Cuenca, som ligger mellan Madrid och Valencia, är årets matstad i Spanien. Utan bra gastronomi finns det ingen kvalitetsturism. Det sa den kända kocken Ferrán Adrià i samband med presentationen av Capital Española de la Gastronomía 2023 vid turistmässan Fitur i Madrid i januari.
Spaniens kuperade landskap gör att städer i inlandet ligger naturskönt och bjuder på scenerier och dramatik. Så även Cuenca som kan liknas vid en fästning omgärdad av ravinerna Huécar och Júcar. Det är dramatiskt och vackert i denna historiska miljö som av Unesco blev utnämnd till världsarv 1996.
Sedan 2012 utses Capital de la Gastronomía, alltså Spaniens gastronomiska stad, av 15 spanska journalister med inriktning på turism och föreningen Federación de Periodistas y Escritores de Turismo. Logroño (2012), Burgos (2013), Vitoria (2014), Cáceres (2015), Toledo (2016), Huelva (2017), León (2018), Almería (2019) och Murcia (2021) har fått utmärkelsen . 2020 blev det inget på grund av pandemiutbrottet. 2022 var det Sanlúcar de Barrameda.
2023 års matstad är Cuenca i Castilla-La Mancha. Cuencas naturliga miljö och kulturarv är ingredienserna i den traditionella maten från området som ingår i det spanska köket. Det är variation och kvalitet.
Det handlar inte bara om mat, även dryck är viktigt. Glädjande är att vinturismen växer i Spanien och visar musklerna. Föreningen Acevin (Asociación de Ciudades del Vino) har inte mindre än 28 rutter över hela landet som täcker mer än tusen kommuner.
De senaste rutterna som ingår i utbudet är Ruta del vino de Almansa (Albacete) och Uclés (Cuenca). Vi återkommer till viner från Cuenca lite senare.
Restaurante Casas Colgadas
Att Restaurante Casas Colgadas återigen har öppnat efter att ha varit stängd ett antal år uppmärksammas stort. Den är känd sedan kungaparet Felipe VI och Letizia var på smekmånad i Cuenca och åt middag på restaurangen.
Cuenca som också är en provins erbjuder mycket traditionell spansk mat från inlandet som öring som fiskas i de närmaste sötvattendragen. Att Cuenca har blivit utnämnd till årets matstad 2023 beror också på en nyskapande eller innovativ gastronomi.
Cuenca ansökte redan 2017 och 2018 om att få bli Capital Gastronómica och det blev tredje gången gillt. Tillsammans med Oviedo och Pontevedra tog sig Cuenca till finalrundan för 2023.
Finalstäderna Oviedo och Pontevedra har stor potential att vinna i framtiden eftersom även de är flaggskepp för god mat i Spanien.
– Utnämningen av Cuenca gör att vi äntligen kan visa vad vi har och inte bara begränsas till att presentera idéer, säger kommunalrådet inom turism, Miguel Ángel Valero.
Cuenca lyfter fram mångfalden av sina produkter och de senaste årens kulinariska innovationer. Det gastronomiska utbudet är baserat på traditionell, rak och enkel mat i anslutning till den naturliga miljön.
Hängande hus
Cuenca är känt för sina hängande hus, Casas Colgadas. Det är en stad som lockat till sig konstnärer sedan 1960-talet. Några av dem som Fernando Zóbel, Gustavo Torner, Antonio Saura, Manolo Millares, Luis Feito och Rafael Canogar reste hit för att visa sina konstverk.
Miljön med hus och balkonger som hänger ovanför raviner och floden río Huécar har lockat konstskapare. 1966 öppnade det abstrakta spanska museet, Museo Abstracto Español, i en fastighet från 1300-talet.
Här i Gamla Stan ligger också den kända restaurangen Casas Colgadas, De Hängande Husen, på calle Canónigos 3. Kökschef är Jesús Segura som tidigare fick en Michelinstjärna när han drev restaurang Trivio ett stycke härifrån.
Casa de la Sirena på calle Obispo Valero är en annan topprestaurang i Cuenca. Casas Colgadas och Casa de la Sirena har menyer på 15 rätter respektive sex för 95 euro eller 50 euro.
Parador 30 år
Spaniens paradorhotell är välkända. Nära bron puente de San Pablo ligger Parador de Cuenca i det som tidigare var ett kloster från 1500-talet. 2023 har det varit Parador i 30 år vilket också är ett jubileum att fira. Kökschefen Miguel Ángel Martínez bidrar till restaurangens utmärkta betyg.
Det är lätt att trivas i Gamla stan som ligger i den övre delen av Cuenca. Vandra över La plaza Mayor eller i kvarteren barrio del Castillo. Gå uppför calle Larga och korsa Arco de Bezudo så har du bästa utsikten över stan.
På plaza Mayor ligger katedralen Santa María y San Julián från 1100-talet. På torget hittar du tapasbarerna, den bästa är kanske Los Arcos vid kommunhuset.
Ett litet stycke härifrån hittar du turistbyrån. I närområdet ligger populära barer som La Edad de Oro, Los Clásicos och Los Elefantes.
Utmed calle de San Pedro ligger restaurante San Nicolás, hotellet Convento del Giraldo, värdshuset San Pedro, hotell Leonor de Aquitania och restaurante Raff San Pedro. Utmärkta mat- och övernattningsmöjligheter alltså. De lokala maträtterna Morteruelo, Zarajos, Ajo Arriero, Alajú och Resolí hittar du på María Morena, El Caserío och El Panorámico.
I den nedre delen av Cuenca finner du calle de los Tintes och den lokala lilla krogen Romera Bistró som öppnade 2015. Den har en känd åttarättersmeny, en utmärkt avsmakning av det lokala köket med bland annat Lammcannelloni och Manchego som ostkräm. Eller varför inte tryffel med en likör från trakten.
Vindistriktet Denominación de Origen Uclés
Så var det då det här med vinet. I närområdet ligger producenter som bodega Vinos Altomira (Mazarulleque) och bodega Mont Reaga och bodega Mota del Cuervo.
Vindistriktet heter Denominación de Origen Uclés och består av mindre vinproducenter med hög kvalitet. Området fick egen ursprungsbeteckning sent vilket gör det till en av de yngsta i Spanien.
Här odlas Cencibel som är ett annat namn på den kända Tempranillo. Men även Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah och Garnacha Tinta odlas.
Viner att hålla utkik efter:
Finca Antigua Viura Sobre Lías 2021 (vitt)
Druva: Viura
Pris: 6 euro
Bisiesto Tempranillo 2016, Bodega Soledad (rött)
Druva: Tempranillo
Pris: 10 euro
Dominio de Fontana Vendimia Seleccionada (rött)
Druvor: Tempranillo och Graciano
Pris: 10,95 euro
Ildania 2016, La Niña de Cuenca (rött)
Druva: Bobal
Pris: 23,50 euro
Ocho y Medio Rosé, Finca La Estacada (rosé)
Druvor: Cabernet franc, Merlot, Syrah, Viognier, Petit verdot (rött)
Pris: 5,35 euro
Teatinos Claros de Cuba 2016, Purísima Concepción (rött)
Druva: Tempranillo
Pris: 13 euro
Pedroheras Crianza 2018 (rött)
Druva: Tempranillo eller Cencibel som den heter i området
Pris: 6,30 euro
Visste du att…
Progggruppen Hoola Bandoola Band har gjort en låt på skivan Garanterat individuell som heter ”Filosofen från Cuenca”.
CUENCA ES INCREÍBLE 🧡🧡🧡🧡 #MasterChef pic.twitter.com/J2lMJzfI4f
— MasterChef (@MasterChef_es) May 2, 2023