Spanien är rensat på kriminellt efterlysta svenskar. Efter att svensk rikskriminalpolis 2011 inledde ”Operation Iberia” med sina spanska kollegor vid Guardia Civil i att lokalisera efterlysta har samtliga svenskar plockats in. Av Ola Josefsson

Det faktum att Spanien är ett gigantiskt turistland med omkring 70 miljoner utländska besökare om året gör landet extra intressant för efterlysta EU-medborgare.
– Spanien är ett EU-land vilket betyder att de inte behöver visa passet. Kanske finns en anknytning sedan tidigare, de har varit bosatta där eller har bekanta som de kan hyra bostad av. Bra klimat och en internationell miljö som är lätt att smälta in i, säger en kriminalinspektör vid FAST-gruppen vid Rikskriminalpolisen till Svenska Magasinet.

En ny identitet, förändrat utseende, byte av bostad regelbundet och möjligheten att blanda sig med utländska kolonier lockar kriminella. Flera av dem med ett omfattande brottsregister. Med hjälp från utländska polisorganisationer lyckas Guardia Civil många gånger gripa efterlysta och sätta dem på ett returflyg till sitt hemland.
För Sveriges del handlar det sedan 2011 om ett utökat samarbete mellan FAST-gruppen som är stationerad på den Internationella Sektionen som ligger under Rikskriminalpolisen i Stockholm och Guardia Civil.

Efter lång tids hemlig operativ spaning greps Sven Petersson torsdagen den 1 september strax efter klockan 14 på en adress i den kända badorten Altea på Costa Blanca. Det var personen som återstod på listan från 2011 över efterlysta svenskar som misstänktes gömma sig i Spanien.
– Sverige gillar inte min affärer, har mannen sagt i förhör till Guardia Civil som tv-kanalen Antena 3 nyligen rapporterade om.

Annons

Han greps första gången i Alicante-området 2007 och dömdes i tingsrätt och hovrätt till tre års fängelse för grova bokföringsbrott. I avvaktan på verkställighet hade han anmälningsplikt till polisen och reseförbud. Mannen gick under jorden innan fängelsestraffet verkställdes och 2009 reste han tillbaka till Costa Blanca varifrån han fortsatte sin brottsliga verksamhet.
Jesús Pastor, vid Guardia Civils presstjänst, bekräftar gripandet för Svenska Magasinet.
– Mannen var internationellt efterlyst av de svenska myndigheterna och han greps i Altea.

En europeisk arresteringsorder var utfärdad på mannen som fanns med i Schengens informationssystem. Gripandet bekräftas också av FAST-gruppen vid Rikskriminalpolisen i Sverige. FAST är den enhet som arbetar med att spåra och lokalisera efterlysta svenskar utomlands.
När Sven Petersson greps var han tillsammans med två tidigare dömda ekobrottslingar, en svensk och en norsk medborgare. Dessa är inte gripna. Den gripne ska överlämnas till Sverige för att avtjäna det treåriga fängelsestraffet.

Svensken dömdes i slutet på 2008 för grova bokföringsbrott. Med hjälp av flera bolag lurades svenska staten på över 20 miljoner SEK. I väntan på att avtjäna fängelsestraffet på tre år återvände mannen till turisttäta Costa Blanca för att gömma sig.

Här har han varit aktiv med att startat utländska bolag och hjälpt andra kriminella att gömma och tvätta pengar. Som Svenska Magasinet kunde avslöja i maj 2012 var mannen länkad till två bolag på internet, www.bolagskonsulten.com och www.konkursakuten.com.
Dessa företag har en boxadress på Brevia som är identisk med en boxadress han använde vid gripandet 2007 enligt uppgifter till Svenska Magasinet från svensk polis. En boxadress på Brevia är en ökänd plats för kriminella personer.

Att den svenska mannen fanns på Costa Blanca-kusten visste FAST-gruppen i Stockholm. De visste också att han flyttade runt mellan olika adresser. Han var försiktig.

Med gripandet av Sven Petersson på en adress i ett hus i Altea har samtliga efterlysta svenskar sedan 2011 hämtats hem. Det året inledde svensk rikskriminalpolis ett utökat samarbete med sina spanska kollegor vid Guardia Civil med att lokalisera efterlysta svenskar som uppehöll sig i Spanien.
– Sedan 2011 har Spanien blivit rensat på efterlysta svenskar. Från början var det omkring 20 personer och med det senaste gripandet är alla inplockade, säger en kriminalinspektör vid FAST-gruppen vid Rikskriminalpolisen till Svenska Magasinet.

Gripandena är frukten av ett utökat och lyckat samarbete mellan den svenska och spanska FAST-gruppen (Fugitives And Special Targets). Fast-gruppen i Sverige berömmer sina spanska kollegor.
– Vi har haft ett mycket bra samarbete och vi är tacksamma för Guardia Civil som hjälpt oss mycket. De är otroligt skickliga och engagerade, säger inspektören på FAST-gruppen i Sverige. Det dyker ju upp nya ärenden då och då och samarbetet fortsätter sedan tidigare.

Under fjolåret 2015 kunde Guardia Civil fånga in hela 115 internationellt efterlysta. Flera av dem var bland de mest eftersökta brottslingarna i Europa. De hade flytt till Spanien för att gömma sig bland turister och blanda sig i utländska kolonier.
Många försöker att sopa igen spåren fullständigt genom att ändra utseende, bryta med familj och vänner. Ibland lyckas de hålla sig undan några år. Tack vare ett internationellt samarbete mellan polismyndigheter lokaliseras efterlysta och grips.

Går vi tillbaka till 2013 grep spansk polis åtta svenskar som var efterlysta för mord, narkotikabrott, sexbrott och bedrägerier. Det visar siffror från spanska Inrikesdepartementet.
Totalt grep spansk polis det året 317 efterlysta personer. En klar majoritet av de kriminella var utlänningar. Av 317 gripna var 270 efterlysta från andra länder som Rumänien (45), Storbritannien (35), Italien (27), Frankrike (22) och Tyskland (21) förutom andra länder som exempelvis Sverige (8).

Fakta/Gripna svenska medborgare i Spanien
Med gripandet av Sven Petersson i Altea har över tjugo internationellt efterlysta personer från Sverige gripits i Spanien sedan 2011. Här är samtliga gripanden:
18 juli 2011
Man, 51 år, grips i Playa del Ingles (Grand Canaria). Grovt bedrägeri
15 september 2011
Man, 40, grips i Barcelona. Grovt våld mot tjänsteman
24 oktober 2011
Man, 58, grips i Nerja. Omfattande bedrägerier.
December 2011
Man, 44, grips på Solkusten. Momsbedrägeri
December 2011
Man, 56, grips i Benalmádena. Skattebrott.
8 januari 2012
Man, 38, grips i Torrevieja. Grovt skattebrott.
25 januari 2012
Man, 61, grips i Torrevieja. Sexuellt utnyttjande av barn
24 april 2012
Man, 38, grips i Marbella. Bedrägeri
Juni 2012
Man, 36, grips i Torrevieja. Narkotikabrott
25 juli 2012
Man, 36, Grips i Málaga. Grovt narkotikabrott
Juli 2013
Kvinna, 36, grips i Murcia. Grov egenmäktighet med barn.
20 januari 2014
Man, 24, grips i San Bartolomé de Tirajana (Gran Canaria). Sexbrott.
24 januari 2014
Man, 28 år, grips på Barcelonas flygplats El Prat. Mordförsök, olaga hot.
10 mars 2014
Man, 39, grips i Torrevieja. Ekobrott.
1 juli 2014
Man, 57 år, grips på Solkusten. Ekobrott.
26 september 2014
Man, 37, grips i San Pedro de Alcántara (Marbella). Bedrägeri.
16 november 2015
Man, 58, grips i Alicante. Grova ekobrott.
1 september 2016
Man, 60, grips i Altea (Alicante). Grova ekobrott.