Det sköna med Spanien och mat är att det aldrig blir snobbigt. Det är folklig, bra mat och goda kvalitetsråvaror.

När jag reser runt ser jag alltid det häftiga och goda Spanien. Man blir stolt, oj vad de jobbar hårt.

Jag ser en positiv utveckling i min bransch.

Johan Franco Cereceda har spansk pappa från Burgos och svensk mamma, och har varit bosatt i Madrid och Barcelona. Numera besöker han Spanien flera gånger om året.

Annons

Han är en av Sveriges mest ansedda vinjournalister och har arbetat med vin i omkring tre decennier. Han är vinutbildare, vinprovare och organiserar seminarier och tävlingar.

Semesterlägenhet

Semesterlägenheten ligger i Almuñécar på Costa Tropical. I somras blev det fem veckor med besök i Cádizprovinsen och Atlantkusten. Han är i full gång med research till nästa projekt. En bok om spansk mat.

Johan Franco Cereceda

– Atlantkusten i Cádiz har mycket som är väldigt trevligt. Som knivmusslan eller rakbladsmusslan som den heter på svenska. Den lokala maten är spännande och kul att upptäcka.

– Intresset bland svenskar för spansk mat och vin har exploderat. Både när det kommer till spanska delikatesser som till vanlig spansk husmanskost. Allt fler butiker har öppnat som säljer spanska delikatesser. Intresset för vanlig spansk husmanskost och lokal mat ökar också.

Den som redan nu vill fördjupa sig i spanska viner har två böcker av Johan Franco Cereceda att läsa. Vino! Älskade spanska viner och Fino! Världens bästa vin.

2022 utkom ”Skandaler i vinvärlden: från förfalskade årgångsviner till muthärvan på Systembolaget.

Spännande utveckling

Spanien är ett av världens tre stora vinländer tillsammans med Frankrike och Italien. Johan Franco Cereceda menar att vi just nu befinner oss i den mest spännande utvecklingen någonsin när det kommer till spanska viner.

– Intresset för udda druvor och områden ökar. Anledningen är att det görs fantastiska viner lite överallt i Spanien. Det är inte bara i La Rioja och Ribera del Duero. Utvecklingen märks tydligt överallt.

Mycket kommer från inlandet. Johan Franco Cereceda nämner Cebreros i Ávilaprovinsen. Här görs fantastiska viner på druvan Garnacha, lätt fruktiga med mineraltoner.

Bland de mer udda druvorna märks också den gröna Albillo från Castilla y León och Callet från Mallorca. Tidigare användes dessa till enkla viner. Nu finns dessa druvor med när vinproducenter tar stora kliv framåt.

– Vi ska inte heller glömma bort Jérez som inte nödvändigtvis behöver vara starkviner. Det nya Jérez jobbar med Palomino fino-druvan på ett annat sätt utan att spritförstärka vinerna.

Godello är en druva som tidigare levt ett ganska undangömt liv för svenska konsumenter.

– Nu produceras det mycket bra Godelloviner. Inte minst vid Raúl Pérez Bodegas y Viñedos i Valtuille de Abajo, León. Även Veronica Ortega med produktion i El Bierzo gör fantastiska Godelloviner. Veronica är för övrigt från Cádiz.

Med större inhemsk konkurrens ökar även trycket på gamla världskända La Rioja och Ribera del Duero att utvecklas och leverera. De har också örat mot marknaden vilket bidrar till en spännande utveckling även där.

– Det är en jätteintressant utveckling och även nödvändig. Men vi ska komma ihåg att det är viktigt att La Rioja fortsätter med sina klassiska viner. Det är ju världsklass på dem.

Vilka känslor får du när du reser runt i Spanien?

– Jag reser ofta runt för att fördjupa mig i spanska viner och mat. Varje gång jag reser är det samma reaktion. Oj, var det så här det var. Det finns så mycket bra i hela Spanien, med landets skiftningar inom vin och mat.

– Kvalitetsnivån höjs på restaurangerna, även de vanliga. Man blir stolt, oj vad de jobbar hårt. Jag ser en positiv utveckling i min bransch.

Det är inte bara La Rioja och Ribera del Duero?

– Det är på tiden att vi äntligen börjar lära oss spanska vinkartan. Och nog tycker jag att kunskapen om spanska viner och mat börjar bli bättre i Sverige. Med fokus på nya druvsorter ökar både bredden och kunskapen. Samma sak när det gäller maten.

När det gäller spansk mat, vilka varor ser du ett ökat intresse kring?

– Nötkött från Galicien, blodkorv, eller skinkan Jamón Mangalica från Mallorca och skinkan från Trevelez i Alpujarra på sydsidan av Sierra Nevada.

Det talas mycket om klimatförändringar, hur påverkar det vinproducenter?

– Många är oroliga för torkan. Vinmakare skördar tidigare och tidigare. Det blir nya klimatzoner i bergen vilket gör att vinodlingar flyttar till högre höjder.

– Ett typexempel är Cebreros i Ávilaprovinsen där producenten ligger i Sierra de Gredos.

För två år sedan startade du sommelierutbildning i Sverige. Hur har det gått?

– Sommelierutbildningarna i Sveriges kändes lite gammeldags så de behövde fräschas upp. Så för två år sedan tog vi nya tag med The Wine Hub. Nu håller vi utbildningar Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå och Visby.

– Jag är ansvarig för utbildningen och intresset är jättestort. Vi kommer inte bara med det gamla utan den innehåller även kunskap om engelskt bubbel, svenska viner och självklart mycket Italien och Spanien.

Hur ser du på prisutvecklingen på vin i Sverige?

Det är samma påslag på allt vin i Sverige. Så vi betalar billigt för dyra viner, men dyrt för billiga viner. Bulkviner från Spanien betalar vi alldeles för mycket för. Det är kanske lite drastiskt att säga så, men det är ungefär på det viset.

– Däremot kvalitetsviner håller förhållandevis låga priser i en jämförelse. Är du i Spanien ska du köpa vin som inte finns i Sverige.

Fotnot. Du kan läsa mer om sommelierutbildningarna på thewinehub.se