Är det nyttigt eller är det direkt skadligt att dricka vin med måtta? Åsikterna går isär. Nu görs den största undersökningen någonsin kring lågriskkonsumtion där 542 läkare över hela Spanien har börjat rekrytera 10.000 vindrickare.
Det beskrivs som den största globala studien över vad som händer i kroppen när vi inmundigar vin.
I vårt moderna samhälle bygger de flesta åsikter mer på känslor. Inte minst vad som skrivs på sociala nätverk.
Även åsikterna från experter motsäger varandra om fördelarna eller nackdelarna med alkohol. Skulle alkohol upptäckts i våra dagar skulle det förbjudas bums, säger någon.
Samtidigt som jäsningen som sker vid vinproduktion beskrivs som naturlig och har en historia som går tillbaka 5.000 år i mänsklighetens historia.
Medelhavsdieten förlorar upp till 24 procent av sin hälsobringande effekt utan vin, visar en undersökning.
Är det okej att dricka ett glas vin om dagen? Finns det en rekommenderad ålder? Förhindrar eller orsakar det stroke och hjärtinfarkt? Kan alkohol vara dödligt efter 50 års ålder?
Frågorna är många och jag kan tänka mig att det kan diskuteras vid fredagsmyset.
– Det finns många tvivel om alkoholens effekter, säger Miguel Ángel Martínez-González, professor vid universiteten i Navarra och Harvard och den som leder forskningen.
Det finns mer än 100 studier som visar att risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar med låg eller måttlig vinkonsumtion (högst två glas om dagen för män och ett glas för kvinnor).
Men om vinkonsumtionen är hög ökar risken i stället. Det råder ingen tvekan om att alkohol kan vara farligt för levern och hjärnan och en del tillägger därför att det är bättre att avstå helt.
Av det skälet inleds från i år en jättestudie där personer som konsumerar mellan tre och 40 (!) glas vin i veckan och som är mellan 50 och 70 år och som är villiga att göra två saker: lyssna på råd och delta i studien i fyra år, inbjuds.
Förutom vanliga läkarbesök följer två personliga samtal med forskare samt två gruppsamtal. Tryckt material och filmer med hälsorekommendationer ingår också.
– De som deltar i studien ska få bättre hälsa och de som konsumerar mellan 35 och 40 glas i veckan ska få hjälp att minska konsumtionen, säger Martínez-González.
Hälften av deltagarna får vägledning om att inte dricka mer än ett glas vin till maten. De övriga 5.000 får avstå helt.
2028 ska studien vara klar och då får vi svaret på frågan om det finns ett hälsosammare sätt att dricka alkohol.
Visste du att…
Beräknad lågriskkonsumtion grundar sig på en studie med namnet ”Unati” vid Navarras universitet. Ett glas per dag för kvinnor och två glas per för män. Skillnaden mellan könen beror på kroppsvolym och förbränning vilket gör att blodkoncentrationen blir högre hos kvinnor.
Veckans vintips
Valdequemao Pardina 2023 från Vinos Valdequemao i Ribera del Guadiana i Extremadura. Ett av de bästa vita för priset ca 6 euro. Trevligt, fruktigt, fräscht och välsmakande. På den spännande druvan Pardina (Albillo), här händer saker. 88 p 4 stjärnor i Guía Peñin. Finns att köpa hos Golf y Vinos i Mijas.
El Lagar de Cabrera 2018 tinto crianza på 80% Syrah och 20% petit verdot från Dimobe Bodegas i Moclinejo på östra Costa del Sol. 12 månader på fat, utmärkt, kryddig, fruktig, smakrik. Ca 14 euro. Finns att hitta i vinotecas, vinshoppar på kusten, och vid större shoppingvaruhus.