Allt började med en stilla promenad i kvällsbrisen i Puerto Banús i Marbella, nuvarande ägarens föräldrar strosade genom marinan och såg en ledig lokal med det perfekta läget.
De såg på varandra och sa, ska vi öppna en restaurang?
Tanken blev till verklighet och ända sen 1982 har Picasso serverat oss besökare en fantastisk pizza utöver det vanliga och som de är mest kända för, under högsäsongen bakas det mer än 1000 pizzor på en dag. Sommartid är restaurangen fullsatt från morgon till kväll och ofta ringlar kön ett par hundra meter runt hörnet ut efter vattnet. Ingen av gästerna tycks uppleva någon särskild förvåning över det, utan alla som varit här förut VET att det är värt väntan.
Idag är vi inbjudna av den första och just nu enda svenska personalen i restaurangen, Tina, hon styr som restaurangchef med bestämd hand sin personal. Hon är oerhört målinriktad och fokus är helt på att du som gäst ska få en upplevelse utöver det vanliga. Tinas filosofi är att jobba stenhårt men att ha riktigt kul under tiden.
– Jag älskar varje minut av mitt arbete, och jag kommer aldrig att byta arbetsplats. Jag gör allt för att min personal ska känna lika- dant och jag vill att ni gäster ska känna det.
Picasso som mest är känt för sin pizza har under åren självklart utökat menyn som idag är väldigt bred och innehåller det mesta. I dag har vi många favoriträtter som Revbensspjällen, Chefs favorite pasta, Lasagne och Cesarsallad och där du kan välja på friterad eller stekt kyckling. Det är verkligen så enkelt att faktiskt så är allt gott, -precis allt på menyn säljs det mycket av så inget kan vi ta bort säger Tina.
Men självklart måste vi förnya oss, så vi började med ”specials” där testade vi ex vår Tryffelpizza först, idag är den en av våra mest sålda pizzor på menyn.
Att det bara skulle vara maten som lett till denna succé vore för enkelt beskrivet, många ur personalen har varit här länge och de alla servar just dig och ditt sällskap snabbt och vant, och med en hög servicenivå. Du känner att personalen trivs och mår bra och vill göra allt för att din kväll ska bli fin. Maten håller en hög nivå, det är stora portioner till ett bra pris och det är nog den mixen som gör oss så uppskattade säger Tina.
– Vi jobbar hela dagen för att tillgodose våra lunchgäster och sen våra många svenska gäster som ofta äter en ganska tidig middag. Sen kommer de andra nationaliteterna och vi har dom alla, de sista gästerna äter gärna sin middag vid tolvslaget. Vårt kök stänger vid midnatt och ännu senare på sommaren då vi måste anpassa hos än mer efter våra gäster som många rest långt, och flera av dom faktiskt längtat efter att besöka just oss på sin semester. Många gäster har sin speciella relation och historia om ”sitt” Picasso, och vi instämmer helt. Johan i vårt sällskap har ätit här många gånger varje år sen öppningen 1982.
Idag är vi inbjudna för att få testa restaurangens senaste ”specialmeny” som inte är något mindre än en klassisk Toast Skagen.
– Vi ville verkligen flörta med våra svenska gäster och inte låta alla andra gå miste om vår klassiker från Sverige. Vi testade oss fram innan vi lyckades med vad vi tycker är den bästa Skagen på kusten , säger Tina.
Vi testar också en ljuvlig lax, det är också lite nytt för oss på restaurangen, det var längesen vi hade fisk på menyn, så det var på tiden. Även en sotat grillad kyckling smakas av och vi är överens om att ännu en gång är det succé. Kycklingen och fisken tillsammans med sina fantastiska såser och tillbehör kommer vi garanterat att äta igen.
Flera av rätterna hamnar garanterat på menyn efter sin ”tryout” tror vi. Till kaffet får vi även en pratstund med ägaren som slår sig ner hos oss, ödmjuk som få. På frågan om han tror att en tredje generation kommer driva restaurangen skrattar han och säger att han hoppas det även om han själv vill jobba länge till. Mina barn tycker mycket om att vara här, precis som jag gjorde som barn när jag satt i timmar och rullade servetter. Vi av- slutar med en otrolig Klassisk Cremecaramel innan vi tackar för oss, och redan funderar vi på när vi har tid för nästa besök.
Tina tipsar dig som läser magasinet om att till jul och nyår kommer det än mer helginspirerad mat att dyka upp, så som Rossini, så missa inte ett besök hos oss, men kom i tid ler Tina, kön är garanterat lång. Och du, missa inte att säga hej till mig nästa gång du kommer, det skulle jag uppskatta mycket!