Det blev Oviedo som valdes till årets matstad i Spanien. Även Alicante, Castellón och Antequera var med i slutspurten då Capital Española de la Gastronomía 2024 skulle utses.

Så vad kan vi förvänta oss vid ett besök i Oviedo?

(Foto: capitalespanoladelagastronomia)

Oviedo ligger längs pilgrimsleden till Santiago de Compostela.

Asturien är känt för sina mejeriprodukter. Faktum är att regionen som ligger i norra Spanien vid Biscayabukten betraktas som landets mejeribälte.

Det asturiska köket är inte lika omtalat som det baskiska. Så av den anledningen kan det vara en idé att lära känna ett kanske outforskat område.

Asturien och Oviedo har en framträdande plats i den spanska historien. Det var ju här återerövringen eller Reconquistan startade när Don Pelayo år 718 vann det första slaget mot morerna för de kristna, det som går under namnet Batalla de Covadonga.

Kungarike

La fabada är en populär gryta med stora vita bönor, fläsk, korv och chorizo starkt kryddad med vitlök och spansk peppar.

Oviedo blev huvudstad i kungariket Reino de Asturias. Att arvtagaren till den spanska tronen, kronprins eller kronprinsessa, får titeln ”de Asturias” kommer sig av att detta är platsen för den spanska monarkins ursprung.

Det är stilrent och vackert och husen skiljer sig åt jämfört med det vitkalkade Andalusien.

Katedralen ligger strategiskt på plaza de Alfonso II el Casto som är en bra mötesplats för att besöka Gamla stan eller casco histórico. Katedralen ligger längs pilgrimsleden till Camino de Santiago.

Bästa utsikten över katedralen och Gamla stan får du från det gotiska tornet Sancta Ovetensis. Efter ett antal trappsteg i en spiraltrappa når du 43,5 meter

Maten

Maten i Asturien håller hög kvalitet och du äter mycket gott. Nu är det officiellt bekräftat eftersom Oviedo är utnämnd till den spanska gastronomiska huvudstaden 2024. Det lockar fler turister och det rapporteras att antalet besökare i Oviedo ökade med åtta procent under den första månaden.

Många passar på att låta sig fotograferas med Mafalda i parken San Francisco. Den är gjord av den argentinska grafiska humoristen Joaquín Salvador Lavado Tejón mer känd under namnet Quino.

Den asturiska regionstaden har tagit över stafettpinnen från Cuenca mycket tack vare populära rätter som ”la fabada” som i regel är en gryta med stora vita bönor, fläsk, korv och chorizo starkt kryddad med vitlök och spansk peppar.

En annan populär rätt är ”el cachopo” som oftast består av två stora kalvfiléer med skinka och ost.

Eftersom vi befinner oss i mejeribältet så genererar det en ostproduktion som får vem som helst att höja på ögonbrynen. Det finns inte mindre än hundra olika ostar som håller högsta kvalitet i Asturien.

Lägg till cider, ännu mer kött, fisk, skaldjur och efterrätter så är hela menyn komplett.

Restauranger

Bland Oviedos restauranger står Casa Arturo och Del Arco ut lite extra. På Casa Arturo är det kött som gäller, chuletón eller grillad solomillo. Det serveras även grillad fisk. På Del Arco ligger restaurangen på övervåningen. På bottenvåningen är det mer traditionell tapasbar med kroketter på skinka och ost som gäller.

Saluhallen Mercado de Fontán.

La Corte de Pelayo är inte bara en restaurang utan även en känd mötesplats i Oviedo. Kanske av den anledningen att här serveras en av de bästa ”fabada”, böngryta, i världen. Vid tre tillfällen har de varit finalister i tävlingen ”Mejor Fabada del Mundo”.

Casa Laure hittar du på det vackra torget plaza de Trascorrales och är en familjerestaurang med främst fisk och skaldjur. Deras fideuá ska vara något extra. Fideuá är som skaldjurspaella men i stället för ris är det pasta eller nudlar.

Casa Conrado y Suárez har utsökt kött, kallskuret och ostbricka. Casa Lobato är den äldsta restaurangen i Oviedo med populära fisk- och skaldjursrätter men även rostbiff på närproducerat kött från Asturien. Casa Fermín öppnade 1924 och förutom fisk och skaldjur finns det vilt i samband med jaktsäsongen.

Saluhallen Mercado de Fontán är en självklar plats för den matglade under ett besök i Oviedo. Saluhallen håller öppet från klockan 8 till 20 (lördagar till 15.30).

Ciderboulevarden

Prova regionens främsta dryck och beställ ”un culín de sidra”.

I Asturien produceras det cider. Du kan inte besöka Oviedo utan att prova regionens främsta dryck och beställa ”un culín de sidra”. Bartendern håller flaskan högt upp och låter strålen av cider nå glaset samtidigt som denne rullar på glaset vilket får cidern att öppna sig och dofta. Glasen hälls upp högst ”tre tummar”.

Den mest kända gatan är calle Gascona som går under smeknamnet Boulevard de la sidra. Här möts alla för att ta en cider, den bofasta befolkningen som utländska turister och besökare.

Bland ”las sidrerías” eller ciderhusen sticker Casa Félix ut. Förutom att njuta av den bäst upphällda cidern finns här utmärkta skaldjur men även kummel och torsk. Avsluta med tarta de la abuela, mormors tårta.

Tapasbarer

Självklart har även Oviedo sina tapas- och vinbarer varav de bästa och de flesta ligger utmed calle Campoamor och calle Manuel Pedregal. Framför katedralen ligger Pagos Viejos som har ett utmärkt utbud av vin.

Utmärkta tapasbarer är La taberna, El Llar de la Catedral och El Tizón som bjuder på ett rikt utbud av smårätter på antingen fisk, skaldjur eller kött.

Traditionella tapasbarer hittar du även i stadsdelen Buenavista. På La Tabernilla serveras utsökt äggröra och kött tillrett på låg temperatur. Tapasbaren La Jamonería har kroketter.

Shoppingströget nummer ett är calle Uría som byggdes i slutet på 1800-talet för att förbinda stadskärnan med järnvägsstationen. Gatan har fått sitt namn efter politikern, författaren och historikern Melchor Fernández Duro som undertecknade sina verk och skrifter med pseudonymen ”Uria”. Han är känd för sitt arbete inom forskning och uppmärksamhet om spansk marinhistoria.

Läs mer: capitalespanoladelagastronomia.es oviedocapitalgastro.com

Osten Cabrales

Spaniens bästa blåmögelost Cabrales från Asturien är egentligen värd ett eget kapitel. Gjord på mjölk från ko, get och får. Lagrad tre till fem månader i grottor i Picos de Europa, en bergstopp i Pyrenéerna.

Cabrales Seleccion Tielve. Tillverkas i delar på 2 till 5 kilo, halvmjuk. Stark doft, krämig konsistens, stark smak och ett kryddigt avslut. Pris cirka: 38 euro/kilot.

Höghastighetståget AVE

Från hösten 2023 går det att åka höghastighetståget AVE från Málaga i söder till Oviedo i norr.

Efter en investering på 4 miljarder euro och ett projekt som pågått under 19 år invigdes den nya höghastighetslinjen från Madrids norra station Chamartín till Oviedo via Clara Campoamor.

Totalt är det fjorton viadukter och tolv tunnlar varav den längsta mäter 25 kilometer vid bergspassen puerto de Pajares.

En resa mellan huvudstaden Madrid och Oviedo tar 3 timmar och 12 minuter.

Den som besöker Solkusten kan åka höghastighetståg från Málaga till Oviedo med byte i Madrid. Södergående tåg har Atocha-stationen som startpunkt medan norrgående tåg går från Chamartín.

Höghastighetståg från Costa Blanca och Alicante till Madrid stannar inte vid Atocha. De har Chamartín som slutstation varför tågbyte krävs här för vidare färd till Asturien.

Flyg

Asturien har ett eget flygbolag som vinner allt större mark. Lågprisflygbolaget Volotea flyger mellan Málaga och Alicante till Asturiens flygplats i Oviedo så gott som dagligen. Pris från 36 euro.

Spanska matstäder

Logroño (2012)

Burgos (2013)

Vitoria (2014)

Cáceres (2015)

Toledo (2016)

Huelva (2017)

León (2018)

Almería (2019)

Murcia (2020/21)

Sanlúcar de Barrameda (2022)

Cuenca (2023)

Oviedo (2024)

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.