Viner från Gérard Bertrand i Languedoc-Roussillon i Frankrike. Eller Bodegas Nabal i Ribera del Duero. Ibland når viner sådana nivåer så att de smakar som änglar i sammetsbyxor.

Det är den upplevelsen jag tar med mig från senaste vinmässan.

Ett besök på en vinmässa står högt i kurs för oss som gillar att betrakta, dofta och smaka. SUR Wines & Gourmet arrangerades för tredje gången på Solkusten, för andra året i rad i Palacio de Congresos i Torremolinos i samarbete med Málagas provinsstyrelse Diputación, Sabor a Málaga och Torremolinos kommun.

75 utställare med omkring 400 nationella och internationella viner fanns på ett och samma ställe. Självklart finns det ingen möjlighet att ge omdöme om alla vinerna.

Sju till åtta räcker, sedan har smaklökarna fått nog. Men jag får erkänna att det blev fler än åtta…

Gérard Bertrand

Jag provade några utvalda viner från Gérard Bertrand i Languedoc-Roussillon i Frankrike. De var på plats vid mässan i Torremolinos för att marknadsföra sig mot krögare och inköpare.

Gérard Bertrand kallas för vintrollkarlen. Den tidigare rugbyspelaren från södra Frankrike gjorde tvära kast i karriären i 20-årsåldern. Numera äger han 16 herrgårdar och vinodlingar vid foten av Pyrenéerna vid Medelhavskusten.

Rugbyn har han ännu inte släppt. Han har stor kärlek till sporten och de flesta av de anställda spelar rugby.

– När vi kommer till jobbet på måndagen inspekterar han oss. Det kan vara lite blåmärken eller rispor i ansiktet. Vi har kämpat väl, säger Nicolas Liévremont från Frankrike som var på plats med producentens agent i Andalusien, Franck Requis från Sevilla.

Du som reser i bil mellan Spanien och Sverige har något trevligt att se fram emot om du gör ett stopp hos Bertrand i Languedoc-Roussillon i Frankrike. Eller varför inte ta flyget en weekend till anläggningen i nära Narbonne Cedex, det blir ett minne för livet.

Naturen

Att producera vin måste ske i harmoni med naturen. Det är Bertrands mål vilket gör att de flesta av hans viner kommer från biodynamiska vinodlingar. Det ger vinerna en personlighet och ”terroir”.

Hans viner har vunnit prestigefyllda utmärkelser. Som exempelvis Clos du Temple som blev vald till världens bästa rosévin 2020. Eller Domaine de Villemajou och Château de L´Hospitalet Gran Vino Rojo 2017 som valdes till världens bästa rödvin 2019.

Jag testade dem och kan bara instämma i juryns val. Det var vinupplevelser som slog det mesta.

Spanska toppviner

Bland de spanska vinerna fastnade jag för det som vinmakaren Miguel Corral från Bodegas Buezo producerar. Bodegan ligger i distriktet Arlanza, inte långt från Burgos.

Här produceras utmärkta Tempranilloviner som får tolv månader på fransk ek. Det är varma, mjuka, aromatiska toner med inslag av kaffe, mogen frukt och bra eftersmak.

 

Det bästa rödvinet från Spanien var Nabal Selección de la Familia 2016 Reserva från Bodegas Nabal i Ribera del Duero. Det bästa Tempranillo-vin jag testat. Klassiskt med doft av torkade örter och krämig. Mogen frukt, fyllig och kryddig med runda tanniner. Det har legat 20 månader på fransk ek från Allier och Vosges.

 

 

 

 

Bland vita viner var Martín Códax från Galicien på plats. Då handlar det om krispiga albariño-viner eller utmärkta vitviner till fisk och skaldjur på druvan godello.

 

 

 

Verdejo-vinet Malcorta från bodega Javier Sanz i Rueda har gått hem bland expertisen och var en av de bättre vita vinerna som presenterades på mässan. Det lär dyka upp på de bästa fisk- och skaldjursrestaurangerna framöver.

Verdejo Malcorta-druvan skördas 15 eller 20 dagar efter den traditionella Verdejo vilket ger den än mer aromatisk, elegant, blommig och strukturerad profil.

Två dagar

Under två dagar träffas verksamma inom restaurangnäringen för att prata vin och gourmet.

Under två dagar träffas verksamma inom serveringsställen, distribution, handel och turism, vinmakare, sommelier och vinjournalister för att prata vin och gourmet. Vi andra glada amatörer älskar bara tillfället som ges att få föreläsningar på tu man hand av kunnigt folk i branschen.

Och träffa vinproducenterna som gärna tar sig tid och berättar om ”terroir”, det vill säga hur jordmån, läge, klimat och druva har skapat vinet.

Diario Surs mat- och vinskribent Enrique Bellver menar att detta är den perfekta miljön för att lyfta fram fantastiska viner och underlätta affärsmöten mellan vinmakare och krögare.

– Denna gång var det många nyheter och exklusiva viner, bland annat från Frankrike.

Lokala produkter

Självklart hade de lokala produkterna under märket ”Sabor a Málaga”, en smak av Málaga, sin framträdande plats. Det är ett urval av kvalitetsvaror som produceras i Málagaprovinsen.

– Provinsstyrelsens reklamvarumärke hade ett tjugotal utställare på plats. Även om viner sticker ut handlar det också om gourmetprodukter som olja, marmelad eller korv. Sabor a Málaga finns med överallt när det handlar om gastronomi, säger Leonor García-Agua, ansvarig för satsningen.

Vinmakaren Alejandro del Pozo från bodega Javier Sanz sätter ord på dagarna:

– Costa del Sol är ett mycket viktigt skyltfönster för oss eftersom det öppnar upp möjligheter.

Showcooking

Det är provningar och showcooking. Som en ”Cata de quesos de cabra malagueña” det vill säga getost från Málagagetter. Eller “Las carnes de vacuno y su maduración”, en presentation av nötkött från Grupo Norteños. Eller presentationen ”Mixología con Royal Bliss” med tips på läskande drinkar under varma dagar.

Eller en föreläsning av den världskända franske vinmakaren François Lourton och hans beslut att välja Spanien för att producera nya viner. Han är den fjärde generationen i en familj av vinproducenter.

– Vingårdarna i Rueda och Toro ger mig så mycket intressanta viner som jag inte kan få i andra distrikt som Bordeaux eller i Chile.

Dessutom intressanta tips på kombinationen vin och mat. Vad som passar bäst till vad. Det där fullkomliga och fullbordade äktenskapet när mat och vin gifter sig.

Inte bara vin

Men det handlar inte bara om vin. Olivolja som en ingrediens i den bästa av kökskonster eller hur konserverade grönsaker som kronärtskockor och bönor används i kreativ matlagning.

Tidigare i år hade Svenska Magasinet en artikel om kombinationen choklad och vin. Vilket är ett område som röner allt större uppmärksamhet. Kombinationen efterrätt och vin, här finns mycket att experimentera med.

Inte minst på Solkusten då vi har en av landets främsta tillverkare av hantverkschoklad med Maychoco i det lilla samhället Benajarafe i Vélez Málaga kommun.

Uppsnappat…

Det lokala kafferosteriet Cafés Mokasol i Málaga vinner terräng.

Vad vi också kan konstatera är att Vermouth håller på att komma tillbaka. Populariteten för denna kryddiga aperitif växer.

Chefskockarna på restaurante El Lago och hotell Finca Cortesín, Fernando Villasclaras respektive Lutz Bösing sa ”att det flytande guldet bör användas nästan som vin, beroende på vilken maträtt som ska tillagas. Varje rätt måste ha sin olja. Därför är det så viktigt att välja rätt”. Tänk på det när du lagar mat nästa gång.

Tips

Här kommer några tips på viner och andra godsaker:

Bodegas Málaga Virgen producerar ett rosévin som säkert kommer att gå hem hos kändiseliten i Marbella. Marbella Blush Rosé.

Excelencia producerar en säker crianza vid Ronda. Det röda Los Frontones med den spännande blandningen Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Tempranillo går att hitta ganska lätt i butiker på Solkusten.

 

 

 

Huerto de La Condesa röda Los Cipreses Tinto på vardera Garnacha och Syrah har fått utmärkta betyg som 91 poäng hos vinguiden Guía Peñín.

Är du på jakt efter ett dessertvin som ska bjuda till lite extra så välj Seco Trasanejo på Pedro Ximénez från den familjeägda Bodegas Dimobe i Moclinejo norr om Rincón de la Victoria som funnits sedan 1927.

 

 

 

 

Bodegas Quitapenas har gjort ett nyproducerat rödvin som heter Finca Ernite. Det är gjort på Tempranillo som vuxit på 700 meters höjd vid Ronda.

 

 

 

 

Söker du en närproducerad olivolja så är Aceite Finca Rosa Alta från Archidona ett kvalitetsval.

 

 

 

 

Söker du något extra mungott så varför inte prova Málagaföretaget La Molienda Verde produkter som Castañas al brandy. Kastanjer i brandy. De producerar mellan åtta och tio produkter med kastanjer beroende på årstid.

 

 

 

 

 

Ostproducenten El Pastor de El Torcal i Antequera gör Queso de cabra con tomillo y romero. En getost med timjan och rosmarin som har vunnit guldmedalj i den internationella tävlingen i Lyon i ostlandet Frankrike.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.