Javier Biosca som utreds för det största bedrägeriet med kryptovalutor i Spanien hittades död vid ett hotell i Estepona på tisdagsmorgonen. I nuläget är det inget som pekar på att det rör sig om ett brott.

Biosca var bosatt på en resort nära golfbana tillsammans med fru och son. Vid klockan 11.10 föll han från terrassen.

Han greps av polisen i Maro nära Nerja i juni 2021 och utreds för det största bedrägeriet i Spanien kopplat till kryptovalutor. Vid tillfället var han efterlyst och fastnade i en rutinkontroll som Guardia Civil hade satt upp.

Diario SUR skriver att Biosca är under utredning för bedrägerier på 818 miljoner euro i bitcoins. Omkring tusen personer har drabbats bland dessa finns domare, notarier och finansinspektörer. Med tanke på omfattningen har gruppen Asociación Afectados Criptomonedas startats av offren.

Biosca har varit aktiv på sociala nätverk under flera år. Sedan 2010 har han utgett sig vara chef för ett företag inom marknadsföring. 2019 började han med kryptovalutor och rekrytera investerare som han lovade hög avkastning till. I mars 2021 kom de första uppgifterna på att kunder hade mist pengar.

I oktober meddelade en domare att Biosca skulle få provisorisk frihet.