Nu kandiderar Málaga till att bli Europas kulturhuvudstad 2016. Den sydspanska staden vässar klorna, gator läggs om, fasader renoveras och provinsstaden får en rejäl ansiktslyftning. Till Málaga reser svenska ungdomar för att plugga spanska Av Ola Josefsson

Många tror att Marbella, Fuengirola eller någon annan gammal turistmetropol är inkörsporten för ett liv på Solkusten för svenskar. Så är det också i en del fall, men faktum är att Málagas språkskolor många gånger är början på ett liv under den spanska solen.
-Jag pluggade spanska i Málaga, sedan hittade jag jobb, pojkvän och nu har vi skaffat barn, säger Nanna Tommola som driver restaurang Citron vid Plaza de la Merced i Málaga.

CSN-lån
Det finns mängder av språkskolor i Málaga. På flera av dem är skandinaverna i klar majoritet. Genom studiestöd hemifrån med CSN-lån väljer svenska ungdomar att läsa spanska som talas av 300 miljoner människor över hela världen. För att få CSN-lån måste din utbildning var minst 13 veckor.
En sådan språkskola är Malaca Instituto som ligger vackert beläget i de östra delarna av Málaga. Med utsikt mot hav och berg är det en behaglig atmosfär som möter språkstudenterna från Norden.

Pionjär på kusten
Här handlar det inte bara om att sitta på skolbänken. Malaca Instituto som grundades 1971 står för en fullvärdig språkundervisning med dansklasser, filmvisningar, spansk konst, köksskola och vinprovningar.
-Vi har 14 olika kurser. Vi har kurser där du kan ta examen för att sedan gå vidare till spanskt universitet, säger danskan Ida Willadsen, direktör och initiativtagare vid språkskolan.
-Faktum är att vi håller 35-årsjubileum i år. Vi var pionjärer på området när vi drog igång språkskolan 1971. Jag kom hit året innan för att förbättra min spanska då jag egentligen skulle arbeta inom diplomati. Det slutade med att jag stannade här och startade språkskola i maj 1971 tillsammans med min dåvarande man som var spanjor, berättar Ida Willadsen.

Skräddarsy
-Språket finns med i allt, genom att lära dig dans, mat och film lär du dig också spanska, säger Pamela Caicedo, marknadschef på Malaca Instituto som har 128 elever för tillfället.
Som språkelev kan du också skräddarsy din utbildning beroende på vad du tänker arbeta med. Här finns utbildningar inom spanska språket i affärslivet, restaurang, försäljning och export. Utbildningarna är allt ifrån intensivkurser på 14 dagar till 37-veckorskurser, med priser från 348 euro och uppåt.
-Antalet veckor eller längden på kursen beror på vilken nivå eleverna startar på, vi har många specialiserade kurser. Nya elever kommer varannan vecka och det börjar med att dessa får göra ett prov. Beroende på resultatet delar vi sedan in eleverna i respektive grupper som passar dem. Vi följer eleverna framsteg och kan sedan flytta upp dem, förklarar Ida Willadsen, direktör vid språkskolan.

Skolmat
Skolklockan ringer och det är lunchdags. Ur klassrummen kommer hungriga språkstudenter som tar sig ned till bottenplanet där skolrestaurangen ligger. När vädret inbjuder, vilket det ofta gör, intas skolmaten utomhus. Intill ligger en pool och några elever tar sig en kort siesta på solstolarna.
I anslutning till skolan finns ett hotell med 110 rum. Här bor flera av institutets elever av dem som går intensivkurser, andra föredrar att bo i studentlägenheter eller hos spanska familjer.
-Vi erbjuder olika slags boende, många svenskar kommer på längre tid och vill helst bo i lägenheter. De som vill ha lite extra service bor gärna på hotellet precis vid skolan, kan vara både unga och äldre. Men hotellet är endast för skolans elever eller deras familjer som kommer på besök, säger Ida Willadsen.

Starta eget
Nanna Tommola gick på en av Málagas språkskolor. Efter utbildningen blev hon kvar på Solkusten. Tog jobb på några restauranger innan det var dags att starta eget.
Hon var med om att starta upp Embassy som genast blev en populär bar. Barlivet och nattlivet tär på krafterna, vilket gjorde att Nanna ville göra något annat. Saknaden av ett klassiskt svenskt café i Málaga gjorde att hon tog sats mot något nytt.
När väl lokalen stod klar blev den så fin, det måste bara bli något mer än ett café, resonerade Nanna. Det blev restaurang Citron. Carol Marcus, vars son Tommy driver Area 51 i Fuengirola och där Nanna tidigare har arbetat, var med och designade restaurang Citron.
-Det blev mer restaurang än en bar, säger Nanna, född i Finland men uppvuxen i Sverige.

Kvalitet
Men inte nog med detta, en järnsjua från Citron ligger restaurang Lechuga som också Nanna var med och startade upp. Den drivs av de svenska tjejerna Malin och Sara som tidigare jobbade hos Nanna.
Både Lechuga och Citron satsar på kvalitet och hyfsade priser. Restaurangerna är färgglada och fräscha – och fullsatta. Málagaborna har tagit de svenska krogarna till sitt hjärta.
-Våra luncher och företagsluncher har gett ringar på vattnet, säger Nanna.

Förbättring
Kvarteren runt omkring har tills nyligen varit hårt nedgångna. En renoveringssatsning har inletts vilket har påverkat barer och restauranger.
-Tidigare var Málaga synonymt med små skitiga barer, trång och rökigt. Men jag ser en klar förbättring med fräschare restauranger och nytt utbud.
Tyvärr får många av restaurangerna runt Plaza de la Merced brottas med botellonsyndromet. Tusentals ungdomar samlas på torget under veckosluten för att festa. Efteråt ser det ut som ett slagfält med kvarlämnade muggar, flaskor och påsar som täcker hela torget.

Pulserar
I övrigt är Málaga en alltid lika trevlig stad. Framför allt under feria de agosto när hela staden under nio dagar håller sin helt egna och mycket speciella feria, den bästa i Spanien enligt många bedömare med stark konkurrens från Sevilla.
Nattlivet bjuder på både det ena och det andra. Här finns utsökta jazzställen, det ordnas poesikvällar på tesalonger om det inte är magdans, salsa- eller tangokvällar. Málaga pulserar ständigt.
Det byggs och renoveras intensivt på många håll i Málaga. Även inom modevärlden sker saker i Málaga. Staden har legat efter i modevärlden. Visst har de större kedjorna inom spanskt mode funnits i Málaga i många år, men det har stannat vid det. Men nu händer saker inom alternativt mode – i Málaga.

Upprörda
-Jag har varit här i ett och ett halvt år. Många stadsdelar ser ut som stora byggarbetsplatser, säger Lilian Lindgren som har second hand butiken Otra Vez i Galería Goya i centrala Málaga.
Butiksägarna i Galleri Goya var så upprörda över gatuarbetena utanför gallerian så att de hotade med strejk och protestlistor. Men Lilian vägrade skriva på.
-Nu är det rena kaoset i området, men jag tror det blir riktigt fint när allt är klart. Jag föredrar en gågata i stället för en trafikerad gata.

Lämnade fastighetsbranschen
Lilian jobbade tidigare på västra Costa del Sol inom fastighetsbranschen. Men så beslöt hon sig för att flytta in till Málaga och göra något annat. Nu driver hon i stället en second hand butik. Och det är inte alltid så lätt.
-I Sverige är vi vana vid både Stadsmissionen och Myrorna, här i Spanien är befolkningen anti mot second hand kläder. De förknippar sådant med döden. Tidigare när befolkningen hade det fattigt tog man över kläder från avlidna människor. Nu vill spanjorer visa att man har råd att köpa nytt, berättar Lilian Lindgren som har en väl inarbetat kundkrets på ett 50-tal personer.

Flamencospecialsten
Galleri Goyo som ligger på C/Calderería 6 består av mängder av småbutiker. Gallerian är inte stor, den liknar de smågallerior som finns i hundratals i Madrid. Här arrangerar butikerna sina egna modevisningar regelbundet. En del av innehavarna är konstnärer och kreativa på sitt eget speciella område.
-Butikerna kännetecknas av nymodigheter, olika klädstilar, ungdomligt och fräscht, något helt annorlunda. Här finns också en specialaffär inom Flamenco-musiken, berättar Lilian Lindgren.
Flamencobutiken drivs av Paco Roji som är en riktig hejare på allt inom flamenco. Han har en hemsida på Internet och här finns kläder, litteratur, konst, utrustning och musik, och han säljer biljetter till olika flamencoarrangemang.

Se på nätet:
www.malacainstituto.com (Språkskola)
www.flamenka.com (Flamencotips)
www.elhamman.com (Arabiskt bad)
www.swedenabroad.com (Svenska Ambassaden)