I den nuvarande situationen med generell karantän och krissituation i stora delar av världen ställer många av våra kunder sig den logiska frågan; Vad händer nu? Av Christofer Fogelberg, Start Group svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol. e-post: chris@startgroup.com Tel 952 90 48 90
Under de senaste veckorna har jag läst ett antal olika prognoser från flera håll. Från de stora spanska ekonomiska tidskrifterna som Expansion, till svenska DI och norska E24. Från ekonomer till experter inom mäklarbranschen och bankvärlden. Och till slut lokala mäklar-förmågor på Costa del Sol som givit scenarion med allt från katastrof till business as usual, troligen beroende på vad som passar dem själva bäst.
En sak är säker: Ingen vet.
Jag ska ge er min bild som jag har just nu, men varnar givetvis för att det är min personliga åsikt som är tagen ur mikro-perspektivet ”bostadsförsäljning på costa del sol” och baserat på mina 19 år inom branschen. Men jag tycker att många missar mikro-perspektivet i sina analyser, journalister använder sig ofta av statistik för hela Spanien och missar den speciella situation som vi har på Costa del Sol.
En stor del av marknaden på Costa del Sol utgörs av utlänningar som investerar och/eller köper ett andra hem. Det sker ju inte i andra landskap som t.ex. Extremadura, la Rioja eller Navarra. Därför blir det fel att använda sig av statistik för hela Spanien för att försöka spå framtiden här. Vi har många nationaliteter med många olika valutor.
Jag har sett många analyser som understryker skillnaderna med den senaste krisen, mest angående bankernas situation och att denna kris inte framkallats ur lånesektorn såsom den förra. Det stämmer ju, men jag tror det är mer intressant att se vilka likheter som finns och, fram för allt, vilka särdrag som man kan dra nytta av.
Köpare
Ur egen synvinkel kan jag säga att den förra krisen banade väg för vårt företag tack vare att priserna gick ned ordentligt. Många av våra kunder från t.ex. Skandinavien hade en mycket stark valuta mot euron. Jag sålde rabatterade bostäder 2012 till svenskar som då fick en växelkurs på 8,18. 100 000 Euro kostade 818 000 SEK. Nu i början av maj 2020 kostar 100 000 Euro runt 1 070 000 SEK. Det vill säga att valutan var billig då men dyr nu för svenskar.
Vi kan också förutse att priserna onekligen kommer att gå ned i år då efterfrågan kommer att vara låg och främst baseras på spanska köpare. Det tar lite tid för marknaden att hitta sin botten-nivå innan den går upp igen och ingen vet när det vänder. Men personligen tror jag att återhämtningen kan gå mycket fortare denna gång, då intresset fortfarande är stort. Så tiden att hitta ”bargains” kan blir kort. Vårt företag har fortfarande sålt bostäder under karantäntiden – utan att ha kunnat visa dem fysiskt!
Säljare
Men om det är dyrt för svenska köpare är det onekligen ett gyllene tillfälle för de svenskar som vill sälja in bostad – de får ju mycket fler kronor per euro! De som är snabba att justera priser är de som kommer att sälja snabbt. Om man väntar för länge kommer resten av marknaden också justera priser och då är objektet inte så attraktivt längre utan blir en i mängden.
Priserna kommer att gå ned och det är dåliga nyheter på kort sikt för de som köpt bostad de senaste två åren och nu vill sälja. Kronkursen hjälper dem inte så mycket. Men de som köpt i t.ex. september 2017 hade en valutakurs på 9,50 och nu får man 10,70. Så på valutan gör man en vinst på 120 000 SEK per 100 000 Euro, cirka 11%. Det betyder, i förenklade termer, att man kan gå ned 11% i pris utan att förlora pengar. Den möjligheten har inte andra europeiska säljare.
Investerare
Varje kris ger möjligheter! Om du är investerare är mitt tips att ha nära kontakt med en väl-etablerad mäklare i det område du är intresserad utav. De har ett stort kontaktnät och ofta kommer det in ”bargains” som inte hinner ut på marknaden utan köps direkt av mäklarens registrerade kunder.
Vad händer med alla mäklare?
Jag tror att det, i likhet med förra krisen, kommer att ske en välbehövlig utrensning. Det är inte normalt att ha så många ”mäklare” som inte ens talar språket i det land de jobbar i, och inte respekterar lagar och regler. Den 28 april skrev tidningen El Econiomista en prognos att upp till 15 000 mäklarbyråer går i konkurs i år vilket resulterar i upp till 35 000 arbetslösa mäklare i Spanien, cirka 25%. På Costa del Sol kommer det tillika bli en Darwinistisk utrensning där bara de bästa överlever. Tror dock att det kan bli positivt för kunderna. Oavsett hur det blir så ser vi fram emot ett mycket intressant år!
Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. Mer info www.startgroup.com