Ännu en vinmässa som bara bekräftar den framgångsvåg som spanska vinproducenter för närvarande rider på.

Antingen vi provar mousserande viner, vita eller röda så kan vi bara konstatera att det spanska utbudet är i världsklass.

Pia Palmgren, Christer Gustafsson och Svenska Magasinets Johan Pettersson besökte Verema i Málaga.

Ännu en upplaga av ”Experiencia Verema Málaga” har arrangerats i det vackra hotellet Gran Hotel Miramar.

Flera vinprovningar arrangerades under en dag där provinsstyrelsen med sin mat- och drycksatsning Sabor a Málaga bidrog till nya intryck. Hur de lokala viner från Carpe Diem, Dimobe, Cortijo la Fuente, Excelencia, Fabio Coullet och Bentomiz kan kombineras till färska sardiner, babylamm och oliver som aceituna aloreña. Vi återkommer till det vid ett senare tillfälle.

Annons

Totalt 62 vinproducenter från hela Spanien var på plats i Málaga.

Den vinprovning som var planerad vid havet i Torrox i onsdags den 1 maj fick tyvärr ställas in på grund av osäkerhet med vädret. Den kommer att hållas vid ett senare tillfälle vilket vi kommer att meddela under vinjetten Fredagsvinet.

Svenska Magasinets Ola Josefsson fick ett exemplar av Galiciens vinguide som författaren Luis Paadin (t.h.) och Javier Facal (t. v.) ligger bakom. Guía de Vinos y bodegas de Galicia.

Veckans vintips

Från Veremas vinmässa i Málaga har jag valt ut tre fynd. Dessutom har redaktionen testat en alkoholfri mousserande vin.

 

 

 

 

 

Det blev ett mycket trevligt möte med Josep Elias Terns och Montse och en härlig test av deras suveräna Cava Atica från Celler Parato som ingår i ursprungsmärkningen och får kalla sig för Cava. Här var det ljusa halmstrå, mogen frukt, fina jästtoner, balanserad, torra örter, smakrik, fin beska, lång behaglig eftersmak. Ca 16 euro. Flera av Celler Paratos Cava går att köpa i Sverige.

 

Alma de Autor Godello 2023 från Pazo do Mar i vindistriktet Monterrei som ligger i nordvästra Spanien precis vid gränsen till Portugal. På Spaniens bästa gröna druva Godello med nyanser vita blommor, torkade örter, fruktig, balanserad, viss beska och ett utmärkt vin till färska skaldjur och räkor. Ca 11 euro.

 

 

 

Elias Moro 2020 tinto crianza på tinta de Toro (Tempranillo) från Bodega Elias Mora i Toro-distriktet nära Valladolid. 60-åriga vinstockar bjuder på härligt mogna mörka körsbär, kryddor, fin kakao, mogen frukt, fyllighet med ekkaraktär. Ca 14 euro.

 

 

 

Dessutom har redaktionen testat ett alkoholfritt mousserande vin. Codorníu Zero på druvan Airén från Penedés i Katalonien. Bra balans mellan fruktighet, syra och sötma. Med nyanser av päron. Ca pris 8,40 euro.

Fler vintips regelbundet under hashtag #spanskaviner