Solkustens gastronomi är på modet

av | dec 3, 2024 | Mat & vin, Nyheter

Nära 600 recensioner av restauranger i provinsen Málaga och tips på bra viner. Det är viktiga ingredienser som har ”kokats” ihop i den nionde upplagan av restaurangguiden ”Quién es quién en la gastronomía de Málaga 2025” (Vem är vem i Málagas gastronomi 2025).

För dig som gillar god mat och att botanisera i Solkustens gastronomiska utbud och vill hänga med i utvecklingen är guiden mycket trevlig läsning.

Den utges av provinsen Málagas största dagstidning Diario SUR och presenterades vid en tillställning vid den ansedda restaurang- och turistskolan Los Roches i Marbella på måndagen.

Under dagen delades det ut priser till restaurangägare som gjort avtryck på kusten.

Kända krögare, restauratörer, matskribenter, vinskribenter, vinproducenter och media var på plats. Svenska Magasinet var inbjudna för att ta del av de framsteg som gjorts inom restaurangnäringen på Costa del Sol.

I mer än 50 års tid har semesterfirare besökt kusten för att sola och bada. En uppfräschad matkultur i kombination med nystartade vinproducenter drar matglada resenärer. Nu är det inte bara sol och strand som lockar.

Guiden som är på 180 sidor med 600 recensioner ingår i köpet (2 euro) kommande lördag den 7 december av dagstidningen Diario Sur.

500 av recensionerna gäller restauranger i provinsen Málaga och på Solkusten. Och det är restauranger som fått betyg 6 och uppåt.

Guiden innehåller även vinrecensioner med viner som får betyget 7 eller högre.

Tidningens redaktionschef, Ana Pérez-Bryan, höll i evenemanget tillsammans med tidningens mat- och vinkritiker Enrique Bellver som recenserat restaurangbranschen på Solkusten i över 30 år.

”Restaurangsektorn i Málagaprovinsen väcker djup beundran i hela Spanien”, sa Ana Pérez-Bryan.

Det delades även ut priser till restaurangen Chinchín Puerto (Sabor a Málaga), Grupo Tercer Acto (för utveckling), restaurang Cándida (Toda una Vida), Skina (för vinutbudet), Back (service) och Cávala (upplevelse).

Ett längre reportage om Solkustens nya spännande gastronomi kommer vid ett senare tillfälle.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson