Spaniens sju kök (Carlsson Bokförlag) är en färd genom tid och rum i den spanska matkulturen – genom regionerna Kastilien, Andalusien, Valencia, Galicien, Katalonien, Baskien och Kanarieöarna.
Det sägs att det ges ut fler böcker om mat per capita i Sverige än någon annanstans i världen. Och nu kommer ännu en bok om mat. Hur skiljer sig denna bok jämfört med andra böcker?
— Detta är en bok om spansk matkultur vilket har saknats. Idén till boken växte fram under åren då jag var korrespondent i Madrid. Eftersom jag hela tiden reste kors och tvärs genom Spanien lärde jag mig att det är en enorm variation mellan vad som serveras i landets olika delar. Det finns sju gastronomiska regioner i Spanien. Och skillnaden mellan dem är så stor att det inte går att tala om ett gemensamt spanskt kök. Arbetet med matboken blev ett projekt som pågick under många år. Manus blev klart i våras när jag bodde med familjen i Marbella. I boken berättar jag om Spaniens målstidshistoria och de gastronomiska regionernas mattraditioner. För att inspirera till matupplevelser hemma i det egna köket innehåller boken också recepten till de mest typiska och älskade maträtterna från de sju olika köksregionerna.
Vilken region har den bästa maten?
— Alla sju kök har sina traditionella paradrätter som jag har svårt att motstå. Som det andalusiska köket med sina kalla grönsakssoppor och frasiga frityrer. Kastiliens ugnsgrillade lamm och äggrätter. Norra Spaniens skaldjur och mustiga grytor. Kanarieöarnas kalla såser. Valencias risrätter och det katalanska kökets oväntade kombinationer. Men om jag skulle tvingas välja ett enda spanskt kök så blir det Baskiens. Det är fantastiskt.
Hur står sig den spanska matkulturen jämfört med den franska och italienska?
— För mig är den spanska matkulturen bäst. Både den genuina husmanskosten och den mer påkostade gourmetmaten. Tillgången till färska råvaror, vinet, olivoljan. Det stora intresset för god mat. Tapastraditionen. Och, inte minst, att det finns sju gastronomiska regioner vilket ger en enorm variation. Allt detta förklarar varför Spanien blivit en gastronomisk stormakt.