Den nya butiken är den senaste av kedjan El Vegans.

Man hittar den på Calle Héroe de Sostoa 27 i Huelin. 

I hyllorna finns inga kycklingklubbor, fläskkotletter eller högrev. Istället hittar man glutenbiffar, linskorvar och svampspjäll. 

El Vegans, en katalansk verksamhet som kallar sig “framtidens slakteri”, har nyligen slagit upp dörrarna till sin första affär i Málaga. Den hittas i området Huelin på Calle Héroe de Sostoa 27. 

Bakom den senaste av kedjans affärer ligger entreprenörerna Jorge García, María Núñez och Óscar Pérez. Deras mål är att öka medvetenheten kring fördelarna med deras produkter.

Butikens yta är 80 kvadratmeter och är uppdelad i två sektioner. Den ena är själva butiken och i den andra äger olika demonstrationer och presentationer, med tillhörande smakprover, rum. Här finns fler än 50 olika produkter. Bland deras mest populära finns saker som ‘serranitos’ (som är ‘san jacobo’ men tillverkad av seitan), grillade ‘nocostillas’ (gjorda av svamp) och ‘nochorizos’ (gjorda på linser och ärtprotein). 

Jorge García har berättat att entreprenörerna själva ätit den här typen av produkter under en lång tid innan de bestämde sig för att dra igång sin egen försäljning av veganska produkter. De menade själva att det fanns ett glapp i marknaden i Málaga som de kunde fylla och fick möjligheten att arbeta under El Vegans mantel. 

Inte bara för veganer

García är tydlig med att målet är att få folk att äta mer grönsaker och inte helt sluta konsumera kött. De vill vara en affär för alla som vill äta mer balanserad kost och inte bara veganer. Han menar att deras produkter är näringsrika och smakar gott tack vare noggrant framtagna kryddblandningar. Några av fördelarna med att äta deras mat är förbättrad sköldkörtelfunktion och lägre kolesterolvärde. “Man känner sig lättare och blir inte trött efter måltiden när man smälter maten,” poängterade García.

Den nya affären öppnade förra veckan i lokalen som tidigare var telefonbolaget Digi och de första dagarna har varit välbesökta. Efterfrågan bland nyfikna kunder har gjort att produkterna i princip tagit slut. “Vi är väldigt glada över mottagandet hos invånarna i Málaga,” sade García.

Han tror dock att det finns mycket kvar att göra när det gäller att öka medvetenheten kring denna typ av produkter i Málaga. “Jag tror inte de är tillräckligt välkända ännu och därför måste vi jobba mycket med sociala medier och annan marknadsföring,” förklarade han. 

El Vegans är en kedja som startade i Badalona år 2018. De började sedan sprida sig till andra spanska städer 2021. Den nya butiken i Málaga är den första i södra Spanien och ägarna hoppas kunna fortsätta expansionen under de kommande åren. 

Robbie Eriksson

Robbie Eriksson