de Hielo som ligger mitt i centrum i Arroyo de la Miel i Benalmádena kommun.

Fram till mars 2020 hade anläggningen ishockey för vuxna på programmet från oktober till maj varje år. Och ishockeyn återkommer i höst enligt planen.

Benalmádena utökar tjänster för utländska invånare

Benalmádenas utlänningsavdelning ska öka tillgängligheten med en ny tjänst i stadshuset. Varje torsdag 10 till 14 betjänas invånare i kommunen som inte talar spanska.

Utlänningsavdelningen ger råd och hjälp till utlänningar.

I Benalmádena har cirka 75.000 invånare varav 35 procent är utlänningar. Totalt finns 142 nationaliteter representerade där de flesta kommer från Storbritannien, Skandinavien och Frankrike.

Puerto Marina moderniseras

Sedan fritidshamnen Puerto Marina invigdes 1981 har det inte hänt så mycket. De närmaste fyra åren väntar en större investering på 4,5 miljoner euro för att modernisera hamnen och anpassa den till dagens behov.

-Den ska moderniseras och bli en fritidshamn för det 21:a århundradet, säger kommunalrådet José Luis Bergillos.

Framför allt ska hamnen följa regelverket som är uppsatta av regionregeringen Junta de Andalucía och den offentliga hamnmyndigheten APPA (Agencia Pública de Puertos de Andalucía). Det gör att kommunfullmäktige kan bevilja en koncession på 25 år.

Puerto Marina som från början hette Puerto Principe började anläggas på 1970-talet. I maj 1972 så beviljade hamnmyndigheten kommunfullmäktige att driva hamnen under period på 50 år vilken löpte ut i maj ifjol.

Den kan förlängas med ytterligare 25 år om fritidshamnen moderniseras med investeringar som enligt kommunen uppgår till 4,5 miljoner euro.

Benalmádena kommun har presenterat ett förslag som väntas gå igenom i oktober. Arbetet med att modernisera hamnen får ta högst fyra år.

Vatten, solcellsanläggningar, laddstationer för elfordon, avloppsnät och fibernätverk är områden som ska åtgärdas liksom renovering av kajplatser och ströget Paseo de las Estrellas.

Arbetena är planerade att inledas efter sommaren 2024.