Cerveza Victoria har med uttrycket “Malagueña y Exquisita” och etiketten “El Alemán de Victoria” blivit en ikon i Málaga.

Ölet finns att köpa på Systembolaget.

Etiketten med den tyska turisten med sombrero eller ”canotier” som torkar svetten ur pannan. Eller kanske du har sett Victorias lika karaktäristiska ölbilar.

De är röda och rullar på Solkusten.

Annons

Jag tog en bild på en sådan ölbil för ett tag sedan och skickade till en ölentusiast i Sverige och skrev:

”Detta är Solkustens ölbilar”.

Min vän svarade:

”Det ser ut som en brandbil”.

Jag tillade:

”Det är en brandbil. Den släcker törsten…”.

95 år

2023 firar Málagas ölmärke Cervezas Victoria 95 år. Vid 90-årsjubileet blev det en ny etikett, eller rättare sagt, den gamla etiketten kom tillbaka. Alltså tysken som torkar svetten från pannan samtidigt som han inmundigar en kall Victoria.

I oktober 2017 återvände Victoria till Málaga efter att ha gjorts på licens i Barcelona i många år.

En ny fabrik som tar emot besökare för guidade visningar öppnade 7 september 2017 på Avenida Velázquez 215 i industriområdet Azucarera. Du ser bryggeriet från gamla riksväg N-340 med skylten ”Victoria. Málaga 1928”.

Skyddshelgon

Cervezas Victoria grundades av Luis Franquelo den 8 september 1928 vilket är Victoriadagen i Málaga då stadens skyddshelgon firas med lokal helgdag. Första fabriken låg i stadsdelen El Perchel fram till 1969 då den flyttade till industriområdet Intelhorce.

I mitten av 90-talet inträffade det otänkbara att Sevillas eget öl Cruzcampo köpte upp Victoria. 1999 köpte sedan Heineken upp Cruzcampo…

2001 slog konkurrensverket CNMC (Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia) näven i bordet och sa att så här kan vi inte ha det. Vi kan inte låta en europeisk öljätte få dominera så fullständigt på den spanska ölmarknaden med alla turister.

Heineken tvingades göra sig av med vissa varumärken och Victoria såldes till katalanska Damm-gruppen. Fram till 1996 producerades ölet på licens i Barcelona.

Byggde ut

Málagaarkitekten Gana har ritat ölbryggeriet i Málaga som går i ljusa färger med stora panoramafönster. Byggnaden har fått arkitektpris.

Öltillverkningen har gått som på räls sedan Victoria återvände till Málaga. Efter att ha varit i gång i två år utvidgades fabriken och fick 27 procent större yta hösten 2019.

Victoriabryggeriet på 3.500 kvadratmeter satsar på evenemang och konserter med lokala artister under torsdagskvällar. Under den 90-minuter långa rundturen får du veta hemligheterna bakom Victoriaölets framgångar som att den första bryggmästaren var tysk. Och självklart: efter rundturen blir vi törstiga och besöket avslutas med en provning av Victoriavarianternas smaknyanser.

Då släcker vi törsten!

Åk buss, pendeltåg eller Metro

Du kan låta bilen stå hemma och åka kollektivtrafiken. Stadsbussarna EMT och linjerna 9, 5 och 10 stannar strax intill. Eller kan du välja bussarna som trafikerar kusten: M-110, M-112, M-113, M-132, M-230, M-334. Du kan även ta pendeltåget och linje C-1 från Fuengirola för att sedan ta tunnelbanan, L2, och stiga av vid sporthallen Palacio de los Deportes för att sedan ta en promenad.

Flera sorter

2019 breddades utbudet med ”Victoria con limón”. Det är tillverkat med en bas på sitt ljusa lageröl samt medelhavscitroner och komponerat av bryggmästaren i bryggeriet i Málaga.

Det är inget fusk med tillsatser eller smakämnen. I stället är det fruktjuice från naturliga citroner som gör färgen ljust gyllengul. Smaken är bred och med en silkeslen start, med ett inslag av bitterhet och en svag syrlighet som gör den mycket uppfriskande, med kraftfulla övertoner med citrussmaken väl integrerad och med nyanser av honung.

Bryggmästaren säger att det passar till lokal mat som la ensalada malagueña, el salpicón de marisco eller boquerones al limón. Victoria con Limón finns tillgängligt i 20-liters fat och du kan avnjuta ölet på barer och restauranger i hela Málagaprovinsen, samt på de populära guidade turerna på bryggeriet i Málaga.

”Vendeja” är en annan stil som blivit populär och är Victorias IPA. En India Pale Ale med aromer av mango och citrus, frukter som vuxit och skördats i La Axarquía och Guadalhorce-dalen.

De övriga ölsorterna har namn som Victoria Clásica, Victoria 0.0, Victoria Pasos Largos, Victoria Marengo och Victoria Malacatí. Till serveringsställen säljer de fat på 20, 30 och 50 liter. Ölen finns på burk, 33 cl, enlitersflaskor och flaskor på 25 cl.

Vid besök på bryggeriet kan du prova alla Victoria-ölen som då åtföljs av lokala snacks ”Sabor a Málaga”. Besöket på bryggeriet tar ca 90 minuter och är gratis, men det måste bokas i förväg. Det gör man on-line på hemsidan: www.cervezavictoria.es

Visste du att…

Cervezas Victoria är en av sponsorerna till spanska landslagen i fotboll för damer och herrar. Nyligen beslutades det att ölbryggeriet förlänger sitt sponsoravtal med ytterligare fyra år till 2026.

San Miguel i Málaga sedan 1966

Turister kommenterar gärna ölproducenten San Miguel som ligger precis vid Málaga flygplats. Den gamla in- och utfarten till flygplatsen passerar nämligen ölbryggeriet.

– Nu har vi landat i paradiset, har en och annan turist utropat efter att ha fått syn på ölbryggeriet för att senare vid hemfärden norrut utropa:

– Nu lämnar vi paradiset.

San Miguel kommer ursprungligen från Filipinerna och Manila. 1885 började några spanjorer under ledning av Enrique María Barretto de Ycaza med ölproduktion i stadsdelen San Miguel i Manilla. Därav namnet.

Efter att spanjorerna förlorade Filipinerna i samband med det spanskamerikanska kriget 1998 flyttade ägarna produktionen och företaget till Spanien. Fabriken i Málaga startade 1966. Till Málaga flyttade huvudkontoret 2017 efter att tidigare ha legat i Lleida. Sedan 2005 heter ägarna Mahou-San Miguel.

Den San Miguel som säljs vid Systembolaget i Sverige produceras i Málaga.