Det är sjöfart och historia som möter oss i Algeciras. Det är ett strategiskt läge, 15 kilometer från Iberiska halvöns sydligaste punkt och cirka 10 kilometer från Gibraltar. Här finns utmärkta övernattningsmöjligheter för den som besöker närområdet kring Gibraltar och Tarifa.

Vi börjar på ett av de mest stämningsfulla hotellen i södra Spanien, Hotel Reina Cristina. Byggt i viktoriansk stil i slutet på 1800-talet och värt ett besök när som helst. Det är historiens vingslag som lockar och berör. Om dessa väggar kunde tala.

Med sitt läge och utsikt mot Gibraltar blev hotellet ett tillhåll för spioner under spanska inbördeskriget och andra världskriget. Hitler ville ha Gibraltar och bevakningen av klippan och sundet mellan Atlanten och Medelhavet hade hög prioritet.

Hitler och Franco blev aldrig bästa vänner. Vid ett möte nära franska gränsen i Irún i Hitlers järnvägsvagn den 23 oktober 1940, avvisade Franco i tio timmar Hitlers krav på att få marschera genom Spanien mot Gibraltar.

”Tyskt värdshus”

Däremot ställde Spanien upp med lyssnarposter till förfogande för tyskt spionage. Att lyssna och iaktta vilket gjorde att Hotel Reina Cristina på Paseo de la Conferencia i Algeciras snart betraktades som ett bra tyskt värdshus.

Här samlades tyska och italienska spioner. Flera av rummens toaletter gjordes om till mörkerrum för framkallning av film.

Hotel Reina Cristina 2022 är ett hotell med historia. Här har gäster som Federico Garcia Lorca, Franklin D. Roosevelt, Don Juan Carlos och Doña Sofia, Charles de Gaulle, Orson Welles, Ava Gardner och Rock Hudson tagit in.

Svenska Magasinet tar en övernattning på det anrika hotellet. Nedsjunken i en bekväm fåtölj betraktar jag inomhusmiljön. Det är lätt att känna närheten till historien, hur det har tisslats, tasslats och utbytts information mellan spioner som glidit omkring bland marmorpelarna.

Hotellets stora inbyggda patio är fantastiskt läcker. Hela anläggningen med sin arkitektur och historia skulle göra sig väl i vilken James Bond-film som helst. Jag sluter ögonen och som i en tidsmaskin färdas jag tillbaka till 1940-talet. Det snackas om Gibraltar, om hur tyskarna vill tåga igenom Spanien för att inta den brittiska kolonin på andra sidan om Algecirasbukten, vid inloppet till Medelhavet.

Hitler själv sa att han hellre gick till tandläkaren än möta Franco igen. Och vi vet ju hur kriget slutade. På Gibraltar vajar fortfarande Union Jack och klippan har i stället blivit en vass sten i Spaniens sko. 1969 stoppades färjorna från Algeciras och Francisco Franco stängde gränsen till Gibraltar. Gränsen öppnades återigen 1982. Mer om Gibraltar i en annan artikel i detta nummer.

Största containerhamn

För de flesta är Algeciras ganska okänt. På väg till Cádiz och Tarifa passerar de flesta Algeciras. På håll ser vi väldiga hamnkranar och Cepsas gigantiska oljeraffinaderi.

Medelhavets nästa största transithamn för containertrafik men också passagerartrafik till Marocko och Ceuta i Nordafrika.

Algeciras har nästan 123.000 invånare och det mesta kretsar kring sjöfart. Här ligger Medelhavets nästa största transithamn för containertrafik och en av de största i västra Medelhavet. Bara italienska Genua är större i Medelhavet.

Maersk och sydkoreanska rederier inom containerfrakt har gjort stora investeringar. Danska sjömän på besök är en vanlig syn. Av det skälet finns här även en dansk sjömanskyrka på avenida Virgen Del Carmen 15.

APM Terminals Algeciras har blivit ett naturligt nav för containertransporter från Afrika, Europa och Fjärran Östern. Den är utrustad för att klara stora containerfartyg på över 20.000 TEU. Här gäller största säkerhet, effektivitet och produktivitet.

Algeciras hamn är känd i hela världen inom sjöfarten. Inte konstigt att ett av världens största containerfartyg fick namnet HMM Algeciras. Det mäter 399,9 meter och 61 meter i bredd med en TEU-kapacitet på 23.964.

Algeciras är också det stora avstampet mot Marocko med regelbundna färjelinjer till både Tanger och spanska Ceuta på andra sidan Gibraltar sund.

Från arabiskan

Algeciras grundades av morerna 713. Namnet uttalas nästan som den arabisktalande nyhetskanalen med huvudsäte i Qatar och som grundades 1996. Namnet Algeciras kommer från arabiskans al-jazîra ’halvön’, från vilket även namnen Alger och Al-Jazira kommer.

Fina torget Plaza Alta med kyrkan Iglesia de Ntra. Sra. de Palma.

Redan den 28 mars 1344 återtog spanjorerna Algeciras genom den kastilianska kungen Alfonso XI. Betydligt tidigare än Málaga alltså. Kung Alfonso XI står som staty vid parken Maria Cristina.

Under Napoleonkrigen fanns här en stor spansk flottbas, och ett antal sjöslag utkämpades med styrkorna baserade i det brittiska Gibraltar tvärs över bukten. Vid Falklandskriget försökte den argentinska militären skicka hemliga agenter att sabotera de brittiska militärbaserna i Gibraltar, men misslyckades. Planen kallades Operation Algeciras, berättas det i uppslagsverket Wikipedia.

Promenad genom stan

Under ett besök i Gibraltar träffar jag svenskar som övernattat på hotell i Algeciras. Det är så de flesta gör som stannar till här.

Det finns en hel del historiska vinklingar att göra i området, sedan är det inte så mycket mer. En promenad genom stan skapar å andra sidan en levande bild.

Saluhallen Mercado Ingeniero Torrojo bjuder på full kommers fram till klockan 14.

Saluhallen Mercado Ingeniero Torrojo bjuder på full kommers fram till klockan 14. Fem minuters promenad norrut ligger det fina torget Plaza Alta mellan kyrkan Iglesia de Ntra. Sra. de Palma och kapellet Europa.

Ovanför torget Plaza Alta har vi den gamla stadsdelen San Isidro med sina små smala gator och gränder. Det är rent och prydligt. Här finns små barer och restauranger att slinka in på.

Paco de Lucía

Ett stycke längre upp hittar vi stadsdelen La Bajadilla och calle San Francisco. I nummer 8 föddes Algeciras stora son, flamencogitarristen Paco de Lucía som egentligen hade namnet Francisco Sánchez Gómez.

Paco de Lucía, en av de största personligheterna inom spansk musik, här som staty vid hamnen.

Paco de Lucía finns med lite överallt i Algeciras. Som staty ovanför hamnen eller som namn på offentliga byggnader som färjeterminalen. Vid turistbyrån på calle Juan de la Cierva strax ovanför fiskehamnen finns broschyr och karta att hämta över Paco de Lucía Tour. Med den i handen går det utmärkt att på egen hand göra en stadsrundtur och se platser med kopplingar till den kände gitarristen och du får samtidigt en bra upplevelse av stan.

Algeciras har ett antal mindre och större parker. Den mest kända, Parque Maria Cristina, var vid besöket stängd för att den ska göras om.

Levande hamnstad

Algeciras är ingen turiststad. Däremot en levande sydspansk hamnstad med full aktivitet.

Den gamla stadsdelen San Isidro

Jag har tidigare fått berättat för mig att befolkningen helst lämnar Algeciras när de ska ha kul. En förklaring på spanska blir ungefär så här på svenska: ”Algeciras är porten ut mot havet, men en port går man ut ifrån och lämnar…”, vilket säger en hel del.

Det finns två stränder på var sin sida av staden. Dels norrut, Playa El Rinconcillo, som har några utmärkta fiskrestauranger.

Eller så väljer man den fina vita stranden i Playa Getares söder om staden. En sådan vit strand hittar vi inte på Solkusten.

Kung Alfonso XI står som staty vid parken Maria Cristina.

Ett mycket trevligt ställe med bra parkeringsmöjligheter, barer och restauranger. Hit kommer Sevillaborna under sommaren. Härifrån ser du Gibraltar och mängder av fartyg som ligger ute på redden.

Så återvänder jag till Algeciras? Absolut. Jag har redan beslutat att ta en weekend på hotell Reina Cristina och besöka playa Getares.

Jag tillbringar gärna en stor del av tiden på hotellet. Här finns utomhus- och inomhuspool samt gym. Trevlig restaurang, terrass, utsikt och trädgård.

Från baren beställer jag en kall Manzanilla och sjunker ner i sköna fåtöljer och läser en spionroman.

Fakta/Algeciraskonferensen

Längs shoppinggatan Regina Martinez ligger kommunhuset. Här hölls Algeciraskonferensen 1906. I det som nu är plenisalen i kommunhuset hölls en maratonkonferens som höll på från den 16 januari till 7 april för att lösa den så infekterade krisen där Frankrike ställdes mot Tyskland.

Länder som Spanien, Frankrike, Storbritannien och Tyskland hade stora intressen i Marocko.

För att lösa diverse problem och en tilltagande kris arrangerades konferensen där Sverige var representerat av ambassadör Robert Sager.

Men varför då i Algeciras? Närheten till Marocko, här fanns järnväg och det bästa och dyraste hotellet i Spanien vid tidpunkten var Reina Cristina. Vilket lockade konferensdeltagarna.

Till slut utarbetades ett avtal där Spanien tillsammans med Frankrike fick varsitt protektorat i Marocko. Det klubbades igenom i Fez 1912 vilket stärkte Frankrikes ställning medan Tyskland inte gjorde några koloniala vinster.

Storbritannien hade å sin sida tänkt på säkerheten i Gibraltar sund. När inte tyskarna fick någon flottbas så andades britterna ut.

Fakta/Paco de Lucía

Paco de Lucía eller Francisco Sánchez Gómez som är hans egentliga namn. Han föddes 21 december 1947 i Algeciras, är en spansk gitarrist och framför allt verksam inom flamencogenren.

Han började spela gitarr vid sex års ålder, under ledning av sin far, Antonio Sánchez, och sin bror, Ramón de Algeciras. Först ackompanjerade han andra flamencoartister. 1967 började han som solist och släppte sin första soloskiva.

1973 släppte Paco de lucía spåret Entre Dos Aguas som skulle komma att tillbringa 20 veckor på spanska topplistan, det skulle komma att bli något av ett genombrott för honom även internationellt där han nådde viss framgång.

Hans stora internationella genombrott kom dock 1981 när skivan Friday Night in San Francisco (gitarrtrio med John McLaughlin och Al Di Meola) släpptes, som enligt Paco själv lär ha sålt i över sex miljoner exemplar.

Paco de Lucía avled 2014 i samband med en semesterresa i Mexiko. Han ligger begravd på den gamla kyrkogården i Algeciras. Han räknas som en av de största personligheterna inom spansk musik under tjugonde århundradet.

Annan populär gitarrspelande artist som kommer från Algeciras är Alejandro Sanz samt kompositören José María Sánchez-Verdú.

”Vi njuter av pensionärslivet”

Antonio och Sonja bor egentligen i Algeciras centrum. De väljer helst att vara i ”sommarstugan” i Playa Getares och njuta av utsikten och vandra

I Algeciras bor Sonja Sundqvist från Filipstad med sin Antonio sedan 1970-talet. De träffades i Estepona men det blev Algeciras.

Antonio jobbade 35 år vid Cepsas oljeraffinaderi. En stor arbetsplats med 18.000 till 20.000 anställda.

– I Algeciras arbetar hälften i hamnen och den andra hälften i industri. Cepsa är en av de största arbetsgivarna i kommunen, säger Antonio när Svenska Magasinet hälsar på i parets ”sommarstuga” i Playa Getares.

I slutet av sin aktiva tid så höll Antonio i utbildningen för nyanställda vid raffinaderiet.

Det var ett tufft arbete många gånger.

– Värst var det vid en explosion på 1980-talet då tolv personer omkom, säger Antonio.

Bästa stranden är i Playa Getares söder om staden. I bakgrunden Gibraltar.

– Usch, det var en mycket otäck händelse. Jag både hörde och såg explosionen på håll. Då var jag orolig innan jag fick veta att Antonio hade klarat sig, säger Sonja.

Sonja var utbildad mellanstadielärare. I Algeciras gav hon privatlektioner i engelska till spanska barn i mer än 30 år.

Nu njuter Antonio och Sonja av pensionärslivet. De tillbringar två månader varje sommar i Hällefors i Västmanland. De har tre döttrar och sju barnbarn.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.