Robbie Eriksson tar med oss på ännu en runda i sitt Málaga! Följ med till Pedregalejo. En förort till Andalusiens huvudstad som är perfekt för en dagsutflykt eller en kortare långhelg.

Endast 30 minuter till fots eller ännu kortare tid på bussen hittar vi en av Málagas riktiga pärlor i förorten Pedregalejo. Här finns allt det som Solkusten är så känt för. Alltså en lång strand med mjuk sand och grunda vatten samt ett stort utbud prisvärda restauranger som säljer färsk fisk och kall dryck.

Men här hittar vi också mycket nytt. De traditionella strandbarerna, eller los chiringuitos som de kallas, varvas med veganska menyer, trendiga köttrestauranger och barer som erbjuder smaker från Japan, Mexiko, Italien och många andra länder.

Området är populärt bland studenter då hyrorna är något lägre än i centrum samtidigt som det fortfarande är nära universitet. Tre bussar kör längs huvudgatan och stannar framför dörrarna till Malagas universitet. Dessutom är Pedregalejo lite av stadens epicentrum när det gäller språkskolor. Skyltar som annonserar om lektioner i spanska och engelska duggar oerhört tätt här.

Studenternas kärlek till området har fört med sig en ungdomlig touch och moderniserat kvarteren här. Pedregalejo har ett stort utbud och vi får säkert anledning att återvända hit i kommande nummer. Vi börjar med att tipsa om några riktigt bra restauranger i området och berätta om några rätter som ni inte får missa när ni åker hit.

Tonfiskburgaren på La Machina

Den serveras med en fräsch sallad och krispiga pommes. Men framförallt är det dressingen med wasabi som gör den värd besöket. För dig som gillar när det bränner till lite i halsen och sticker till en aning i näsan är denna helt perfekt.

Det finns även mildare smaker på menyn som är perfekt för en brunch, strandlunch eller en enklare middag. Maten avnjuts precis på stranden och restaurangen är inredd i en skön avslappnad surfstil.

Tacos på La Galerna

Precis på stranden finns denna mexikanska restaurang som utöver att servera traditionella tacos också blandar drinkar och häller upp Mezcal. Utbudet kanske inte är superstort men kvaliteten är hög. Utöver tacos fixar de även burgare, mackor och sallader i olika slag.

Veganburgaren på La Chancla

Ganska precis halvvägs längs stranden i Pedregalejo hittar vi hotellet La Chancla. Här kan du så klart välja att sova för natten men det är framförallt maten som borde testas.

Idag är det inte direkt svårt att hitta burgare utan kött men en som faktiskt lurar köttätare att den kommer från riktiga djur är ännu inte supervanligt. Jag själv slutade med kött för ett gäng år sedan och denna är det närmsta jag hittat. Den har även lurat några av mina kompisar som äter riktigt kött till vardags.

Tapas på Pez Tomillo

Precis i början på Playa de Pedregalejo ligger en modern och lyxig tapasrestaurang som även välkomnar med en mysig atmosfär, och framförallt otrolig mat. Deras rätter med grillad fisk eller skaldjur är ett måste men det finns mycket annat också. Sagolik ceviche, en mycket tillfredsställande risotto, spännande dumplings och tacos med smaker från hela världen…

Jag har ännu inte provat något på menyn som inte varit gott. Gå dit i stora sällskap och beställ allting.

Njut av grillad fisk på en traditionell strandbar

De klassiska barerna som du finner på stranden kallas Chiringuitos och säljer färsk mat från havet. Den grillas över öppen eld direkt på stranden och är i regel mycket prisvärd. Menyernaser i stort sett likadana ut och jag har inte provat någon som varit dålig.

Min favorit är dock Restaurante El Merlo la Revuelo. Deras meny slår inte de andras med några hästlängder men de har pålitliga öppettider, något som även vi som gillar Pedregalejo får erkänna kan vara ett problem. Ring gärna och dubbelkolla med de andra.

Ta en öl på Vox eller prova fina viner på el Tití

Ofta har barerna här fem öl som alla smakar likadant. På Vox hittar du däremot ett enormt utbud av olika sorter från alla världens hörn. För den som föredrar att dricka viner finns även el Tití (eller Tití Despacho de Vinos som det egentligen heter) på gatan precis bakom stranden.

Båda är mycket populära. Vox är ofta fullsatt med besökare i alla olika åldrar och utanför el Tití är det ofta köer på kvällarna. Hos Vox hittar du ingen mat men får gratis popcorn medan el Tití har en trevlig liten gastronomisk meny.

Pedregalejo har mycket att erbjuda

Svenska Magasinet kommer att hitta anledningar att åka hit igen. Innan dess kan ni börja med dessa barer och restauranger eller med att leta upp er egen favoritplats.

Topp Tre

1. La Chancla

Burgare på La Chancla. Denna dock med riktigt kött och en saftig skiva bacon.

2. La Machina

Drinkbord direkt på stranden någon?

3. Lorena Rubio Lobato

Kolgrillad torsk på Pez Tomillo. Denna får ni inte missa.