Inte bara sol, bad, golf och skidåkning. Nu växer vinturismen på Solkusten. Under fjolåret ökade antalet turister vid bodegorna runt Ronda från 30.000 till 36.000. Vi är allt fler som upptäcker kvalitetshöjningen inom närproducerat. Av Ola Josefsson
Du som läser Svenska Magasinet har nog säkert lagt märke till att vi regelbundet gör nedslag och besöker lokala vinproducenter.
Det här med hållbarhet är inne. Närproducerat, närodlat. Så även när det kommer till vin. Vi som besöker Costa del Sol och Costa Tropical eller någon annan av Spaniens soliga kuster kan glädjas åt närheten till vinproducenter.
Det skrivs en hel del om att alkoholstinna viner med mycket eksmak och frukt är ute. Nu är det hållbarhet som gäller. Konsumentkrav på transparens reses och färre tillsatser vilket gör att en gigantisk vinmarknad är i förändring.
Då är det trevligt att studera vinbranschen i närområdet. Många producenter är småbönder och känner stort ansvar för sina jordar. De vill lämna över sin verksamhet till nästa generationer utan att ha tömt resurserna. Många satsar på ekologiska och biodynamiska viner. Bodega F. Schatz vid Ronda var den första bodegan i provinsen som började framställa ekologiska viner.
Intresset för att besöka små familjeägda bodegor växer. Acevin (Asociación Española de Ciudades del Vino) är vinsällskapet som de senaste åren tagit nya grepp för att få vinturismen till att växa. Acevin presenterar vinrutter över hela landet och nu vill allt fler ansluta sig.
Ruta del Vino de Ronda är certifierat hos Acevin sedan 2014. Nu vill fler ansluta sig som Sayalonga, Cómpeta, Moclinejo och Mollina.
Det har odlats vin i området runt Ronda sedan år 47 före Jesus födelse. I Acinipo började romarna framställa vin tidigt. Det finns alltså en gammal tradition i området. Tidigare handlade det mest om söta dessertviner men nu framställs olika viner med bra kvalitet. Över hälften av provinsen Málaga vinproducenter finns runt Ronda.
Pedro Morales, som är ansvarig för Rondas sammanslutning av vinproducenter och vinodlare, berättade nyligen i en artikel i Diario SUR att Sayalonga, Cómpeta, Moclinejo och Mollina och ytterligare tolv andra har visat sitt intresse att ansluta sig till vinrutten Ronda-Málaga.
Under fjolåret ökade antalet officiella vinturister från 30.000 till 36.000 enbart när det gäller bodegor runt Málaga. Totalt finns det 29 vinrutter i Spanien varav vinrutten Ronda-Málaga ligger på plats elva med flest besökare.
Vi är unika för vi har fler utländska besökare än inhemska, säger Morales i intervjun.
Varje kommun i provinsen Málaga med vinproducenter borde ansluta sig till projektet som Acevin ligger bakom, menar Morales. Alla kommuner kan ansluta sig, det är bara regionalregeringen Junta de Andalucia som ska ge klartecken men det är bara en formalitet.
Från hösten 2019 kommer projektet att uppdateras. Förutom bodegor kommer även hotell, restauranger och turistguider att kunna ansluta sig. Både utbudet och kvalitén kommer att höjas till glädje för turister som annars kan ha svårt att hitta rätt. Med ett färdigt koncept ska det bli enklare att besöka vingårdar.
Enligt Pedro Morales handlar det om en ständig förnyelse och ett långsiktigt projekt med utbildningar av de som ansluts till vinrutten. Om inte en bodega uppfyller kraven förnyas inte tillståndet. Kvalitet eftersträvas.
En ny logotyp har utarbetats för Ruta del vino de Ronda y Málaga och kommer att presenteras före sommaren. Nya skyltar ska upp som tydligt pekar ut vägen till vinproducenter som ingår i projektet.
På webbplatsen acevin.es kan du läsa mer om olika vinstäder och vinrutter i Spanien. Här finns information, kartor, kontaktuppgifter till vinproducenter.
Vintips
I förra månaden rekommenderade jag ett vin från Bodega Dimobe i Moclinejo öster om Málaga som producerat vin från 1927. Även den här månaden tar vi sikte på några riktigt bra närproducerade viner från provinsen.
Tinto de Laderas de Sedella 2015
Bodega Sedella ligger i Axarquía öster om Málaga och gör kanske det bästa rödvinet i hela Andalusien. Vinmakare är Lauren Rosillo Marhuenda vars viner fått flera toppbetyg även av Robert Parker.
Det är en liten vingård med ett spännande projekt där de använder den lokala druvan Romé som blandas med en liten andel Garnacha och Moscatel som sedan förvaras i amforor eller traditionella lerkrus, tinaja på spanska. I utmärkta vinguiden Guía Peñín får detta vin 92 poäng och fyra stjärnor. Ett mycket behagligt balanserat vin med bra struktur. Pris: 15 euro.
Cortijo Los Aguilares 2017 tinto
Här pratar vi om ett excellent vin och mycket vin för pengarna som får 90 poäng i Guía Peñín, fem stjärnor och kostar bara 9,50 euro. Vacker körsbärsröd färg, en doft av mogna röda frukter. Fruktigt, smakrikt och balanserat. Vinet är gjort på 60 procent Tempranillo, 24% Merlot och 16% Syrah. Producerat vid Cortijo Los Aquilares nära Ronda.
Lunares 2016 Tinto
Vi håller oss kvar i Rondatrakten och Bodegas Lunares och vinmakaren Vicente Inat som också är verksam vid Descalzos Viejos. Också ett vin med höga betyg hos Guía Peñín, 89 poäng och fyra stjärnor. Gjort på Garnacha, Syrah och Tintilla de Rota som är en lokal druva från Cádizprovinsen. Körsbärsröd färg med en kant av granatäpple. Doft av mogna frukter med svaga nyanser av kaffe. Smakrikt, struktur och mogna tanniner. Pris: 9 euro.