Både vin och fårost har en given plats i regionen Navarra. Av Ola Josefsson
Señorio de Sarria, Reserva 2009, Pris: 7,69
Detta spännande vin vann guldmedalj vid Concours Mondial i Bryssel ifjol. Vinet är gjort på Merlot och Cabernet Sauvignon och har legat 24 månader på franska och amerikanska fat. Djupröd färg och med en härlig arom med nyanser av vanilj, kanel och rostade örter. Bra struktur med ekfatskaraktär.
Producerat vid Bodega Señorio de Sarria i Puente la Reina som utan tvekan är ett av de bästa vinhusen i Navarra.
Altos de Inurrieta, Reserva 2008, Pris: 12,75
Bodegan är en av Navarras yngsta, startade 2002 med vinstockar som planterades 1999. Producerar fyra miljoner liter vin om året. Även om Inurrieta är en ung bodega har familjen en lång tradition i vinvärlden. Prisbelönt vin med silvermedalj i Bryssel 2013 och vald till Navarras bästa Reserva ifjol. Ett moget rubinfärgat vin gjort på den intressanta blandningen Cabernet Sauvignon, Syrah, Graciano och Garnacha som odlats 450 till 480 meter över havet. Legat 15 månader på franska fat. Fruktigt med en arom av röda frukter, mineraler och tobak. Ett vin perfekt till lammgryta med timjan och oregano. Smaken är elegant och fyllig med silkeslena tanniner. Spanska ansedda vinguiden Guía Peñín 2013 gav vinet 91 poäng.
Besök på fårosttillverkning
(Bilder 6841, 6845, 6856)
Fårosttillverkningen är utbredd i Navarra. Svenska Magasinet besökte den familjeägda ostfabriken Queseria Susperregui som ligger på calle Capellanía 12 i den lilla byn Abárzuza (se kartan). Junkel Susperregui älskar sina 400 får som hon går ut med vid halv fem-tiden på morgonen varje dag, året runt. Det finns mycket varg i området så det gäller att vara på vakt.
-Det är ett hårt arbete att vara fåraherde. Här finns inget som heter fridag. Jag tycker om att arbeta bland fåren, säger Junkel.
Det var hennes farfars far som startade verksamheten. Regionalregeringen i Navarra kontrollerar verksamheten som håller högsta kvalitet. Kontrollmärkningen är noggrann.
Fåren, rasen latxa, mjölkas två gånger om dagen manuellt. Man producerar 4.000 kilo fårost per år. I maj tar Junkel sina får till bergen där betet är grönt och frodigt.
Den utmärkta fårosten exporteras även till Kanada, New York och Japan.