Naturvårdsområdet vid Guadalhorceflodens mynning är ett populärt utflyktsmål för motionärer, cyklister, vandrare och fågelskådare. Har du tur kan du även få se Europa snabbaste och längsta orm. Av Ola Josefsson

Hela flodmynningen eller våtmarksområdet är på 122 hektar varav 67 hektar är naturvårdsområde sedan 1989 under namnet El paraje Natural Desembocadura del Guadalhorce.

Den tysta floden
Guadalhorce är provinsens största flod. Namnet härstammar från arabiskans ”w?d? l-jurs” som betyder río de los silenciosos, den tysta floden. Och den är tyst. Inga dramatiska vattenfall eller andra kuperade delar.
Den är 166 km lång har sin start puerto de los Alazores i bergskedjan sierra de San Jorge nära samhället Villanueva del Trabuco, norr om Málaga.

Guadalhorcefloden delar på sig och ser ut som två armar som sträcker sig ut mot havet. Våtmarksområdet med laguner och skyddade vattensamlingar bidrar till ett rikt fågelliv. Jag ser bland annat kopparand, strandpipare och styltlöpare när jag besöker området en sommarvarm dag i mars.
Åt sydväst ser jag passagerarflyg lyfta mot skyn från Málaga flygplats. När jag tittar åt motsatt håll ser jag väldiga höghus resa sig mot skyn.
Det är fascinerande att se, höra och uppleva så mycket liv i ett område som ligger mellan flygplatsen och storstaden Málaga. Med en ny träbro på plats öppnar det upp för besökare att ta sig från den ena sidan till den andra.

Vandringsled
Det var ett omfattande arbete som pågick. Med hjälp av en stor kran så placerades mittstycket på plats som utgörs av en 66 meter lång bro. Totalt är de olika brodelarna som utgörs av trä 270 meter. Det är provinsstyrelsen och kommunen som har finansierat satsningen med gångbron som kostat 1,6 miljoner euro. Den ingår i den 180 km långa vandringsleden Senda Litoral utmed havet, från Manilva i väster till Nerja i öster.
Det är företaget Media Madera Ingenieros Consultores som ligger bakom den spektakulära gångbron som är tillverkad i Asturien i norra Spanien och som är den längsta i sitt slag i landet och en av de längsta i Europa.
Hösten 2019 monterades delar av bron upp i en stor lagerlokal i nordspanska Asturien för att sedan transporteras tvärs genom landet till Málaga.
Den som passerade på Málagas kringfartsled MA-20 i februari månad kunde inte undgå insatsen med att få de olika brodelarna på plats. Den är 4,3 meter bred och totalt utgörs gångbron av sex spann.

Innovation
Bron beskrivs också rent tekniskt som en innovation med sensorer som registrerar eventuella rörelser. Allt för säkerhetens skull. Det berättar Julio Vivas, som är teknisk direktör vid företaget Media Madera Ingenieros Consultores.
– Våra konkurrenter jobbar i regel inte med trä utan helst i stål eller betong. Vid alla brokonstruktioner gäller det att bron klarar tyngd, vibrationer och annan påverkan utifrån som vind, vatten och vissa markrörelser. Sensorerna håller koll på sådana saker vilket bidrar till säkerhets- och underhållsåtgärder. Det är lite av science fiction.
Media Madera får hela tiden nya uppdrag. Tidigare i år fick de in en beställning på en ny träbro i Peñafiel, Valladolid. De har lagt in anbud vid projekt i Frankrike och Portugal men även till länder som Tjeckien, Brasilien, Algeriet, Argentina och Uruguay. Företaget med säte i Asturien har en stabil omsättning årligen på 2,5 miljoner euro.

Friidrottstadion
Gångbron över floden río Guadalhorce är byggd mitt emot friidrottstadion Estadio de Atletismo och sporthallen Palacio de los Deportes José María Martín Carpena.
Om du tänker besöka naturvårdsområdet kan du parkera vid det gamla svenskkvarteret Sacaba Beach i utkanten av Málaga. Eller svänga av till bostadsområdet Guadalmar som ligger sydväst om naturvårdsområdet. Enklast är att parkera på calle Guadalhorce och härifrån finns skyltar som visar vägen.

Det är ett känsligt naturområde med ett omfattande fågelliv så har det gjorts kompletterande arbeten med stängsel som ska förhindra allmänheten från att störa djurlivet.
– Bron blir något helt unikt i Spanien och den kommer att bli ett landmärke för vandringsleden Senda Litoral, säger Francisco Salado, president i provinsstyrelsen.
Träbron och naturvårdsområdet med rikt fågelliv betonar hållbar utveckling. Att man valt träbro ingår i planerna för att projektet ska integreras i miljön.

380 fågelarter
Med 380 olika fågelarter är provinsen Málaga och Costa del Sol ett fågelparadis. Vid kusten hittar vi sjöfåglar som skrattmås, medelhavstrut, svarthuvud mås, rödnäbbad trut, fisktärna, kentsk tärna och småtärna. En mycket fin plats att skåda fågel är just flodmynningen río Guadalhorce.
Området består av våtmarker och här hittar du gräsand, snatterand, vadare, kärrsnäppa, storspov, strandpipare, bläsand, fiskgjuse, kopparand, kricka, pilgrimsfalk, dvärgrördrom, flamingo, skedstork, kungsfiskare, skärfläcka, vattenrall och styltlöpare bland annat. Här ser du även Amiralfjäril, spansk hålrotsfjäril och Tistelfjäril bland annat. Liksom paddor, grodor och reptiler.

Håller du ögonen öppna kan du se Europas längsta orm. Den är skygg, den omtalade ödlesnoken, eller Culebra bastarda på spanska.
En av våra läsare, Boo Weijdling, berättade för mig för några år sedan om att han hade sett ett maffigt exemplar av ödlesnoken på fågelskådareön i Guadalhorces föodmynning. Den är också Europas snabbaste orm och har en speciell väsning när den blir skrämd och sticker iväg.

Det historiskt är detta också en intressant plats. Guadalhorceflodens mynning tros ha varit en naturlig hamn när fenicierna kom för cirka 2.800 år sedan och anlade samhället Cerro del Villar som blev Malaca och senare Málaga.