Det vackra Kungliga slottet Aranjuez, även kallad Spaniens Versailles är en av mina favoritplatser i Spanien. Det var i denna lummiga oas spanska kungligheter tillbringade sommarmånaderna under flera århundraden. Stadens kulturlandskap blev 2001 uppsatt på Unescos världsarvslista.

Som Spaniensvenskar är vi privilegierade. Vi lever och bor i ett kulturland med en mycket fascinerande historia. I historien finner vi så mycket intressant, vackert, dramatiskt, tragiskt och lärorikt. I våra dagar när så mycket handlar om teknologi glömmer vi snabbt bort historien när allt fick ta den tid det tog.

Det finns ett stort uppdämt behov av att veta mera om Spaniens historia och speciellt Madrid som är Spaniensvenskarnas huvudstad.

Aranjuez söder om Madrid är som en grön oas i ett annars upptorkat sommarlandskap. Vid sidan av palats och museer är platsen känd för sina kungliga parker och trädgårdar. Spanska kungligheter har sedan Filip II dragit sig undan från Madrids sommarvärme för att finna svalkan och grönskan i Aranjuez, även kallad Spaniens Versailles, där floderna Tajo och Jarama rinner.

Trädgårdarna vid Palacio Real upplevs som underverk med blommor, fontäner, tuktade häckar och skulpturer och vatten som porlar. Trädgårdarna är fascinerande, stora, svala och följer Tajos vänstra strand under fler kilometer. Platsen är känd för sina gamla almar, ekar, cedrar, lindar, popplar och lönnar som ger skön skugga. På hösten i november har träden vackra höstfärger. Luften är klar och hög.

På somrarna väljer Madridborna att göra en utflykt till Aranjuez med jordgubbståget. Ty ingenstans i Spanien är jordgubbarna så goda som just här. Sedan 1500-talet har jordgubbar och sparris skördats i området och anses vara särskilt välsmakande. Jordgubbståget med gamla anor är en turistattraktion som går på lördagar och söndagar från juni till oktober (inte augusti). Fortfarande går vackra flickor omkring i vagnarna och bjuder resenärerna på sommarsöta jordgubbar.

Flera av de spanska kungligheterna har satt sin prägel på platsen. Redan kejsar Karl V besökte Aranjuez för att jaga. På initiativ av kung Felipe II började slottet att byggas. Arkitekten Juan Bautista de Toledo avled innan bygget var klart vilket gjorde att hans elev Juan de Herrera slutförde arbetet. Det var först under bourbonerna som Aranjuez blev den plats som den är idag. Med kungarna Fernando VI och Carlos III sker en utbyggnad av slottet som idag är ett barockpalats.

Ett tjugotal rum hinner vi med under guidningen, det ena rummet vackrare än det andra. Tronrummet, porslinssalen, spegelsalen, de kinesiska målningarnas sal, platinarummet har vacker konst på väggarna. Konst hämtad från kända situationer. Som när Israels kung David jagas av sin son Absalom som fastnar med huvudet i grenklyka. Eller när Job får tröst av sina tre ”tröstare” och hustrun vädjande säger till Job att ”förbanna Gud eller dö”.

En av flera spanska kungligheter som förknippas med Aranjuez är drottning Isabel II. Hon var dotter till kung Fernando VII och dennes fjärde hustru Maria Cristina de Borbón. Isabel var knappt tre år då fadern, som inte hade några andra barn, avled 1833. Vid det här tillfället hade inte Spanien kvinnlig tronföljd.

Tack vare ett upphävande av ”Reglamento de sucesión” från 1713 kunde Isabel bestiga tronen den 29 september 1833 under förmyndarregering. Farbror Don Carlos vägrade att erkänna Isabel som regent varpå det första Carlistkriget bröt ut. Inbördeskriget som skulle pågår i sju år mellan de värdekonservativa som stödde Don Carlos och liberalerna som stödde Isabel som var minderårig regent.

Drottning Isabel II som regerade i 35 år blev en av Spaniens märkligaste regenter. Det sägs att hon blev mycket stor, rent fysiskt, hon älskade njutning och på målningar avbildas hon med en stor kropp som var fylld med häftiga passioner. Hon blev bortgift med sin kusin, Francisco de Asís de Borbón, hertig av Cádiz, samma dag då hon fyllde 16 år. Det blev ett olyckligt äktenskap ty Francisco var inte intresserad av Isabel, han var inte ens intresserad av kvinnor.

Drottning Isabel II kommenterade sin man med orden: ”Vad ska man säga om en man som hade mer spetsar på sig på bröllopsnatten än jag själv”. Francisco var både impotent och homosexuell och fick smeknamnet ”Paquita” eller ”Fanny” på grund av sin pipiga röst. Trots detta fick Isabel elva barn – de flesta med olika fäder. Den äldste sonen, Alfonso XII som senare blev kung, anses ha varit son till en amerikansk tandläkare som för tillfället var drottningens favorit. Alfsonso XII är den nuvarande kungen Juan Carlos farfars far.

I den alltid läsvärda bok Historien om Spanien skriver författaren Herman Lindqvist att det finns flera restauranger i Madrid med röda sammetssoffor och kristallkronor där man i dag kan peka ut ett inre rum eller salong en trappa upp, där Isabel brukade ta emot någon älskare. Ett femtiotal namn pekas ut som tänkbara fäder till drottningens barn.

Det var en stormig period i Spaniens historia. Även om det utrikespolitiskt gick någorlunda väl för Spanien som bland annat säkrade enklaverna Ceuta och Melilla i Nordafrika var det ständiga problem på hemmaplan. Fejkade valresultat, maktmissbruk, korruption, en ständig kamp om makten och liberalismen som spred sig som en löpeld över Europa och påverkade Spanien och ledde senare fram till den första republiken

Drottning Isabel II som levde ut sina passioner i det kungliga slottet i Aranjuez blev avsatt i samband med en revolution 1868, känd under namnet ”La Gloriosa”, och drevs i landsflykt till Frankrike där först Napoleon III tog hand om henne tills hon avled 1904. Drottning Isabel II abdikerade den 25 juni 1870 i Paris. Hon ligger begravd i den kungliga gravkammaren i El Escorial utanför Madrid.

Guidningen i det Kungliga slottet i Aranjuez avslutas med en utställning över bröllopsklänningar från Spaniens senaste kungliga bröllop. Här kan du exempelvis se drottning doña Sofias bröllopsklänning och hennes trådsmala midja från bröllopet den 14 maj 1962. Prinsessorna Elena och Cristinas bröllopsklänningar finns här liksom prinsessan Letizia Ortiz.

Ibland drömmer jag mig bort till Kungliga slottet i Aranjuez. Jag blundar och lyssnar till ”Concierto de Aranjuez” som skrevs av Joaquín Rodrigo 1939 och som är det mest spelade spanska musikaliska verk i världen. Det är en vacker musikalisk komposition för gitarr och orkester som får mig att förflyttas till denna fantastiska plats söder om Spanien hjärta Madrid och barockens livsglädje.

Fotnot. Drottning Isabel II besökte Málaga 1862 i samband med den officiella invigningen av järnvägslinjen Córdoba-Málaga. Den nuvarande teatern ”Teatro Cervantes” hette då ”Teatro de la Merced” och fick efter drottningens besök i Málaga namnet ”Teatro Príncipe Alfonso” för att hedra drottningens son, kronprins Alfonso XII.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.