Nedläggning hotar Svenska kyrkan Costa del Sol

av | dec 10, 2010 | Artiklar, December 2010, Reportage

”I slutet på januari är det skarpt läge, nu jobbar vi på alla plan för att se vad vi kan göra”, säger Monica Haglund ordförande i kyrkorådet i Fuengirola Av Ola Josefsson

Flera utlandskyrkor får stryka på foten när Skut, Svenska Kyrkan i Utlandet, ska spara 17 miljoner kronor under de kommande två åren. Och att ha många besökare hjälper inte, skriver Svenska Dagbladet. Att den lilla vackra Skagenkyrkan vid Skagens gamla fiskarkyrka tog emot 60.000 besökare och hade 100 vigslar ifjol hjälper inte. Nu ska en stiftelse försöka rädda sommarverksamheten där.

30 procent av Skuts fastighetsyta utomlands ska säljas och en av fyra tjänster eller utsänd personal ska sparas in. Skuts kyrkor i Skandinavien och Europa ska bli färre för att i stället prioritera verksamheter i fjärran länder varifrån svenskar i kris har svårt att snabbt komma hem. Skut tänker i framtiden satsa på i synnerhet Phuket, Shanghai, Peking, Fort Lauderdale och Hongkong.
-Det reagerar jag på, säger Monica Haglund, ordförande i kyrkorådet vid församlingen på Costa del Sol. Det primära för kyrkan är väl inte att skicka hem folk.

Magnus Edin vid Skut har haft i uppdrag att göra en översyn av Svenska kyrkans verksamhet i Spanien. Utredningens ena förslag innebär att det ekonomiska stödet dras in och att Svenska kyrkan på Costa del Sol inte längre ska vara en församling. Kyrkan i Fuengirola ansvarar idag för provinsen Andalusien, Extremadura och hela Portugal.

Efter några svaga år ser Monica Haglund ett ökat intresse bland svenskar för ett liv på den spanska Solkusten. Hon beskriver det som en ”uppåttrend för barnfamiljer och företagare”. Det är många nya svenskar på ingång och vi har en bra ungdomsverksamhet, menar Monica Haglund, ordförande i kyrkorådet.

I Magnus Edins rapport hänvisas det till samtal med arbetslaget som uppger att kolonin kännetecknas av två saker. För det första att ”kolonin är mer inriktad på att få än att ge”. ”Det andra är den hårda ton som finns inom kolonin. En tonsom innebär att man i negativ bemärkelse håller koll på varandra och också agerar utifrån det man får kännedom om. Dessa faktorer innebär att förutsättningarna inte är de bästa för att få en väl fungerande församling”.

Om ensamutredarens sparförslag klubbas igenom fullt ut betyder det att hela Skuts ramanslag på 31.000 euro till församlingen på Costa del Sol dras in plus en prästtjänst och en assistent med diakonal inriktning.
-Redan nu går vi på knäna. Församlingen överlever genom alla frivilliga krafter och att vi får hjälp genom det norska assistentparet som norska kyrkan bekostar, säger Monica Haglund.

Bolaget La Iglesia Sueco Costa del Sol har en buffert på banken på lite mer än 30.000 euro. De äger prästgården samt Neptunisalen som fungerar som bibliotek och som är en gåva från Neptuni Orden. Övriga lokaler ägs av Skut som nu vill sälja. Om även bidraget från Skut försvinner betyder det att bolaget på Solkusten kunde driva verksamheten i ett år, sedan skulle de bli tvungna att lägga ned.
Redan nu står bolaget på Costa del Sol för flera löneförmåner som Skut kräver till sin personal. Det är bostad till husmor och kantor, löpande utgifter som exempelvis el, telefon och mobiltelefoner, vilket är en stor utgift.

Ensamutredaren Magnus Edin besökte Costa del Sol i somras för att göra en så kallad ”genomlysning” av kyrkans verksamhet. Han intervjuade två nyanställda och en avgående medarbetare med kontroversiella åsikter. Även Monica Haglund blev intervjuad och hon tryckte på behovet av ny personal och att Skut 2007 gav indikationer på att kyrkan i Fuengirola hade en framtid.
Skut beviljade 2007 inrättandet av en diakonal tjänst för att möta det växande behovet bland ungdomar och yngre vuxna. Skut erbjöd även inköp av tjänstebostad och inköp av ny bil. Nu har vinden plötsligt vänt.

Olle Montelius, pensionerad kyrkoherde, menar att det finns klara brister i den rapport som Magnus Edin utarbetat. Att föreslå nedläggning är en förhastad slutsats.
-Utredaren har endast intervjuat kyrkans personal. Varför har det inte hämtats in synpunkter från besökare, vid föreningar, bland det svenska näringslivet och hos svenska medier på Solkusten. Och vad säger spanska myndigheter om svenska kyrkans arbete.

Enligt Olle Montelius har Svenska kyrkan i Fuengirola under året haft 27.000 besökare. Under högsäsong eller nio månader handlar det om 3.000 besökare i månaden.
-Vilka församlingar i Sverige kan redovisa samma besöksfrekvens som Svenska kyrkan i Fuengirola, frågar sig Olle Montelius som också tycker att medlemsavgiften inte borde vara något problem.
-25 euro, det är som en bättre middag på restaurang. Det är en blygsam utgift för att hålla kyrkan vid liv.

Nu kan vi endast invänta utlåtandet om vår framtid som beräknas komma i slutet på januari 2011. Det är fyra personer som ska avgöra kyrkans framtid, de ska stöta och blöta våra kommentarer som svar på utredarens slutsats, säger Monica Haglund som tillsammans med andra frivilliga krafter jobbar hårt för att gräva fram argument för kyrkans överlevnad.

Slutet på 2010 har varit positivt. Det var fullt vid gudstjänsten första advent i Marbella och det kom in mycket kollekt samt att medlemsantalet steg till cirka 170.
-Kanske det stundar nya tider för oss, vi kanske måste arbeta mer som ett företag och söka sponsorer och mer aktivt ägna oss åt medlemsrekrytering, funderar Monica Haglund.

Förutom att situationen för Svenska kyrkan i Fuengirola är osäker väntas neddragningar på Gran Canaria där lokalen i Las Palmas försvinner medan kyrkan i San Augustin blir kvar. Kvar blir även kyrkorna på Mallorca, Teneriffa och Torrevieja på Costa Blanca.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!