Vin och choklad är bland det som vi kanske uppskattar mest när det handlar om smaker.

Bodegas Quitapenas i Málaga och chokladtillverkaren Maychoco i Benajarafe arrangerade en provning med vin och choklad som gifter sig.

I norra delen av Málagaprovinsen odlas Moscatel de Alejandría och Pedro Ximénez som används till produktion av Málagas kända viner. (Foto: Bodegas Quitapenas)

Vin och choklad. Finns det något bättre? Var för sig, kanske någon svarar. Men faktum är att kombinationen öppnar dörren till nya smakupplevelser.

Det kan liknas vid en bra parning där två element kombineras och förstärker varandra. Vin och choklad är två produkter med viss sötma. När dessa saker harmoniseras tar de fram det bästa hos var och en.

”Bean-to-bar-choklad”

Maychoco hittar du på calle Campo de la Iglesia 12 i det lilla samhället Benajarafe som ligger i Vélez-Málaga kommun. Lokalen är inte stor, men här produceras en av Spaniens bästa ”bean-to-bar-choklad” av högsta kvalitet. Det kan beskrivas som en liten hantverkstad i Benajarafe på östra Costa del Sol. Produktion sker för hand, för att få fram kakaobönans bästa karaktär och egenskaper med hjälp av exakt värme vid rostningen.

Med ”bean-to-bar” menas hantverksmässig tillverkad choklad, producerad från kakaoböna till choklad. Det behövs två ingredienser, kakaobönor och socker.

Mayte Sánchez, Manu Balanzino och Marta Suarez höll i en mycket trevlig provning.

Mayte Sánchez startade Maychoco i november 2019. Kakaobönorna kommer från plantag som satsar på hållbarhet, respekterar de anställda och tar hänsyn till miljön. Maychoco är engagerade i människor och natur.

Kakaobönorna rostas i en specialrost för bästa smak. Därefter sorteras bönorna för hand och krossas varpå kakaonibs separeras från skalen. Kakaonibs är en form av ren choklad, den inre kärnan på kakaobönan. Därefter mals kakaonibs med socker.

Nyligen startade Maychoco en förening för att främja hantverkschoklad under namnet ”Asociación Española para el Fomento del Chocolate Artesano”. Det är producenter som gör allt för hand med bästa råvaror som blir till choklad av bästa kvalitet och arom.

Prisbelönt choklad

Nyligen blev två av hennes chokladsorter prisbelönta vid den internationella tävlingen International Chocolate Awards. Mayte Sánchez vann två silvermedaljer och två specialpriser i kategorin bästa lokala råvaror.

Det var torkad mango från Axarquía täckt med mjölkchoklad och mango täckt med vit choklad. De internationella domarna gav även pris för att Mayte använder mango som odlas i Axarquía till chokladen.

Det ska tilläggas att Maychoco 2020 vann guldmedaljen vid International Chocolate Awards med chokladen med mango från Axarquía gjord på 70 procent mörk choklad på kakaobönor från Piura i Peru.

Den vita chokladen med mango vann brons i Europa 2022 medan den mörka chokladen med mango vann silver.

Äldsta bodegan

Pedro Ximénez

Bodega Quitapenas är bland Málagas mest kända vinproducenter och den äldsta producenten när det kommer till det klassiska söta dessertvinet. De flesta av oss har säkert någon gång stoppat ner en flaska Quitapenas Málaga Pedro Ximénez i varukorgen.

Det är doft av kola, russin och torkade fikon. Smaken är söt, len och balanserad. Vi känner varma kryddor, cederträ och rostade toner.

Nu är det Victor Suarez Onrubia som basar vid Bodega Quitapenas, den femte generationen sedan starten.

Guidade turer

Moscatel

Bodegas Quitapenas har flera olika guidade turer som kombineras med varierande gastronomiska upplevelser. Under temat ”Momentos”, Ögonblick, är det rundtur på anläggningen innan det blir provning av tre viner tillsammans med ost och queso curado.

”Tapeo en la Bodega” är en vinprovning tillsammans med typiska andalusiska maträtter.

Vinprovningen ”Copa en mano” som görs där faten lagras ingår fyra viner direkt från faten. Viner som är mer än 30 år gamla.

Sommelier

Vid provningen vin & choklad som Bodegas Quitapenas och Maychoco arrangerade hade Manu Balanzino bjudits in. Manu är en känd kökschef och sommelier som skriver för Gourmet Journal, Diario SUR och medverkar i radiokanalen COPE och tv-kanalen RTV Marbella.

– Målet är att överraska deltagarna med att lyfta fram aromer och smaker av varje element med en accent av Málaga.

Det var en härlig smakupplevelse vid Bodega Quitapenas som ligger vid carretera de Guadalmar 12 bara tre minuter från Málaga flygplats eller fem minuter med bil från Torremolinos. Det är lätt att komma intill och bra med parkeringsplatser.

Vi provade fyra premiumviner från Quitapenas och fyra olika ”bean-to-bar” hantverksmässig tillverkad choklad från Maychoco.

Finca Ernite

Det första vinet var Finca Ernite (12,75 euro) på Tempranillo från Ronda. Körsbärsfärg och violetta kanter. Här är det mogen mörk frukt, toner av kryddor, rostade fat, fikon, mjuka tanniner med en lång och mycket behagligt avslut.

Tillsammans med 70-procentig choklad smaksatt med mango skördad i september/oktober i Axarquía, med choklad gjord på kakaobönor från Peru.

Tachín

Det andra vinet var Tachín (11,95 euro) på 70 procent Moscatel Morisco (Moscatel de grano) och 30 procent Moscatel de Alejandría som ger viner med mycket druvaromatisk karaktär. Doft av en parfymbutik och blomsteräng. Fruktigt och blommiga aromer och nyanser av persika, fläder samt citrus. Tropiska vibrationer och en bra syra som gör den mindre söt.

Med vit choklad med mango och flor de sal, havssalt från Cádiz.

Pajarete

Tredje vinet var en riktig klassiker, Pajarete (11,50 euro), på 90 procent Pedro Ximénez och 10 procent Moscatel de Alejandría. Med ett utseende som bärnsten, doft av nötter med inslag av russin, fikon och karamel. Apelsinskal, citrus, ädla träslag. Balanserat och fylligt.

Med mjölkchoklad på 55 procent kakao med frukten nísperos och ”dark milk”.

Vermouth

Artisten Artemio från Estland spelade och underhöll med skön spansk gitarrmusik

En skön provning avslutades med en Vermouth (9,15 euro) på 100 procent av druvan Pedro Ximénez, PX. Aromatiska örter, apelsinskal, johannesbröd, eukalyptus och kryddor. Smakrik, söt med viss bitterhet som tillhör Vermouth. Bra balans mellan syra, sötma och beska.

Med choklad med 75 procentig kakao från Dominikanska Republiken med olivolja virgen extra från Finca de la Torre tillsammans med apelsin.

Artisten Artemio från Estland spelade och underhöll med skön spansk gitarrmusik i bakgrunden. Det var en hellyckad kväll med nya intryck.

Det söta dessertvinet

Victor Suarez Onrubia (t. v.) som är den femte generationen berättade om Bodega Quitapenas

Vin och Málaga har varit en kombination i nästan 3.000 år. När fenicierna kom till kusten från våra dagars Libanon hade de med vinstockar som de planterade. Med egen ursprungsbeteckning redan 1932 vilket gör området till ett av de äldste i Spanien med beteckningen DO (Denominación de Origen).

En gång i tiden var Málaga ett stort och vida exporterat sött vin. Även under den 700 år långa moriska perioden var vinet populärt även om det också bidrog till några mörka år innan exporten återigen tog fart efter att de kristna besegrat morerna i Granada 1492.

År 1.047 drack den moriske härskaren Idriss II det som de kallade ”Málagasirap” för att gå runt Koranens lagar.

Bodegas Quitapenas startade 1880. Även om vinproduktionen inleddes 1670 var det 1825 som produktionen kom igång på allvar efter att Ramón Suárez och hustrun María Aguilar fått ärva ett par vingårdar i Cútar i Axarquía öster om Málaga.

1878 drabbades vinodlingarna i Málagaprovinsen hårt av vinlusen Phylloxera som ingår i familjen dvärgbladlöss. Det gjorde att familjen Suárez flyttade från Axarquía till Málaga och grundade Bodegas Quitapenas på Calle del Mar i gården La Huertecilla 1880.

Verksamheten flyttade senare till calle de Málaga 42 det som i våra dagar heter avenida Juan Sebastián Elcano.

Verksamheten växte och 2004 flyttade Bodegas Quitapenas till de nuvarande lokalerna på carretera de Guadalmar 12 i Málaga.

Bodegas Quitapenas är den enda vinproducenten i Málaga stad numera.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.