De har levt ett kringflyttande liv och har äventyr i blodet. Alberto Martorell och Pia Malmcrona har drömt om egen vinodling och att producera vin.

Nu sitter de och tittar ut över vinodlingen i det vackra landskapet vid Alhama de Granada.

Den lokala druvan Romé som växer i Alhama de Granada och Axarquía

Alhama de Granada är känt för sitt kurhotell Balneario och de nyttiga baden från romartiden som håller behagliga 35 grader (se annan artikel). Alhama är också känt i vinkretsar eftersom här växer druvan Romé.

Kanske är inte Romé den druva som vinälskare i första hand gör vågen för. Druvan planterades av lokalbefolkningen för vinframställning till husbehov. Men som allting annat kan saker förfinas och göras bättre. Vi återkommer till det lite senare.

Det är här Pia Malmcrona och Alberto Martorell har hamnat som nya vinbönder eller vinproducenter. Jag mötte Pia i samband med en bostadsmässa i Stockholm.

Hon berättade om drömmen som hon och hennes man Alberto gått och burit på. Att hitta en vinodling i Spanien och göra eget vin.

Det är vackra vyer i det kuperade landskapet vid Alhama de Granada

I början av februari höll Alhama de Granada sin Fiesta del Vino som är ett återkommande inslag varje år. Då är det fest i byn. Pia och Albertos vin uppmärksammades för första gången efter skörden 2023: Vino La Sueca ~ ”El Vino”.

Resor

Pia och Alberto har levt ett kringflyttande liv. Alberto föddes i Uruguay efter att föräldrarna utvandrat från Spanien i samband med inbördeskriget. Senare återvände familjen och bosatte sig på Ibiza.

Som vuxen seglade han över Atlanten till Brasilien tillsammans med sin morbror. Där stannade han i tre år och var bosatt i Rio de Janeiro och Natal där han öppnade baren ”Nakna apan”.

Alberto tar en siesta med utsikt över vinodlingen

Senare blev det en resa till Sverige. Alberto hade planerat att vara i Sverige under tre månader men det blev 30 år. Alberto startade byggföretag som utförde renoveringar.

För 20 år sedan träffades Alberto och Pia Malmcrona som då jobbade på SEB. Båda har en liknande uppväxt med att flytta runt i spansktalande länder.

Född i Peru

Pia är född och uppvuxen i Peru där hennes pappa hade en fiskmjölsfabrik medan mamman arbetade som skräddare. Efter en militärkupp konfiskerade staten allt och familjen Karlsson flydde till Sverige.

Alberto visar de traditionella ”skorna” som används vid äldre vinpressning

– Vi hade ett bra liv och rotat oss i Lima i Peru. Mamma och pappa hade varit bosatta utomlands under flera år så det blev en stor omställning att komma till Sverige och annan kultur. Själv var jag sydamerikansk till min läggning. Så det blev bara fyra månader i Sverige innan familjen flyttade till Spanien och Fuengirola.

Pia som på den tiden hette Karlsson i efternamn gick på Svenska skolan i Fuengirola 1970 till 1974.

– Fortsatt är vi några från skoltiden i Fuengirola som möts där varje år.

Efter utbildning inom internationell ekonomi hamnade Pia i Madrid och Salamanca där hon blev ekonomiansvarig för Skanskas verksamhet i Spanien.

Drömmen: Spanien igen

Efter att Alberto och Pia hade träffats började de prata om att återvända till Spanien efter pensioneringen. Båda hade barn från tidigare förhållanden. Det blev att vänta till att barnen blev tillräckligt stora och flyttade hemifrån efter utbildning.

Det var ett privilegium att få besöka Pia och Alberto som första gäster utifrån. Glädjen går inte att missa.

Redan 2009 tog de tjänstledigt ett år som de tillbringade i Portugal.

– Målet var att lära oss mer om vin. Fram till dess hade våra kunskaper sträckt sig till att kunna skilja mellan rött och vitt, gott eller inte gott, Spanien är bäst, säger Pia och skrattar.

– När jag slutade på SEB frågade mina arbetskamrater vad jag skulle göra efter 25 år på banken. Min dröm var att flytta till Spanien och hitta en vinodling.

På nätet

Så föddes idén om att göra eget vin. Alberto började leta efter vinodlingar som låg ute till försäljning på nätet.

– Jag hade varit bosatt i Fuengirola och vi tänkte först hitta något som låg nära. Men det fanns inget, berättar Pia.

På nätet dök Alhama de Granada upp. Här fanns en vinodling till försäljning med vinstockar av den lokala druvan Romé. Även en gammal ”finca” ingick i priset. Men den skulle senare visa sig vara en gammal lagerlokal.

Alberto vårdar de gamla vinstockarna från 1940-talet

Nu är Pia och Alberto ägare till fem hektar mark varav två hektar vinodling med den lokala druvan Romé som har fått ett uppsving. Det är fina gamla vinstockar som är eftertraktade.

– De planterades 1946/1947 av en invånare i byn som nu är 90 år. Hans son var med och visade oss, tillsammans med några andra vinbönder i Alhama de Granada, hur man gör vin, berättar Pia.

– Vårt mål är att göra ett endruvsvin, alltså ett vin som bara tillverkas på en slags druva i det här fallet Romé och som är torr, tillägger Alberto och fortsätter:

– I Alhama de Granada produceras det mest ”vino de terreno” med fem olika druvor och som är ett sött dessertvin som säljs i byns barer.

Vinmakare

Det är i slutet på maj och Romé-stockarna har kart.

För Pia och Alberto har det handlat om att träffa experter, vinmakare och knyta kontakter. Den ekonomiska biten kan de. Men från inköp av nya sticklingar, planteringar till vinproduktion krävs det att bygga på kunskapsbanken.

– Det är en process, från druva till flaska, säger Pia.

Svenska Magasinet har tidigare berättat om hur lokala druvor i södra Spanien som nästan var bortglömda har gjort comeback. Som exempelvis Tintilla de Rota som odlas i västra Andalusien och som kan ha sitt ursprung i trakterna runt Rota nära Cádiz.

Den odling som Alberto och Pia köpte har Romé som betraktas som den klassiska blå druva som i vinkretsar förknippas med Andalusien.

Svenska Magasinets utsända från varsin flaska med sig hem. Här visar Alberto hur flaskan får kork.

Romé var druvan som familjer planterade för vinframställning till husbehov. Först i augusti år 2000 klassificerades druvan och fick användas i kommersiell vinproduktion. Den odlas framför allt runt Alhama de Granada i provinsen Granada.

Robert Parker

Även i Axarquía växer druvan Romé och den tycks trivas förträffligt i skifferjorden. 2016 gav en av vinvärldens främsta kritiker, Robert Parker, toppbetyg till vinmakaren Lauren Rosillo som stod bakom Sedella och Laderas de Sedella. Se där vilken framgångssaga för en lokal druva.

Det var den kände enologen och vinmakaren Lauren Rosillo med egen vingård och druvan Romé som inspirerade och gjorde att Pia och Alberto bestämde sig för vinodlingen i Alhama de Granada. De har besökt hans vingård flertal gånger, men inte träffat Lauren Rosillo personligen.

Pia hade jobb med att skörda hösten 2023

Alberto och Pias vinodling ligger på 940 meters höjd. Med 2.100 vinstockar av Romé och även en lokal sort av Garnacha tintorera, som vi känner från Alicante med namnet Alicante Bouschet.

– Första året handlade det om att ta hand om de gamla vinstockarna och sätta nyplanteringar av Romé, cirka 1.100. Det är sticklingar som har tagits från våra äldre Romé-stockar, berättar Alberto.

EU-kontrollant?

När Pia med sitt blonda nordiska utseende kom till Alhama de Granada och började ställa frågor om lagfart på vinodlingen trodde lokalbefolkningen att hon var EU-kontrollant.

-(Skratt) Det gäller att vara noggrann vid köp och göra kontroller. Ha advokat och fråga igen och igen om du inte får svar.

Det finns 28 medlemmar i byns vinodlarförening där Alberto och Pia numera ingår. Det blev 300 liter och cirka 400 flaskor av årgång 2023.

– Det hade kunnat bli mer om vi pressat två eller tre gånger. Nu pressade vi bara en gång. Drömmen har gått i uppfyllelse. Vin från egen odling i Spanien, säger Alberto och Pia medan de tittar ut över vinstockarna i Alhama de Granada.

 

Fakta/10.000 sorter

Vinstockens fantastiska anpassningsförmåga till miljö och att den är en hermafrodit gör att den kan självpollinera. Det blir klonval och olika varianter vilket förklarar det stora antalet druvsorter som finns.

Enligt den brittiska experten Jancis Robinson som har samarbetat med Master of Wines Julia Harding och genetikern José Villamouz så finns det cirka 10.000 olika druvor.

2012 publicerades mästerverket ”Wine Grapes” över 1.368 olika druvor som används till vinproduktion över hela världen. Och Spanien skulle då ha 235 olika druvor som används till produktion av vin.

Det stannar inte vid den siffran. Tack vare samordnade insatser har forskare från hela Spanien identifierat ytterligare 300 olika druvor varav 210 är helt okända och där flera av dem inte har några egna namn.

När väl det arbetet är klart kan Spanien i Europa konkurrera med Italien (400 druvsorter) och Portugal (300).

Men kan inte samma druva ha olika namn beroende på i vilket distrikt eller område den växer, kanske någon invänder. Jo visst är det så. Men här talar vi om olika synonymer.

DNA-studier

Den mest odlade blå druvan i Spanien är Tempranillo. I Ribera del Duero och Castilla y León går den under namnet Tinto Fino och Tinta del País medan den i La Mancha heter Cencibel och Ull de Llebre i Katalonien. I Portugal heter druvan Tinta Roriz.

Men ibland händer det motsatta att två olika druvor får samma namn på olika platser, vilket går under benämningen Homonymi. Homonymer är ord som uttalas likadant, och ibland stavas likadant, men som betyder olika saker.

Tack vare DNA-studier har man löst problematiken. Förutom att det har bidragit till säker identifiering har forskare även funnit släktskap och byggt släktträd.

Dominerande blå och gröna druvor

Tills för några år sedan var Airén som odlas i Kastilien La Mancha världens mest odlade druva. På över 300 000 hektar vingårdsareal odlades druvan i huvudsak i mellersta Spanien på ett lika stort område om vi skulle slå ihop Chiles och Australiens vingårdsareal.

Allt fler vinstockar av sorten Airén rycks upp i Spanien och i stället planteras andra sorter i huvudsak internationella.

Överst på tronen i den globala vinvärlden är alltså fornfranska Cabernet Sauvignon den mest odlade druvan. Airén är fortsatt stor men kommer nu på tredje plats. Spaniens nationaldruva Tempranillo kommer på fjärde plats globalt sett och är den druva som har flest synonymer, minst 50.

Tillsammans med Cabernet Sauvignon och Syrah är Tempranillo den druva som ökar mest.

Blå: Cabernet, Merlot, Syrah och Pinot Noir. I Spanien Tempranillo.

Gröna: Chardonnay, Sauvignon och Airén. I Spanien även Verdejo.

Några lokala druvor i Spanien

Balearerna: Callet, Fogoneu, Gargollassa och Giró

Kanarieöarna: Gual, Negramoll, Tintilla, Baboso Negro och Vijariego.

Galicien: Brancellao, Espadeiro, Loureiro, Sousón, Caíño

Katalonien: Sumoll, Trepat och Morenillo.

Andalusien: Tintilla de Rota och Romé Tinta.

Utiel-Requena: Bobal.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.